Sari direct la conținut

webPR: Telepsihiatria si telepsihologia sau cum arata inovatia in sanatate mintala

Smile Media
Dr. Mihai Bran, Foto: Hotnews
Dr. Mihai Bran, Foto: Hotnews

Sanatatea mintala este un domeniu fascinant unde mai multe specialitati cum ar fi psihiatria, psihologia, neurologia isi dau mana pentru a intelege misterele functionarii creierului uman, dar si ale patologiei asociate. In ultima perioada datorita revolutiei tehnologice s-au facut progrese semnificative in imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei: de la descoperirea remediilor farmacologice pentru ameliorarea unor boli precum schizofrenia sau depresia, pana la tehnologii avangardiste ce presupun folosirea realitatii virtuale pentru tratarea fobiilor.

Datorita folosirii tot mai facile a internetului, telemedicina este un termen ce prinde contur si putere. Conceptul nu este unul nou: pe coperta revistei Radio News din aprilie 1924 regasim o ilustratie care anticipeaza cumva aparitia telemedicinei. In mare telemedicina reprezinta utilizarea telecomunicatiilor si a tehnologiei informationale pentru a oferi asistenta medicala la distanta. Telemedicina ajuta la eliminarea barierelor reprezentate de distanta si poate imbunatati accesul la servicii medicale care altfel nu ar fi disponibile in anumite comunitati.

De asemenea, mai multe studii economice recente au aratat un beneficiu clar de cost-eficienta al acestor servicii. Concret aplicabilitatea in sanatatea mintala s-ar numi telepsihiatrie sau telepsihologie si ar fi reprezentata de solutii de tip videoconferinta ce pot permite evaluarea, monitorizarea si tratamentul la distanta al pacientilor cu tulburari psihice. Pe langa beneficiile evidente ce tin de costuri si disponibilitate, putem vorbi si de beneficii sociale ce tin de destigmatizarea bolilor psihice, cunoscut fiind faptul ca adresabilitatea in serviciile de sanatate mintala este redusa tocmai din pricina stigmatizarii. Asadar folosirea acestor solutii ar permite unui numar mai mare de persoane sa acceseze servicii de sanatate mintala indiferent de localizarea lor, singura conditie fiind existenta unei conexiuni la internet.

De exemplu in cazul formelor usoare de depresie ce se pot trata prin sedinte de psihoterapie, serviciile de psihoterapie online s-au dovedit cel putin la fel de eficiente precum cele desfasurate in cabinet. O problema ce trebuie avuta in vedere tine de existenta unei legislatii clare care sa prevada conditiile de desfasurare ale acestor servicii medicale sau psihologice deoarece este foarte important sa se respecte anumite standarde de calitate, securitate si confidentialitate.

In Romania, incepand de anul acesta, exista platforma https://atlashelp.ro/ care isi propune sa simplice accesul la servicii specializate de psihoterapie si consiliere psihologica. Este vorba despre o solutie securizata unde oamenii pot interactiona cu peste 70 de specialisti din domeniul sanatatii mintale pentru a beneficia de ajutor rapid si eficient.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro