Sari direct la conținut

Voia o poză bună? Un polonez, amendat în Norvegia pentru că s-a apropiat prea mult de o morsă

HotNews.ro
morse odihnindu-se pe gheata in Svalbard, Norvegia, Foto: Sergio Pitamitz / VWPics / Universal images group / Profimedia
morse odihnindu-se pe gheata in Svalbard, Norvegia, Foto: Sergio Pitamitz / VWPics / Universal images group / Profimedia

Un turist polonez care a vizitat arhipelagul arctic norvegian Svalbard a fost amendat cu peste 1.100 de dolari pentru că s-a apropiat prea mult de o morsă, în timp ce legea norvegiană interzice deranjarea animalelor sălbatice, relatează BBC.

Oamenii au alertat autoritățile locale când au văzut un bărbat a urcat pe un sloi de gheață pentru a se apropia de animal.

Legea mediului din Svalbard prevede că tot traficul pe arhipelag trebuie să se desfășoare într-un mod care să nu conducă la perturbarea inutilă a faunei sălbatice locale – care include urși polari, foci, balene, reni și vulpi arctice.

Guvernatorul i-a încurajat pe toți să păstreze o distanță bună de morse pentru a nu fi deranjate și pentru a evita pericolul pentru oameni.

Procurorul Magnus Rindal Fredriksen a declarat pentru BBC că anumite părți ale incidentului au fost observate de mai mulți dintre angajații guvernatorului.

Incidentul s-a petrecut „foarte aproape de Longyearbyen, în partea de jos a fiordului”, a spus Rindal Fredriksen, adăugând că turistul, care este un cetățean polonez care a ajuns în zonă în ziua respectivă, s-a dus la biroul guvernatorului și a platit amenda.

De ce a facut-o? Voia o poză bună, crede procurorul.

Morsele din Svalbard sunt animale protejate din 1952, când mai erau doar câteva sute de exemplare după mai mult de trei secole de exploatare comercială.

Populația de morse a crescut de când au fost puse în aplicare măsurile, dar specia rămâne pe Lista Roșie Națională a Norvegiei.

Din cauza îngrijorărilor legate de impactul turismului și al schimbărilor climatice, guvernul norvegian a anunțat reglementări mai dure, care vor intra în vigoare anul viitor și care includ interdicția de a te apropia la 150 de metri de o morsă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro