Sari direct la conținut

Anca Boagiu: Statele care mai trebuie sa ratifice Tratatul de aderare o vor face pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro

„Dupa vizita din Germania, avem un calendar concret al procesului de ratificare, acesta urmand a se finaliza pana la sfarsitul anului.

Aceasta este a doua veste buna din aceasta saptamana, dupa asigurarile pe care le-a primit presedintele Romaniei, Traian Basescu, in urma vizitei in Franta”, a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu.

Scopul vizitei in Germania a ministrului integrarii europene a fost ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana de catre Parlamentul german prin prisma publicarii ultimului raport al Comisiei Europene.

In cadrul conferintei de presa, ministrul integrarii a prezentat stadiul procedurilor de ratificare in toate cele opt state membre care nu au definitivat inca acest proces.

Astfel in Finlanda, prima lectura in plenul Parlamentului a raportului Comisiei pentru Afaceri Externe este programata pentru data de 12 iunie 2006, urmand ca pe 19 iunie sa fie a doua lectura si aprobarea finala in plen.

In Luxemburg, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Deputatilor a dezbatut pe data de 27 aprilie a acestui an, raportul privind proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de Aderare, urmand sa se intruneasca inca o data, pentru finalizarea documentului, la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie.

Votul in plenul Camerei Deputatilor este preconizat pentru a 2-a jumatate lunii iunie.

In Danemarca, prima lectura a a proiectului de lege privind ratificarea TA a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a avut loc pe data de 19 ianuarie 2006.

Anca Boagiu a anuntat duminica, in cadrul conferintei de presa ca dezbaterea pe marginea proiectului de lege privind ratificarea va fi reluata dupa publicarea Raportului Comisiei Europene din luna septembrie, iar Tratatul de aderare a Romaniei va putea fi ratificat in cel mult o luna de la data transmiterii lui catre Parlament.

De asemenea, legea de ratificare a Tratatului de aderare urmeaza sa fie adoptata in Irlanda in cadrul actualei sesiuni parlamentare, care se va incheia la inceputul lunii iulie a acestui an.

In Olanda, la data de 13 aprilie , Guvernul a aprobat documentul oficial cuprinzand raspunsurile executivului la intrebarile ridicate de Senat pe marginea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. La 13 iunie este programata dezbaterea in plenul Senatului, urmand ca votul final sa aiba loc o saptamana mai tarziu.

In Belgia, procedura de ratificare la nivelul celor doua Camere federale s-a incheiat. Etapa urmatoare consta in desfasurarea procedurilor de ratificare la nivelul celor cinci parlamente regionale si comunitare, fiind deja initiata procedura de ratificare la nivelul acestor foruri legislative.

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a precizat ca la sfarsitul lunii mai, proiectul de ratificare a fost transmis catre Consiliul de stat si spre sfarsitul lunii iunie se asteapta avizul, urmand sa fie programata dezbaterea in plen.

In Germania, pe data de 22 septembrie 2006 va avea loc prima lectura a Tratatului de aderare in Bundestag, urmand ca, pe 18 octombrie sa aiba loc intalnirea comisiilor parlamentare, iar pe 26 octombrie sa se desfasoare votul final pentru ratificare in Bundestag.

Boagiu a mentionat ca Bundestagul va transmite legea de ratificare catre Bundesrat, unde se va vota pe 24 noiembrie, ultima etapa fiind promulgarea de catre presedinte. In cadrul vizitei in Germania, Boagiu a primit asigurarea ca ratificarea de catre Germania se va face la timp, iar incheierea procedurilor parlamentare va permite promulgarea de catre presedintele Kohler pana la sfarsitul anului.

In privinta Frantei, Anca Boagiu a mentionat, amintind de asigurarile pe care le-a primit presedintele Romaniei, Traian Basescu, in urma vizitei in Franta, ca la data de 23 mai a acestui an, Consiliul de Ministri a adoptat proiectul de lege de ratificare a TA, urmand ca acesta sa fie discutat si votat in Adunarea Nationala la data de 27 iunie 2006, iar Senatul sa se pronunte cel mai tarziu la data de 2 octombrie 2006.

Anca Boagiu a subliniat importanta activitatii din perioada imediat urmatoare a ministerelor care gestioneaza domeniile aflate sub incidenta steguletelor rosii in Raportul Comisiei Europene din luna mai.

”Este extrem de important ca ministerele care au stegulete rosii, respectiv Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, sa-si intensifice activitatea, astfel incat Raportul din toamna sa mentina 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii”, a declarat ministrul.

Un alt subiect abordat de ministrul integrarii europene in cadrul conferintei de presa a vizat lista de masuri care mai trebuie intreprinse pana la data aderarii. Calendarul acestui „to do list”, propus de autoritatile romane, urmeaza a fi definitivat impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, pe data de 7 iunie, la Bruxelles.

Conform afirmatiilor ministrului, “acest to do list trebuie respectat litera cu litera, pentru a consolida imaginea pozitiva a Romaniei in cadrul Uniunii Europene”.

Intrebata de catre participantii la conferinta despre posibilitatea restructurarii Guvernului, Anca Boagiu a afirmat ca restructurarea guvernului poate fi adaugata la to do list-ul pentru definitivarea pregatirii pentru aderare.

„Romania are nevoie de structuri flexibile. Nu putem ajunge la 1 ianuarie 2007 fara structuri care sa reactioneze prompt la ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Trebuie stabilit clar cine de ce raspunde, astfel incat activitatea mai multor institutii sa nu se mai suprapuna. De aceea, subiectul restructurarii trebuie tratat cu maxima responsabilitate.

As spune ca restructurarea Guvernului poate fi adaugata la to do list-ul pentru definitivarea pregatirii pentru aderare ca o sarcina pe care ne-am asumat-o, pentru a fi bine pregatiti la 1 ianuarie 2007”, a spus Boagiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro