Sari direct la conținut

„Grupul de la Cluj” pregateste reformarea UDMR

Romania libera Editia Transilvania-Banat

UDMR urmeaza trendul inaugurat de partidele politice romanesti. Reformatorii din interiorul Uniunii s-au adunat intr-un grup politic, care si-a lansat de la Cluj-Napoca ideile principale ale proiectului de modernizare a formatiunii politice. Clujul a devenit, de asemenea, epicentrul miscarilor de reforma din interiorul PSD si PNL.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, pare liderul informal al grupului de reformatori.

Din acest grup mai fac parte ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, care este si liderul filialei din Hunedoara, vicepresedintele UDMR Hunor Kelemen, care este si chestor la Camerei Deputatilor, ori presedintele Consiliului Reprezentantilor Judeteni din cadrul filialei clujene a Uniunii, deputatul Levente Mate.

Lor li se alatura alti tineri politicieni din zona Secuimii, care vor modernizarea proiectului politic propus de UDMR comunitatii maghiare.

Zsolt Nagy, care indeplineste si functia de vicepresedinte executiv al Uniunii, a anuntat o serie de principii pe care grupul tinerilor politicieni le vor propune la viitorul Congres al formatiunii politice. Acesta este programat la inceputul anului viitor si va fi un adevarat test pentru politicienii din garda veche, cum ar fi, de pilda, Attila Verestoy sau Sandor Konya-Hamar.

Si asta, cu atat mai mult cu cat tinerii din UDMR ar putea fi sustinuti si de gruparile de dreapta, al caror exponent in Parlament este deputatul de Timis Tibor Toro, fostul presedinte al Miscarii Reformiste din Uniune.

In primul rand, tinerii politicieni maghiari isi doresc ca UDMR sa devina mai eficienta. Din acest motiv, ei vor propune infiintarea unei structuri intermediare in Prezidiul formatiunii politice, Consiliul Operativ si Consiliul Reprezentantilor Unionali. Deocamdata, ei nu au stabilit numele acestei noi structuri. Ea ar urma sa fie in principal un for de decizie politica.

Practic, ea ar urma sa functioneze precum Biroul Permanent al PD si se va intalni cel putin o data pe saptamana.

Reorganizare si reconciliere

In prezent, Prezidiul UDMR este condus de presedintele Uniunii, vicepremierul Marko Bela, si de presedintele executiv Csaba Takacs. Bela conduce destinele UDMR de la Bucuresti, iar Takacs ramane in cea mai mare parte a timpului la Cluj-Napoca. Din Prezidiul executiv cu sediul in capitala Ardealului mai fac parte vicepresedintii formatiunii politice.

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) este considerat un soi de parlament intern al comunitatii maghiare. El este condus de senatorul Gyorgy Frunda si se reuneste din trei in trei luni. In aceasta structura sunt prezenti parlamentarii, liderii platformelor politice, cei ai unor structuri teritoriale si liderii societatii civile maghiare, precum si sefii filialelor judetene ale UDMR.

Totodata, Consiliul Operativ are statutul unui soi de Birou de Conducere al Consiliului Reprezentantilor Unionali si pregateste reuniunile acestuia. Insa si acesta se intruneste de cel mult o data la luna, dupa o procedura considerata prea greoaie.

Zsolt Nagy ar dori ca noua structura intermediara sa poata lua decizii politice mai rapid si sa confere legitimitate hotararilor Prezidiului UDMR. O alta reforma care va fi propusa conducerii Uniunii va fi largirea bazei de selectie pentru membrii Consiliului Reprezentantilor Unionali.

Tinerii politicieni din UDMR propun ca la alegerile pentru desemnarea membrilor CRU sa poata participa si reprezentanti ai organizatiilor civice din afara Uniunii. In principal, este vorba de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes.

In schimb, liderii UDMR refuza sa intinda o mana reprezentantilor Uniunii Civice Maghiare, formatiune condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz. De altfel, acesta a initiat demersurile pentru inregistrarea unei formatiuni concurente UDMR, respectiv Partidul Civic Maghiar.

Sistemul care va fi construit la viitorul Congres al Uniunii va fi unul extrem de flexibil, pentru ca din CNMT, ce ar urma sa fie reprezentat in Consiliul Reprezentantilor Unionali din UDMR, fac parte si lideri ai UCM. De pilda, presedintele Consiliul National al UCM, fostul deputat Zsolt Szilagy, este si vicepresedinte al CNMT.

Politica de deschidere promovata de liderii Uniunii ar putea, insa, aduce si o incalzire a relatiilor cu opozitia nationalista de dreapta din Ungaria, condusa de fostul premier Viktor Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro