WIKILEAKS Observatori si analisti despre cererea lui Tariceanu din 29 iunie 2006, de retragere a trupelor din Irak: O manevra a premierului in conflictul sau cu Basescu
„Multi observatori si analisti caracterizeaza apelul precipitat al premierului pentru o retragere din Irak drept o manevra in conflictul sau politic tot mai intens cu Basescu, mai degraba decat o strategie geopolitica analizata pe indelete, lucru ilustrat de faptul ca Presedintele, ministrul de Externe si ministrul de Interne nu au stiut de anunt”, se arata intr-o telegrama clasificata Confidential, transmisa dupa ce, pe 29 iunie 2006, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va „sprijini initiativa” ministrului Apararii Teodor Atanasiu de a cere CSAT sa retraga trupele romanesti din Irak. Subiectul telegramei: „Premierul Tariceanu/ministrul Apararii propun retragerea trupelor din Irak; presedintele Basescu reafirma angajamentele fata de Irak, razboiul impotriva terorismului”.
Telegrama descrie mai multe discutii avute de reprezentanti ai Ambasadei cu oficiali romani, imediat dupa ce Tariceanu a facut apelul la retragerea din Irak.
Potrivit telegramei, „senatorul PNL Adrian Cioroianu, care a participat la „intalnirea extraordinara a PNL” din 29 iunie, a spus oficialilor ambasadei ca ministrul Apararii a prezentat conducerii PNL un memorandum recomandand o retragere din Irak, dar si o contributie mai mare in Afganistan. Cioroianu a apreciat ca decizia PNL „nu va multumi SUA” dar ca era in linie – a sustinut el – cu politica UE. El a prezis ca CSAT va sprijini cererea de retragere din Irak. Totusi, un alt parlamentar influent al PNL, deputatul Cristian Adomnitei, a spus ca a fost surprins de decizia conducerii PNL si ca nu o sustine. El a spus ca nu a putut lua parte la intalnirea de ultim moment a conducerii PNL. El a prezis ca CSAT va respinge apelul la retragere din Irak. Alti membri PNL au spus ca sedinta organizata in graba i-a luat prin surprindere”.
Pe de alta parte, telegrama noteaza ca „presedintele Basescu, scandalizat, i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica din 29 iunie ca CSAT va respinge apelul de retragere a trupelor din irak. El a subliniat ca „o asemenea decizie nu poate fi luata de o singura parte”. Basescu a insistat in discutia cu Ambasadorul ca Romania isi va mentine angajamentele fata de razboiul impotriva terorii. El a mai declarat ca anuntul lui Tariceanu a fost surprinzator, deoarece „nimeni din administratia mea si nimeni din Ministerul de Externe nu a fost contactat” inainte de anuntul premierului. Potrivit adjunctului ambasadorului britanic, Basescu a ridicat aceleasi chestiuni intr-o discutie telefonica cu Ambasadorul britanic. Adjunctul ambasadorului britanic a respins sugestia lui Tariceanu ca ar fi avut loc discutii despre posibile retrageri in randul partenerilor din coalitie”.
In aceeasi telegrama se noteaza ca „ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a spus Ambasadorului intr-o discutie telefonica, pe 29 iunie, ca nu este „surprins, dar sunt consternat”. El a insistat ca „decizia PNL a fost luata fara consultatii cu mine sau cu ministerul” (…) Ungureanu a subliniat ca se opune actiunii unilaterale a PNL, adaugand ca „imi pun in joc pozitia mea”.”
Este citat, de asemenea, membrul PSD George Cristian Maior. Telegrama noteaza ca intr-o discutie cu oficiali ai ambasadei „Maior a declarat ca anuntul surpriza al PNL nu era „corect” fata de presedinte, care a fost luat prin surprindere, dar ca a fost menit sa obtina un avantaj politic pentru PNL, in lumina rezultatelor recente din sondaje, care aratau un sprijin redus al publicului pentru prezenta trupelor romanesti in Irak.” In telegrama se mai arata ca liderii Partidului Conservator „si-au exprimat sprijinul pentru anuntul premierului” si ca liderii UDMR au confirmat pentru oficiali ai ambasadei ca „premierul Tariceanu s-a consultat cu Presedintele UDMR Marko Bela si ca UDMR sustine apelul PNL de retragere”.
Citeste si: