Sari direct la conținut

Avansul Rusiei în apropiere de Pokrovsk a fost oprit, susține comandantul armatei ucrainene: Inamicul nu a înaintat niciun singur metru

HotNews.ro
Soldați ucraineni în misiunea de a respinge avansul rușilor în Pokrovsk / FOTO: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia
Soldați ucraineni în misiunea de a respinge avansul rușilor în Pokrovsk / FOTO: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia

Soldații ucraineni au reușit să oprească înaintarea trupelor ruse în Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, într-un interviu pentru CNN difuzat pe 5 septembrie, relatează Reuters și Kyiv Independent.

Frontul de est de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte aprige timp de câteva luni, iar avansurile rușilor i-au îngrijorat inclusiv pe unii ucraineni care au dat vina pe decizia lui Zelenski de a lansa o ofensivă în regiunea rusă Kursk, lăsând astfel descoperit estul ucrainean.

O breșă în prima linie din regiunea importantă strategic Donețk de săptămâna trecută a declanșat o reacție împotriva conducerii de la Kiev, criticii susținând că pozițiile Ucrainei au fost slăbite de redistribuirea a mii de trupe ucrainene în operațiunea Kursk.

O ealuare a Ministerului britanic al Apărării din 1 septembrie arăta că trupele ruse și-au accelerat avansul spre Pokrovsk săptămâna trecută și se aflau probabil la 10 kilometri de marginea orașului.

Joi, gara din Pokrovsk a fost închisă pentru evacuarea civililor din cauza deteriorării situației de securitate, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Vadim Filashkin.

Cu toate acestea, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski a declarat într-un interviu difuzat joi că incursiunea în regiunea Kursk din sudul Rusiei funcționează și că nu au existat progrese rusești într-un sector cheie al frontului de est timp de șase zile.

„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat niciun singur metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a declarat Oleksandr Sîrskîi pentru CNN într-un interviu.

Sîrskîi a spus că armata a observat, de asemenea, o scădere a bombardamentelor și a intensității ofensivei ruse în alte sectoare.

The Kyiv Independent nu a putut verifica independent afirmația.

Trupele ruse au avansat în ultimele zile în alte direcții în regiunea Donețk, potrivit site-ului web de monitorizare DeepState.

Potrivit lui Sîrskîi, Rusia își concentrează cele mai antrenate unități în zona Pokrovsk, dar numărul bombardamentelor și intensitatea ofensivei Moscovei au scăzut.

„Le-am luat capacitatea de manevră și de a-și desfășura forțele de întărire din alte direcții… Și această slăbire a fost simțită cu siguranță în alte zone”, a spus generalul.

Rușii au peste 1.100 de victime pe zi, în timp ce Rusia și-ar fi retras din estul Ucrainei 60.000 de soldați 

Volodimir Zelenski a spus, la rândul său, într-un interviu pentru NBC News că Rusia a retras de pe front și trimis în țară 60.000 de soldați pentru a opune incursiunii din Kursk, la începutul lunii septembrie.

„Ideea și unul din obiectivele operațiunii din regiunea Kursk a fost să mutăm trupe rusești în teritoriul lor”, a declarata Zelenski. „Astăzi, pot să spun că au retras 60.000”.

O nouă evaluare a Ministerului Britanic al Apărării spune că armata rusă înregistrează, în medie, peste 1.100 de victime pe zi.

Rata zilnică a victimelor înregistrate de trupele ruse a crescut, cauza fiind parțial invazia Ucrainei în regiunea de frontieră Kursk, a transmis joi Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

„Creșterea din august 2024 a ratei victimelor este cauzată aproape sigur de operațiunea din Kursk a Ucrainei și de presiunea continuă asupra axei Pokrovsk”, a precizat Ministerul britanic al Apărării (MoD).

Putin spune că incursiunea din Kursk a ajutat operațiunea idn Donbas

Președintele rus Vladimir Putin a spus la rândul său că incursiunea ucraineană din Kursk a eșuat în a încetini avansul rusesc în Donbas, precum dorea Kievul.

Într-un discurs la Forumul Economic de Est din Vladivostok, Vladimir Putin a declarat că Ucraina, prin transferul în Rusia a unor unități mari și bine antrenate, s-a slăbit și a permis Rusiei să accelereze ofensiva în estul Ucrainei.

Putin a declarat că este „datoria sacră” a Rusiei să expulzeze invadatorii și că forțele ruse au început să respingă trupele ucrainene din Kursk.

El a declarat că avansul rusesc asupra orașului Pokrovsk din estul Ucrainei a fost un succes.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro