Sari direct la conținut

Zece țări din nordul Europei își vor spori prezența militară în zona Baltică

HotNews.ro
Explozie la gazoductul Balticconnector, Foto: Mihkel Maripuu / Imago Stock and Photo / Profimedia Images
Explozie la gazoductul Balticconnector, Foto: Mihkel Maripuu / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Zece țări din nordul Europei care sunt membre ale Forței Expediționare Comune (JEF) au decis marți să activeze o „clauză de apărare” care prevede desfășurarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructurile subacvatice din Marea Baltică, în urma mai multor incidente, potrivit AFP.

„Aceasta include capacități maritime și aeriene care vor fi desfășurate în inima regiunii JEF, constituind o contribuție militară la protecția infrastructurilor subacvatice cruciale”, au precizat miniștrii apărării din cele zece țări într-o declarație în urma unei reuniuni.

„Este pentru prima dată când o clauză de apărare a fost activată de JEF”, au precizat ei, indicând că aceste activități vor începe „la începutul lunii decembrie”.

JEF este o coaliție de 10 țări condusă de Marea Britanie și din care fac parte Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia, asociate în jurul unor probleme operaționale de apărare în nordul Europei.

Trimiterea unui semnal către Rusia

„Vorbim despre supraveghere maritimă, iar aproximativ douăzeci de nave de război vor fi desfășurate în Marea Baltică și, de asemenea, în zone din Atlanticul de Nord pentru a ține cont de situația de securitate și pentru a asigura o mai bună protecție a infrastructurilor subacvatice cruciale”, a explicat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la postul public de televiziune SVT.

El a subliniat că este vorba de a face față „unei situații de securitate foarte grave în lume și, în special, în vecinătatea noastră”.

„Trebuie să fim capabili să desfășurăm acest tip de operațiune pentru a ne apăra infrastructurile vitale, dar și pentru a trimite un semnal Rusiei”, a adăugat el.

Țările JEF au convenit în octombrie să consolideze securitatea în Marea Baltică după ce un gazoduct submarin finlandez a trebuit să fie închis din cauza unei scurgeri provocate de o intervenție „externă”.

Poliția finlandeză a stabilit în cele din urmă că avaria ar fi fost provocată de ancora, găsită la fața locului, a unei nave comerciale chinezești care a părăsit ulterior zona.

Cu toate acestea, acest incident a dat naștere la speculații în urma exploziilor din septembrie 2022 care au spart cele două gazoducte submarine Nord Stream care transportau gaz rusesc către Europa de Vest, în plină confruntare cu Moscova din cauza războiului din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro