Sari direct la conținut

Washingtonul lansează un atac asupra proiectelor UE de Apărare / SUA sunt nemulțumite de excluderea firmelor americane de la finanțări

HotNews.ro
Federica Mogherini, Foto: Flickr
Federica Mogherini, Foto: Flickr

Statele Unite au iritat marți europenii cu un atac împotriva proiectelor de apărare pe continent și prin amenințarea unei puneri în discuție a cooperării transatlantice, potrivit unei scrisori a cărei copie a fost consultată de AFP.

În această scrisoare adresată în 1 mai șefei diplomației europene Federica Mogherini, doi responsabili ai Apărării americane critică criteriile stabilite pentru a fi eligibil la finanțarea proiectelor europene, și care exclud companiile americane.

Regulile propuse „nu vor afecta doar relațiile constructive dintre NATO și UE pe care le-am legat împreună în cursul ultimilor ani”, dar ar putea duce la discuții uneori conflictuale legate de apărarea europeană în termen de 15 ani, scriu aceștia.

Textul este însoțit de o scrisoare cu un ton amenințător a ambasadorului Statelor Unite la Bruxelles. Gordan Sondland îi cere lui Federica Mogherini să răspundă până în 10 iunie sub amenințarea de sancțiuni.

Demersul a fost „foarte prost primit atât pe fond cât și ca formă” de statele membre, au declarat mai mulți oficiali din aceste țări, pentru AFP.

Washingtonul acuză condițiile de eligibilitate la finanțările din partea Fondului European de Apărare (FED), dotat cu un buget de 13 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, și care urmăresc îndepărtarea firmelor americane.

Pentru a fi eligibile, „companiile vor trebui să aibă sediu în Uniunea Europeană, să aibă infrastructuri proprii în UE și, în special, luarea deciziilor să nu poată fi controlată de o entitate instalată în afara Uniunii Europene”, a explicat un responsabil european, sub acoperirea anonimatului.

Mai clar, filialele europene ale unui grup american, canadian, rusesc sau chinezesc nu vor putea pretinde finanțări de la FED. Aceste condiții se vor aplica și firmelor britanice, după Brexit.

Țările din UE au lansat o cooperare structurată permanentă la sfârșitul lui 2017 pentru a-și dezvolta cooperarea în domeniul Apărării iar FED, aprobat de state și de Parlament în aprilie, va urma să permită cofinanțarea proiectelor industriale în perioada 2021-2027. „Dar nimic nu împiedică statele membre să cumpere produse americane”, reamintește un oficial european.

Statele Unite încearcă prin amenințările lor să accentueze diviziunile dintre europeni asupra manierei de a ajunge la această autonomie strategică, a subliniat un diplomat european.

Un grup de țări, condus de Franța, vrea să stabilească reguli stricte care să conducă la îndepărtarea firmelor non-europene. Un altul, condus de Olanda și Suedia, este favorabil unei abordări mai inclusive, argumentând că Europa nu trebuie să excludă aliații tradiționali precum Statele Unite.

„Unele țări din UE precum Franța și Spania vor să pună zece zăvoare pe această poartă și să împiedice pe toată lumea să intre. La mine, am doar două zăvoare și e suficient să împiedic hoții să intre, dar mă ajută să îmi primesc mai ușor vizitatorii”, a explicat reprezentantul unui stat membru acestei abordări inclusive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro