Sari direct la conținut

Vizat de un mandat de arestare, Putin face prima sa vizită într-o țară membră a Curţii Penale Internaţionale

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni, se va deplasa marțea viitoare în Mongolia, o țară membră a CPI, care ar fi astfel obligată să îl aresteze odată ce intră pe teritoriul său, notează AFP.

„Domnul Putin va efectua o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie”, a anunțat joi Kremlinul într-un comunicat.

Aceasta ar fi prima vizită a liderului rus într-o țară semnatară a Statutului de la Roma – tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale -, de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Astfel, fiecare stat membru este obligat să reţină orice persoană de pe teritoriul său care face obiectul unui mandat de arestare al CPI, cum este cazul lui Vladimir Putin.

Kremlinul a respins cu fermitate acuzaţiile CPI împotriva preşedintelui rus. Cu toate acestea, Putin a fost atent timp de aproape un an şi jumătate să evite călătoriile în străinătate, sărind de exemplu peste summitul BRICS din Africa de Sud din august 2023 şi apoi peste summitul G20 din India din septembrie acelaşi an.

Pe de altă parte, a vizitat China în luna mai, Coreea de Nord în iunie şi Azerbaidjanul la mijlocul lunii august, însă niciuna dintre aceste ţări nu este membră a CPI.

Ce va face Putin în Mongolia

În Mongolia, şeful statului rus merge „la invitaţia preşedintelui mongol Ukhnaa Khurelsukh”, conform Kremlinului, „pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militariştilor japonezi” în bătălia de la Khalkhin Gol.

Cei doi lideri au programate întrevederi şi „vor discuta despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole”.

Vladimir Putin şi Ukhnaa Khurelsukh „vor face schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi regionale actuale”, a mai adăugat preşedinţia rusă, potrivit căreia „o serie de documente bilaterale” vor fi semnate cu această ocazie.

Ce înseamnă mandatul emis de CPI

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în data de 17 martie 2023 un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război în Ucraina, și anume de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

124 de state membre ale CPI sunt obligate să îl aresteze pe Putin și să îl predea Curții de la Haga dacă va intra pe teritoriul lor.

Concret, Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, prevede că este de „datoria fiecărui stat de a supune jurisdicţiei penale pe cei responsabili de crime internaţionale”.


INTERVIURILE HotNews.ro