Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski se află la Bruxelles pentru a încheia un acord de securitate între Ucraina și UE, văzut ca o etapă spre „pace şi prosperitate”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski se află la Bruxelles pentru a încheia un acord de securitate între Ucraina și UE, văzut ca o etapă spre „pace şi prosperitate”
Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul Consiliului European de la sediul UE din Bruxelles, 27 iunie 2024. Sursa foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Volodimir Zelenski se află joi într-o vizită oficială la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni și pentru semna un acord de securitate cu Uniunea Europeană, liderul ucrainean afirmând că acest text constituie o etapă spre „pace şi prosperitate” pe continent, scriu AFP și The Kyiv Independent.

Deplasarea președintelui ucrainean în Belgia are loc la câteva zile după deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Ucrainei la UE, la peste doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

„Vom semna trei acorduri de securitate, dintre care unul cu întreaga UE”, a anunţat Zelenski, într-un mesaj publicat pe contul său de pe reţeaua de socializare X, precizând că va avea întrevederi cu lideri ai UE şi ai statelor membre.

„Pentru prima dată, acest acord va consacra angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a furniza Ucrainei un sprijin important, independent de orice schimbare instituţională internă”, a mai afirmat Zelenski, potrivit Agerpres.

Ucraina, pentru care sprijinul occidental este esenţial, caută să facă peren acest ajutor.

„Fiecare etapă depăşită ne apropie de obiectivul nostru istoric de pace şi prosperitate în casa noastră europeană comună”, a adăugat el.

Potrivit unui diplomat european de rang înalt, citat de publicația poloneză RMF pe 24 iunie, viitorul acord de securitate dintre Ucraina și UE este alcătuit din două părți.

Prima este legată de securitate și apărare, incluzând „nouă angajamente specifice”: furnizarea de echipamente moderne pentru Ucraina, antrenarea militarilor ucraineni, ajutor pentru deminare și sprijinirea Ucrainei în domeniul securității nucleare și cibernetice, printre altele. A doua parte se referă la aspectele civile, în primul rând la perspectiva aderării Ucrainei la UE.

Documentul ar include, de asemenea, un angajament pentru protejarea refugiaților ucraineni, pentru urmărirea în justiție a celor vinovați de comiterea de crime de război, pentru continuarea impunerii de către UE a unor sancțiuni împotriva Rusiei și pentru utilizarea activelor rusești înghețate în sprijinul Ucrainei (în special în domeniul reconstrucției și al economiei).

Ucraina a semnat deja 17 acorduri de securitate bilaterale similare, printre care cu SUA, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia.

Acesta este angajamentul asumat de ţările aliate ale Ucrainei de a-i furniza ajutor militar, financiar, umanitar şi politic, în condiţiile în care forțele Kievului, în penurie de resurse, se află în dificultate în faţa trupelor Moscovei pe frontul de est.

Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie 2022. Comisia Europeană a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în noiembrie 2023, iar Consiliul European a fost de acord cu acest lucru o lună mai târziu.

Comisia a prezentat apoi cadrul de negociere și a transmis că cele două țări sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul lunii iunie.

În ciuda acordului pe care urmează să îl semneze Zelenski, intrarea Ucrainei în UE rămâne, cel mai probabil, la câțiva ani distanță. Katarina Mathernova, ambasadorul UE la Kiev, a declarat luna trecută că Ucraina ar putea adera la blocul comunitar în 2030.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro