Sari direct la conținut

Zeci de profesori si academicieni il someaza pe ministrul Educatiei sa nu mai tergiverseze solutionarea plagiatelor: Legea actuala prevede sanctionarea plagiatului. Demiteti urgent actualul CNATDCU, institutie profund politizata

HotNews.ro
Adrian Curaj, Foto: Facebook - Adrian Curaj
Adrian Curaj, Foto: Facebook - Adrian Curaj

Un grup de profesori universitari si de intelectuali din tara si strainatate „il someaza” pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, „sa nu mai tergiverseze transarea chestiunii plagiatelor” si sa „rezolve urgent situatia demnitarilor si persoanelor publice acuzate de frauda intelectuala la doctorat”. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Justitiei Raluca Pruna, acestia solicita demiterea CNATDCU – organismul indreptatit sa se pronunte pe plagiatele din doctorate – si numirea unei noi conduceri a acestui organism. Scrisoarea este semnata pana in acest moment de 39 de profesori si academicieni, printre care Mircea Flonta, Gabriel Liiceanu, Mircea Dumitru, Mihaela Miroiu, Adrian Miroiu, Teodor Baconschi sau Lazar Vlasceanu.

Semnatarii ii cer lui Curaj sa demita urgent actualul Consiliu National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), „institutie profund politizata, refacerea acesteia, precum si a comisiilor de specialitate cu persoane cu performante dovedite, care nu sunt demnitari si/sau rectori. O alta cerinta importanta este aplicarea legislatiei actuale, care permite retragerea titlurilor de doctor, si evaluarea scolilor doctorale.”

Va solicitam concedierea imediata a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastra defectuoasa.Consideram ca este inadmisibil sa determini un ministru al Guvernului Romaniei sa dezinformeze public, la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social, spunandu-ne ca nu exista legislatie functionala”, avertizeaza profesorii semnatari.

Grupul ii cere ministrului Educatiei, Adrian Curaj, ca in termen de 5 zile sa emita un ordin de ministru prin care sa reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU si a unui ordin prin care sa numeasca o noua conducere la aceasta institutie. In comunicatul remis HotNews.ro se arata ca „scrisoarea este deschisa tuturor celor care doresc sa se alature demersului si sa semneze aceasta initiativa„.

Scrisoarea deschisa integrala:

Catre:

Ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, domnul Dr. Adrian Curaj

Spre stiinta:

Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis

Prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Dacian Ciolos

Ministrului justitiei, doamna Raluca Pruna

Stimate domnule ministru,

In data de 3 februarie 2016, la Grupul pentru Dialog Social, v-ati angajat public ca veti solutiona rapid situatia plagiatelor din tezele de doctorat sustinute pana la acest moment in Romania. La fel ca guvernul precedent, ati pus inactiunea pe seama „legislatiei inadecvate”. Constatam ca, la o luna de la acea promisiune, nu s-a intamplat nimic concret. Fiindu-ne imposibil sa credem ca un membru al actualului Guvern al Romaniei ar minti cu nonsalanta sau ca ar dori sa musamalizeze anumite cazuri de plagiat, nu ne ramane decat varianta ca ati fost indus in eroare de catre consilierii dumneavoastra. Contrar celor afirmate la acea intalnire, astazi sunt indubitabile si confirmate inclusiv de ministrul justitiei in functie, urmatoarele fapte:

1) Legislatia actuala prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiza si sanctionare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost sustinute. Acest lucru, evident la o analiza juridica serioasa, a fost recunoscut public de chiar ministrul justitiei in exercitiu. Legea 1/2011, urmata de HG 681/2011 (Art. 50) prevad, limpede, modalitatea de solutionare a acuzatiilor de plagiat, finalizata prin emiterea unui ordin al ministrului educatiei de retragere a titlului de doctor.

2) Numarul plagiatelor descoperite in tezele de doctorat ale unor persoane cu functii importante in cadrul statului Roman creste in mod continuu, fapt care va obliga aveti o masura ferma si neechivoca in acesata chestiune.

Avand in vedere aceste elemente, va solicitam urmatoarele:

1) Emiterea, in termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educatiei care sa reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU, astfel incat aceasta procedura sa nu dureze mai mult de 30 de zile si sa se finalizeze, asa cum prevede legea actuala, printr-o propunere a CNATDCU adresata ministrului educatiei, fie de nevinovatie, fie de retragere a titlului de doctor. Va reamintim ca un astfel de ordin a existat (OM 3504/2012), insa a fost abuziv abrogat exact in momentul in care comisia CNATDCU emitea, in mod perfect legal si justificat, verdictul de plagiat referitor in cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

2) Concomitent, emiterea, in termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educatiei prin care sa fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU.Actualul Consiliu General al CNATDCU contine un numar semnificativ de persoane fara opera stiintifica si/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numara nu mai putin de opt actuali sau fosti demnitari). CNATDCU, in componenta sa actuala, nu mai are nicio credibilitate, avand un numar restrans de membri cu o opera stiintifica solida si recunoscuti pentru standardele de moralitate.Solicitam ca membrii CNATDCU sa nu fie membri de partid cu functii de conducere, demnitari sau rectori de universitati. Solicitam, de asemenea, numirea in Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel putin 25% personalitati din dispora stiintifica.

3) Sesizarea, in termen de doua zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja in spatiul public.

4) Neindoindu-ne de buna dumneavoastra credinta, va solicitam concedierea imediata a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastra defectuoasa.Consideram ca este inadmisibil sa determini un ministru al Guvernului Romaniei sa dezinformeze public, la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social, spunandu-ne ca nu exista legislatie functionala. Altminteri, va asumati implicit inselarea deliberata a publicului. Solicitam o pozitie clar asumata a presedintele Romaniei in aceasta chestiune.

5) Demararea procedurilor pentru o clasificare a universitatilor si ierarhizare a programelor de studii, dupa modelul exercitiului similar din 2011.

6) Evaluarea internationala a scolilor doctoraleinainte de inceperea anului universitar 2016/2017, conform prevederilor Legii educatiei 1/2011, in varianta sa originara.

Stimate domnule ministru,

pana acum mandatul dumneavoastra sta sub semnul tergiversarilor, voluntare sau nu, cu pretextul „consultarilor”. In cazul plagiatelor acest lucru este inadmisibil: tergiversarea, de exemplu, numirii unui nou CNATDCU sub pretextul „consultarilor” reprezinta o fractura logica: CNATDCU, gardianul templului integritatii academice, trebuie sa cuprinda varfuri ale vietii univesitare, asa cum ele sunt definite prin standardele acceptate la nivel international. Tot asa, cum numirea procurorilor nu se face dupa o generoasa consultare a suspectilor sau inculpatilor, membrii CNATDCU nu pot fi numiti in urma „consultarilor” acelor structuri si oameni care au produs doctorate plagiate. CNATDCU nu are vocatia de a fi o sezatoare a reprezentantilor unor interese ilegitime partinice sau transpartinice, ci un forum restrans si exigent care sa indice ora exacta a luptei impotriva fraudelor intelectuale. Calitatea membrilor noului CNATDCU este directa dumneavoastra raspundere, de la care nu va puteti eschiva sub pretextul consultarilor.

Inca mai credem ca sunteti animat de bune intentii, dar tot de bune intentii este pavat si drumul inspre iad. Intr-o Romanie in care dimensiunea apocaliptica a fenomenului plagiatului devine, pe zi ce trece, evidenta, consecintele sunt tragice: rasturnarea valorilor in paralel cu distrugerea, in constiinta colectiva, a ceea ce reprezinta cea mai inalta forme de studiu: doctoratul. Incepand de astazi, stimate domnule ministru, va consideram direct responsabil, impreuna cu Guvernul Romaniei si presedintele Romaniei, de perpetuarea acestei stari de fapt, cu atat mai mult cu cat solutiile prevazute de legea in vigoare sunt clare, eficiente si functionale, atata timp cat ele sunt corect operationalizate de oameni de buna-credinta, pe care aveti puterea sa ii investiti de indata cu aceasta misiune, conform solicitarilor de mai sus.

Recunoastem dificultatea demersului, dar precedente ale unor actiuni curajoase in educatie exista. Chiar daca initial au fost respinse de clasa politica, au fost adoptate de populatia Romaniei, cea in fata careia sunteti responsabil. De aceea suntem primii care va vom sprijini public si cu expertiza, in momentul in care veti aplica legea. Nu sunteti singur in demersul corect de reinstaurare a onestitatii intelectuale, dar veti purta singur povara unui eventual pact cu furtul intelectual.

Cu stima,

Mircea FlontaAcademia Română

Luiza Maria FlontaAcademia Română

Gabriel Liiceanuprof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Mircea Dumitruprof. univ. dr., rector Universitatea din Bucureşti

Mihaela Miroiuprof. univ. dr., SNSPA

Dumitru Sanduprof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Teodor Baconschidr. al Universității Paris IV-Sorbonne

Gabriel Andreescuprof.univ.dr., SNSPA

Lavinia StanSt. Francis Xavier University, Canada

Irina Livezeanudr. Department of History, University of Pittsburgh

Maria BucurJohn V Hill professor of history, Indiana University, SUA

Lazar Vlasceanuprof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Michael Shafirprof. univ. (emerit) dr., Universitatea Babeş-Bolyai

Mihai Păunescuconf. univ. dr., SNSPA, Bucuresti

Gabriel Bădescuprof. univ. dr, Universitatea Babeș-Bolyai

Tereza Brândușa Palade conf. univ. dr., SNSPA

Adrian Miroiuprof. univ. dr., SNSPA

Claudiu Tufișlector univ, dr. Universitatea din București

Liviu Rotmanprof. univ. dr., SNSPA

Lucian TurcescuConcordia University, Canada

Miruna Panteldr., cadru didactic asociat, SNSPA

Camil Pîrvulect. univ. dr., Universitatea din București

Alina Dragolealect. univ. dr., SNSPA

Emanuel Copilaşasist. univ. dr., Universitatea de Vest

Andrada Nimudr. SNSPA

Luciana Jingadr., cercetătoare ICMER

Bogdan Florianlect. univ. dr., SNSPA

Bogdan Ianculect. univ. dr., SNSPA

Lavinia Beteaprof. univ. dr., Universitatea „Aurel Vlaicu”

Andra Roescudr., University of Southampton, SUA

Gabriel Hanceanconf. univ. dr., Universitatea din București

Paul Șerban Agachiprof. univ. dr., Universitatea Babeș Bolyai

Dana Jalobeanuconf. univ. dr., Univestitatea din București

Ștefania Miclea dr.

Nicolae Emanuel Dobreilect. univ. dr., SNSPA

Radu Sebastian Ungureanu conf. univ. dr., SNSPA

Radu J. Bogdanprof. univ. dr., Tulane University, New Orleans, SUA

Adina Babeşdr., cercetător ştiinţific, Institutul „Elie Wiesel”

Emilia Şercanlector. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Descarca de aici scrisoarea deschisa adresata ministrului Educatiei, Adrian Curaj

Scrisoare Deschisa catre Ministrul Adrian Curaj

Informatii de background

Asa cum HotNews.ro a aratat in urma cu o saptamana, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – prima institutie care a constatat in 2012 ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat si a fost reorganizata apoi de ministrul de atunci Liviu Pop – are si astazi, conform legislatiei, rolul central in solutionarea plagiatelor din doctorate.

Reluam mai jos argumentatia prezentata – ce lipseste pentru ca CNATDCU sa ii propuna astazi ministrului retragerea titlurilor de doctor obtinute prin plagiat:

  • CNATDCU este, prin lege, institutia care trebuie sa ii propuna ministrului sa retraga un titlu de doctor, daca titlul a fost obtinut prin plagiat. Insa pentru asta Consiliului ii lipseste in acest moment o procedura/un regulament care sa detalieze aceasta atributie.
  • Aceasta procedura poate fi aprobata foarte simplu printr-un ordin de ministru, asa cum a si fost anulata 
  • Fosta procedura (stabilita prin OMECTS 3.504/2012) a fost abrogata in iunie 2012 de catre Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei la acea vreme. In ziua in care CNATDCU a dat verdict de plagiat pentru Ponta, in Monitorul Oficial a fost publicat un nou ordin de ministru, emis de Liviu Pop, ce abroga ordinul anterior, anula prevederile referitoare la analiza plagiatului si majora de la 20 la 45 numarul membrilor Consiliului general al CNATDCU, astfel incat decizia CNATDCU in cazul Ponta a fost blocata (Detalii aici)
  • Asa cum aratam si in articolul „Ce se va intampla in instanta cu deciziile universitatilor de retragere a titlurilor de doctor: Jurisprudenta impiedica functionarea noului mecanism propus de Ministerul Educatiei” – confirmat de minister, „o solutie rapida pentru toate cazurile de plagiat in doctorate este numirea prin ordin a unui nou Consiliu CNATDCU, sesizarea acestuia sa analizeze plagiatele si, in cazul unui verdict de plagiat, anularea titlurilor de doctor prin ordin de ministru„.
  • Ministrul Educatiei Adrian Curaj nu a modificat nici pana in prezent componenta Consiliului general al CNATDCU, la 3 luni de la preluarea mandatului, iar consiliul din prezent si l-a ales presedinte pe Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, care in 2012 a fost impotriva verdictului de plagiat dat de acest for lui Ponta

Care este legislatia in vigoare care spune ca CNATDCU solutioneaza plagiatele in doctorate

HG 681/2011 – Codul studiilor universitare de doctorat

Articolul 50:

(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.

(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.

(3) Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate fi sesizat cu privire la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare de catre personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.

Legea educatiei:

Articolul 170

(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro