Bonuri si carduri
Primul Ministru ne sfatuieste sa adunam bonurile fiscale ca o sa ne dea ceva inapoi, asta pentru starpirea evaziunii fiscale.
O aberatie. O sa vedem ca numai anumite produse o sa fie valabile pentru ceva deduceri financiare. Ca suma bonurilor la care are loc deducerea e penibil de mica. Ca deducerea e penibil de mica.
Si cireasa de pe deducere, care e modul in care trimite cetateanul bonurile la organele fiscale? Aduce bonurile cu sacul? Daca da, atunci cine le verifica? Ca angajari nu putem face, ganditi-va la 6 milioane de oameni care vin cu cate 100 de bonuri care trebuie verificate, de fapt 4 miliarde de bonuri. E o aberatie. O noua idee tampita si imposibil de pus in practica.
Ce s-ar putea face. Obligativitatea tuturor firmelor de a accepta plata prin card bancar. Si posibilitatea returnarii unui sume, 1-2 procente din total pentru platile facute de cetateni prin card. Cine nu plateste prin card nu primeste scutire. Si obligativitatea tuturor platilor intre firme prin Internet.
Statul mai are CEC-ul, cu sucursale in toata tara, sa finanteze un program de acordare de carduri pentru toti cetatenii. Un mod de plata de tip Internet Banking pentru firme, obligatoriu.
Cu asta se obtin 3 lucruri.
1. Daca un comerciant cumpara 100.000 de napolitane si vinde 200.000 este evident un evazionist. Poate fi foarte usor supus legii.
2. Orice cetatean care are venituri de 100.000 de lei si cumpara de 200.000 de lei are clar venituri nefiscalizate.
3. Guvernul nu are nevoie decat de un program software si de acordul bancilor. Nimeni nu trebuie sa verifice nimic, odata facut e bun facut. Nu exista posibilitatea de frauda. Sunt scosi din joc agentii Fiscului, ei se duc si dau o amenda deja stabilita. Se elimina coruptia, se elimina evaziunea.
Dar asta presupune sa vrei sa faci ceea ce spui, nu e cazul. Pentru iubitorii Guvernului o dedicatie.
Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.