Sari direct la conținut

Zelenski, mesaj dur pentru premierul Ungariei: "Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?"

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi cere premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria să decidă de partea cui este în războiul declanșat de către Vladimir Putin: „Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?”.

Președintele Ucrainei a făcut aceste declarații la Consiliul European de joi de la Bruxelles, la care a luat parte și președintele american Joe Biden și unde Zelenski a avut o intervenție video.

Liderii UE și-au repetat angajamentele de sprijin pentru Ucraina, dar nu au ajuns la un acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei sau a unei direcții rapide către statutul de candidat al Ucrainei, scrie Euractiv.

Zelenski le-a mulțumit liderilor europeani, dar a atras atenția că Uniunea Europeană întârzie să impună o nouă tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei.

Într-un nou discurs emoționant, președintele ucrainean le-a spus liderilor UE că războiul cu Rusia este și o ciocnire a valorilor:

  • „Sunt lumi diferite, noi și ei. Sunt valori diferite, o atitudine diferită față de viață. Armata rusă nu știe ce este demnitatea. Ei nu știu ce este conștiința. Ei nu înțeleg de ce prețuim atât de mult libertatea noastră. Libertatea determină cum va trăi țara. Și cine vrea să fie în Europa”.
  • „Și acum, voi și cu mine, pregătim aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Aici spun: Nu întârziați, vă rog. În această lună care a trecut ați comparat aceste lumi și ați văzut totul. Cine merită ce. Și că Ucraina ar trebui să fie în UE în viitorul apropiat”.

„România știe ce este demnitatea, așa că va fi cu noi în momentul crucial”

El li s-a adresat apoi separat liderilor statelor UE, vorbind despre modul în care acestea susțin Ucraina în drumul său de aderare la UE:

  • „Lituania este cu noi, Letonia este cu noi, Estonia este cu noi, Polonia este cu noi.
  • Franţa – Emmanuel, cred într-adevăr că este cu noi. Slovenia este cu noi. Slovacia este cu noi.
  • Republica Cehă este cu noi.
  • România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial.
  • Bulgaria este cu noi. Grecia, cred, este cu noi. Germania … puţin cam târziu. Credem că şi Germania va fi cu noi în momentul crucial. Portugalia, în fine, aproape… Croaţia este cu noi.
  • Suedia, galbenul şi albastrul (culorile drapelului suedez, aceleaşi cu ale celui ucrainean) trebuie să fie mereu împreună. Finlanda ştiu că este cu noi. Olanda este cu raţiunea, aşa că vom găsi puncte în comun.
  • Malta, cred că o vom convinge. Danemarca, cred că o vom convinge. Luxemburg, ne înţelegem între noi. Cipru, cred cu adevărat că este cu noi. Italia, mulţumim pentru sprijinul tău. Spania, vom găsi puncte în comun. Belgia, vom găsi argumente. Austria, alături de ucraineni, este o oportunitate pentru tine.
  • ‘Irlanda, în fine, aproape…”.

„Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?”

Singurul mesaj tăios l-a avut pentru premierul Ungariei, Viktor Orban, căruia i-a cerut ca Ungaria să decidă de partea cui este:

  • „Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie.
  • Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea.
  • Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre.
  • Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus.
  • Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? (…)
  • E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru”.

–––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro