Sari direct la conținut

Von der Leyen, în Parlamentul European: Rapoartele UE privind statul de drept vor include şi mai multe recomandări pentru statele membre

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Comisia Europeana
Ursula von der Leyen, Foto: Comisia Europeana

Rapoartele UE privind statul de drept vor include, începând cu 2022, şi mai multe recomandări concrete pentru statele membre, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia discursului privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Preşedinta CE a amintit că democraţia, alegerile libere, statul de drept, egalitatea în faţa legii, libertatea de exprimare şi o presă independentă, combaterea corupţiei şi libertatea de a fi diferiţi de majoritate sunt valori consacrate în tratatele europene pe care statele membre s-au angajat să le respecte atunci când au ales, ca state libere şi suverane, să se alăture UE.

”Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori şi nu vom face niciodată rabat de la această hotărâre. Valorile noastre sunt garantate de cadrul nostru juridic şi de hotărârile Curţii Europene de Justiţie. Aceste hotărâri sunt obligatorii şi avem grijă ca ele să fie respectate, şi asta în fiecare stat membru al Uniunii noastre”, a spus Ursula von der Leyen, subliniind că ”în unele state membre există evoluţii îngrijorătoare”.

Anul următor va fi un nou test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană, vor exista noi provocări legate de pandemia de COVID-19, care vor genera fracturi tot mai adânci. Dar Uniunea Europeană va fi mai puternică dacă se va semăna mai mult generaţiei noastre viitoare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul privind starea UE susţinut miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Ce a spus șefa CE despre viitorul Uniunii

”Uniunea noastră va fi mai puternică dacă se va asemăna mai mult generaţiei noastre viitoare, şi anume dacă va fi reflexivă, hotărâtă şi atentă la cei din jur. Dacă se va baza pe valori şi va fi temerară în acţiuni. Acest mod de gândire va fi mai important ca oricând în următoarele douăsprezece luni”, a spus oficialul european.

La începutul discursului său privind starea Uniunii Europene, Von der Leyen a subliniat că UE a luat decizia de a „merge împreună” în faţa celei mai mari crize sanitare pentru a se asigura că vaccinurile ajung în fiecare colţ al UE, precum şi pentru a acţiona în faţa recesiunii provocate de pandemie şi împotriva crizei climatice.

”Robert Schuman spunea: Europa are nevoie de un suflet, de un ideal şi de voinţa politică indispensabilă pentru îndeplinirea acestui ideal. În ultimele douăsprezece luni, Europa a transpus în realitate aceste cuvinte. Am ales să trecem împreună prin cea mai mare criză sanitară mondială cu care s-a confruntat omenirea în acest secol, astfel încât fiecare parte a Europei să aibă acces echitabil la un vaccin care salvează vieţi”, a declarat Von der Leyen.

Dar „o pandemie este un maraton, nu un sprint”. ”Trebuie să ne asigurăm că nu va deveni o pandemie a celor nevaccinaţi”, a spus Leyen afirmând că observă divergenţe îngrijorătoare în ceea ce priveşte ratele de vaccinare între statele UE.

”Prin urmare, nu trebuie să încetinim ritmul vaccinării. Europa este pregătită. Ne-am asigurat 1,8 miliarde de doze suplimentare. Acestea vor fi suficiente pentru noi şi pentru ţările din vecinătatea noastră atunci când vor fi necesare doze de rapel. Haideţi să facem tot posibilul pentru a ne asigura că această pandemie nu se transformă într-o pandemie a persoanelor nevaccinate”, a îndemnat Ursula von der Leyen.

”Prioritatea noastră absolută, care este şi cea mai urgentă, este accelerarea vaccinării la nivel mondial”, a punctat preşedinta Comisiei Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro