Sari direct la conținut

Zelenski anunță câte localități controlează trupele ucrainene din regiunea rusă Kursk / Comandantul armatei ucrainene: Strategia noastră funcționează

HotNews.ro
Comandantul ucrainean Oleksandr Sirski, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Comandantul ucrainean Oleksandr Sirski, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a declarat că incursiunea forțelor sale în regiunea rusă Kursk și-a atins scopul, în condițiile în care forțele Moscovei nu au mai câștigat „nici măcar” un metru în ultimele șase zile în zona orașului ucrainean Pokrovsk, un front-cheie unde s-au concentrat eforturile din ultimele luni ale trupelor lui Vladimir Putin.

Declarația sa vine în contextul în care armata ucraineană a trecut granița la începutul lunii trecute în timp ce, în paralel, forțele ruse avansau lent pe frontul de est, în regiunea Donețk, mai ales în zona orașului Pokrovsk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri dimineață, în timp ce se afla în Germania pentru o reuniune cu aliații occidentali, că forțele sale controlează 100 de așezări din regiunea rusă Kursk și peste 1.300 de kilometri pătrați.

Comandantul armatei ucrainene: Strategia noastră funcționează

Oleksandr Sîrski a declarat joi pentru CNN că avansurile rusești din estul Ucrainei au fost oprite.

„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat niciun metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a spus el.

Incursiunea de la Kursk, a spus el, a „îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al militarilor, ci și al întregii populații ucrainene”.

Declarațiile sale le contrazic pe cele ale președintelui rus Vladimir Putin, care a spus anterior, tot joi, că incursiunea de la Kursk nu a reușit să încetinească avansul Moscovei în estul Ucrainei. „Scopul inamicului a fost să ne facă nervoşi şi îngrijoraţi şi să transferăm trupe dintr-un sector în altul, ca să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin. „A funcţionat? Nu”, a adăugat el.

Sîrski a afirmat însă că armata ucraineană a observat o scădere a bombardamentelor și a intensității luptelor în estul Ucrainei.

„Desigur, inamicul și-a concentrat cele mai antrenate unități în zona Pokrovsk. Dar noi i-am privat de capacitatea de a manevra și de a-și aduce întăriri din alte sectoare”, a spus el.

„Sectorul Pokrovsk rămâne cel mai problematic pentru noi, în timp ce situația s-a stabilizat în alte zone. Prin urmare, cred că strategia a fost aleasă corect și că ne va aduce rezultatul dorit.”

Stoltenberg: Ucraina a obținut „multe” prin ofensiva din Kursk

Ucraina a obținut „multe” lucruri în ofensiva sa de la Kursk în Rusia, dar este greu de spus cum va evolua situația în continuare, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Oslo.

„Doar ucrainenii pot face alegerile dificile care sunt necesare, cum ar fi unde să își desfășoare forțele și ce tip de război este adecvat în această situație”, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg a subliniat că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acțiune care pot atinge ținte militare pe teritoriul Rusiei.

„Mă bucur că multe țări NATO le-au oferit această oportunitate, iar cele care încă mai impun restricții le-au atenuat, astfel încât Ucraina să se poată apăra”, a declarat Stoltenberg.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro