Young Initiative și World Vision România oferă gratuit resurse online și cursuri de comunicare, reziliență organizațională și bună guvernanță
- Redactia Hotnews
Începând din această toamnă, Asociația Young Initiative și Fundația World Vision România pun gratuit la dispoziția utilizatorilor un set de cursuri online centrate în jurul a trei teme fundamentale: „Reziliență organizațională în ONG-uri”, „Comunicare nonprofit”, respectiv „Bună guvernanță în ONG-uri”. Cursurile sunt accesibile în mod gratuit celor interesați, la adresa https://management-ong.teachable.com/ și oferă informații esențiale, studii de caz, interviuri cu practicieni și experți în domeniu, teste rapide și multe altele, pentru o gamă largă de beneficiari – de la membrii organizațiilor neguvernamentale la angajați sau manageri din sectorul public sau privat.
De asemenea, cele două organizații oferă tot gratuit acces la Self-Accelerator, un instrument destinat ONG-urilor care include metode și exemple concrete prin care fiecare astfel de organizație poate parcurge pe cont propriu, neasistat, propriul proces de dezvoltare organizațională. Self-Accelerator, disponibil la adresa www.accelerator-ong.ro/self-accelerator, se bazează pe resurse care au fost utilizate cu succes în cadrul „Accelerator ONG”, precum diagnoza organizației, planificare strategică, metode și instrumente de planificare, modele de monitorizare a rezultatelor și numeroase alte informații utile.
Aceste instrumente au fost dezvoltate în cadrul proiectului ,,Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri” derulat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește capacitatea organizațiilor non-profit din România de a implementa procese de dezvoltare organizațională care să ducă la un impact sporit în comunitate. 24 de organizații din România au fost susținute în mod direct prin sesiuni de mentorat și coaching pentru a dezvolta strategii de creștere și transformare organizațională în cadrul acestui program complex, cu durata de 16 luni.
Cursuri pentru ONG-uri, dar și școli, instituții publice, companii și independenți
Cele trei cursuri, dezvoltate de către Asociația Young Initiative în parteneriat cu Fundația World Vision România, vizează domenii esențiale pentru orice organizație neguvernamentală și nu numai: comunicare, reziliență organizațională și, respectiv, bună guvernanță în ONG-uri.
„Aceste cursuri online, accesibile gratuit pentru oricine este interesat, pot fi utile nu doar pentru publicul direct vizat, și anume organizațiile neguvernamentale de dimensiuni mici din România și Republica Moldova, ci și tineri profesioniști independenți sau din mediul corporativ, voluntari, profesori din învățământul preuniversitar și universitar, organizatori comunitari, grupuri informale de activism sau activiști independenți”, spune Răzvan Sassu, manager de proiect „Acceleratorul de sustenabilitate pentru ONG-uri”.
Toate cele trei cursuri sunt susținute de formatori cu mulți ani de experiență în domeniul ONG, ca facilitatori de învățare, designeri educaționali și/sau mentori, atât pentru organizații neguvernamentale, cât și pentru clienți privați.
Cum pot învăța organizațiile să devină reziliente
Și cei din sectorul public sau privat (sau angajații acestora) pot beneficia de aceste cursuri gratuite. Deși funcționează în medii diferite, instituțiile educaționale, instituțiile publice și ONG-urile au multe lucruri în comun. Experiența organizațiilor non-profit poate fi adesea foarte utilă și pentru companii, de exemplu în ceea ce privește reziliența.
De ce? „În primul rând, reziliența nu înseamnă rezistență”, explică Eliza Vaș, expert învățare proiect ,,Acceleratorul de sustenabilitate pentru ONG-uri”. „O organizație (fie ea nonprofit sau cu scop lucrativ) poate fi rezistentă fără a fi și rezilientă.” Într-adevăr, există exemple de companii care au fost chiar lider mondial în domeniul lor de activitate, dar care astăzi abia supraviețuiesc pe o piață pe care altădată dădeau tonul, pur și simplu pentru că nu au știut să se adapteze la evoluțiile tehnologice. Cu alte cuvinte, au trecut testul rezistenței, dar nu și pe cel al rezilienței.
Cursul de „Reziliență organizațională în ONG-uri” poate fi, de exemplu, de un real folos pentru o gamă largă de organizații și categorii profesionale, de la ONG-uri la școli, profesori, liber profesioniști și chiar companii. „O organizație rezilientă rezistă în timp, dar se reconstruiește la anumite intervale”, spune Eliza Vaș „Într-o organizație rezistentă oamenii pot lucra sub stres, se înregistrează fluctuații semnificative de personal la nivel de middle management, există volatilitate în ceea ce privește operațiunile organizației, o anumită lipsă de adaptare la nevoile reale ale beneficiarilor sau ale comunităților deservite, ca și, de regulă, lipsa unui scop comun. Pe de altă parte, într-o organizație rezilientă oamenii sunt importanți și există o cultură organizațională care asigură un mediu sigur și centrat pe oameni. Aceștia sunt sprijiniți și apreciați și există o adaptare continuă a produselor și serviciilor, precum și a modului în care se comunică în interiorul și exteriorul organizației.”
Obiectivul principal al cursului este să ajute organizațiile din România să fie stabile și puternice, prezentând cele mai importante principii și moduri de a lucra în echipă pentru a face față cu succes schimbării și a transforma momentele dificile în oportunități de creștere și inovație.
Astfel, o organizație rezilientă:
● Poate să își evalueze și să își ajusteze rapid deciziile;
● Gestionează și atenuează riscurile organizaționale în mod continuu;
● Este comunicativă, colaborativă, cooperantă și creativă;
● Promovează o forță de muncă diversă și căreia i se oferă libertatea de a colabora și de a lua decizii pe cont propriu;
● Investește într-o infrastructură adaptabilă și flexibilă;
● Are un leadership implicat și un bun management;
● Încorporează reziliența în cultura organizației.
Cursul online de ,,Reziliență organizațională pentru ONG-uri” arată, prin lecții dinamice și atractive, cum organizațiile îi pot ajuta pe angajați și voluntari să își dezvolte competențe de anticipare / pregătire; de amortizare; de adaptare; de remodelare/flexibilitate. Astfel angajații capătă o mentalitate orientată spre dezvoltarea personală și a organizației și sunt capabili să se transforme împreună cu organizațiile în care activează.
Comunicare și bună guvernanță: exemple din mediul ONG pentru sectorul privat
De asemenea, cursul de „Comunicare non-profit ” aduce informații esențiale, exemple de bune practici și studii de caz utile pentru orice persoană interesată de domeniul comunicării publice – de la poziționare la tehnici de comunicare eficientă, cum să fii vizibil în social media, cum să creezi awareness pentru scopurile tale ori pentru cauzele pe care le susții, sau cum să construiești o relație transparentă și solidă cu donatorii sau partenerii de business.
În ceea ce privește cursul de „Bună guvernanță pentru ONG-uri”, acesta le oferă sprijin celor interesați de planificarea strategică în organizație, de managementul resurselor (umane, financiare sau gestiunea informațiilor) ori, după caz, de organizarea structurilor de leadership. Și acest curs cuprinde lecții video, interviuri cu experți, teste, exerciții practice, sugestii și instrumente digitale care pot fi folosite în activitatea de zi cu zi.
Așadar, la fel cum organizațiile nonprofit sunt adesea nevoite să se adapteze rapid la evoluții neprevăzute ale contextului social și economic, și alte organizații precum școlile, companiile sau universitățile ar putea obține beneficii dezvoltând o cultură organizațională flexibilă, care să încurajeze inovația și adaptarea rapidă la schimbări. Iar în acest sens, ONG-urile pot fi nu doar parteneri, ci și resursă de cunoaștere pentru mediul public și privat.
Articol susținut de World Vision România