Votul privind ridicarea imunitatii lui Adrian Severin, foarte probabil in luna iulie
Votul in plenul Parlamentului European cu privire la cererea de ridicare a imunitatii eurodeputatului neafiliat Adrian Severin, implicat in cazul ”bani in schimbul amendamentelor” relatat de ‘The Sunday Times’ in 20 martie, ar putea avea loc in luna iulie, in conditiile in care urmatoarea reuniune a Comisiei de afaceri juridice a PE (JURI) va avea loc abia in 23 mai, informeaza Agerpres.
Dupa cum a explicat eurodeputatul Francesco Enrico Speroni (membru al grupului Europa Libertatii si Democratiei), raportorul JURI privind cererea de ridicare a imunitatii europarlamentare a lui Adrian Severin, primul pas in acest caz este audierea in JURI a eurodeputatului roman, care ar urma sa isi prezinte pozitia si sa raspunda la intrebarile membrilor comisiei.
Raportorul va elabora apoi un raport in acest caz, iar documentul va fi supus votului in JURI (vot care va avea loc foarte probabil in luna iunie), iar ulterior in plenul Parlamentului European.
De obicei, intreaga procedura de ridicare a imunitatii unui eurodeputat dureaza in jur de doua luni, de la preluarea cazului de catre Comisia JURI. Pana in prezent au fost foarte rare cazurile in care un eurodeputat pentru care a existat o cerere de retragere a imunitatii nu s-a prezentat pentru a fi audiat in fata comisiei JURI, fara insa ca acest lucru sa afecteze derularea normala a procedurii.
Ministerul roman al Justitiei a transmis in 5 aprilie presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, membru al PE. Directia Nationala Anticoruptie trimisese ministrului justitiei, Catalin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, fata de care exista suspiciunea de savarsire a infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.
Reporterii britanici de la ‘The Sunday Times’ au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca diverse sume in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesii europeni ar fi acceptat – Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.
In cazul celor trei eurodeputati, autoritatile nationale cu atributii in tratarea cazurilor de coruptie au initiat anchete. Ernst Strasser si Zoran Thaler au demisionat deja din functia de membru al PE. In privinta lui Adrian Severin, exclus in 23 martie din grupul S&D si care in prezent este eurodeputat neafiliat, ancheta nationala este desfasurata de catre DNA, care s-a autosesizat dupa aparitia articolului din 20 martie in publicatia britanica.