Sari direct la conținut

Vlad Voiculescu: Dacă domnului Rafila i-ar fi păsat de demnitatea celor în stadii terminale, poate ar fi investit în centre de paliație și în decontarea acestor servicii

HotNews.ro
Vlad Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Vlad Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„O nouă încercare de a pune batista pe țambal”, spune fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu despre anunțul lui Alexandru Rafila că va lansa o dezbatere publică, în care va implica și Biserica, pe tema procedurilor privind transferul unui pacient aflat în stadiul terminal, pentru care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate, din Terapie Intensivă în secţiile de îngrijiri paliative.

„Într-o nouă încercare de a pune batista pe țambal și a distrage atenția publicului, ministrul Rafila aduce în discuție ideea de a opri tratamentele în secțiile de terapie intensivă (ATI) pentru pacienții aflați în stadii terminale și de a-i transfera în îngrijire paliativă. Când nu e cineva drag nouă în spital, vorbele meșteșugite și termenii de specialitate folosiți în abundență reușesc prea des să manipuleze eficient. Imaginează-ți însă pentru un moment că mama, tatăl, fratele, sora, copilul tău ar fi în spital! Ba nu, imaginează-ți că ar fi chiar la spitalul Sf. Pantelimon. Cât de relevantă este acum pentru tine dezbaterea publică pe care o propune domnul Rafila?”, scrie fostul ministru al Sănătății, pe pagina sa de Facebook.

Vlad Voiculescu consideră că „Nu cumva mai relevant, mai important de o mie de ori este:

  1. dacă cel drag / cea dragă ție primește tratamentul corect, cazul este discutat între medici în mod profesionist și organizat, lăsând la o parte orgoliile (“pacientul lui x/y”), deciziile fiind luate și documentate cu interesul pacientului mereu în prim plan?
  2. dacă cel drag / cea dragă ție, tu și familia primești informații relevante despre starea pacientului, despre tratament și despre decizii de luat atunci când este cazul?
    Astea sunt fricile românilor atunci când cineva drag este în spital.”

„Domnul ministru Rafila evită însă cele două teme de mai sus pentru că nu vrea să își asume nicio răspundere cu privire la 1. calitatea actului medical (deși principala răspundere e chiar a Ministerului Sănătății- vezi Legea Sănătății, art. 26) sau la 2. comunicarea absentă și aroganța care de prea multe ori vine cu lipsă de profesionalism și omenie”, adaugă fostul ministru al Sănătății.

„Dezbaterea propusă de domnul doctor Rafila nu este lipsită de importanță pentru sistemul medical. Dar este ce aveam acum cea mai mare nevoie ca societate? Este ceea ce au acum nevoie toți cei care au pe cineva drag în spital? Nu cred”, adaugă acesta.

„Dacă domnului ministru Rafila i-ar fi păsat destul de demnitatea celor în stadii terminale, poate ar fi investit în centre de paliație și în decontarea acestor servicii așa încât să fie disponibile și pentru cei mulți. Un sfârșit demn pentru un bolnav de cancer în București înseamnă chin și mii sau zeci de mii de euro cheltuială pentru familie”, încheie Vlad Voiculescu.

Citește și:

După 32 de ani de când centrele pentru moarte fără dureri au ajuns în România, statul asigură acest drept unui număr de sub 20% dintre bolnavii terminali

Când spune statul român că va face centre de paliație / Măsurile luate de Franța în cazul pacienților terminali blocați în secțiile ATI, situații care există și la ei

Rafila vrea dezbatere publică, împreună cu Biserica, privind transferul pacienţilor în stadiu terminal de la ATI în secţii de îngrijiri paliative

INTERVIURILE HotNews.ro