Sari direct la conținut

16% sau 2%? Ce impozit platesc microintreprinderile in 2007

HotNews.ro

Patron in loc de angajat: o serie de fosti salariati si-au facut firma lor, prin care incheiau nu de putine ori contracte de consultanta. O intreaga discutie a aparut in legatura cu impozitul ce va fi platit de acestea in 2007. E 16% sau 2%? Poate fi unul sau altul, depinde de contractele din aceste luni.

In 2007 se schimba sistemul. Daca pana acum fiecare patron se uita la cifra de afaceri din anul anterior pentru a sti ce are de plata in acel an, acum o sa ia in calcul veniturile in orice moment al unui trimestru. In cazul in care se depaseste plafonul, se trece la impozit pe profit imediat, fara a se mai astepta anul fiscal urmator.

Sa luam un exemplu : firma X ajunge chiar din primul trimestru (ianuarie-martie 2007) la peste 50% din incasari din consultanta (potrivit contractelor). Atunci aceasta va trece imediat, din momentul depasirii plafonului, la 16% impozit pe profit, pentru tot anul.

Cu alte cuvinte, firma X va plati 16% pe profit daca in oricare dintre trimeste strica media care acopera perioada de la inceputul anului pana in acel moment, cu conctracte majoritar de consultanta.

Daca nu se depaseste plafonul (fie 100.000 cifra de afaceri, fie 50% venituri din consultanta), atunci se ia in considerare cifra de afaceri din anul anterior pentru a se stabili tipul impozitului (pe venit sau pe profit).

Ordonanta din 27 decembrie a schimbat Codul fiscal

Noile conditii pot fi gasite in Ordonanta de Urgenta 110/2006, in completarea Codului fiscal.

Mai este de spus ca, daca o firma depaseste 100.000 de euro ca venituri, atunci de asemenea aceasta va fi taxata cu impozit de 16% pe profit, in locul celui de 2% pe venituri (fost 3% anul trecut).

Reamintim ca o microintreprindere este acea firma cu 1-9 angajati si mai putin de 100 de mii de euro cifra de afaceri.

Paragrafele cu pricina

Iata paragraful care modifica o prevedere formulata cu totul altfel in Codul fiscal

  • „Prin exceptie de la prevederile art. 109 alin.

    (2) si (3) [ale Codului fiscal – n.r.], daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu.

  • Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere.
  • La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal”. [art 4 din Ordonanta de urgenta 110/2006].

    Aceasta prevedere a trecut aproape neobservata in piata din cel putin 2 motive:
    – pe de o parte, pentru ca Ordonanta a aparut in Monitorul Oficial cand toata lumea se gandea la sarmale, pe 27 decembrie 2006.
    – in al doilea rand, pentru ca aceasta Ordonanta introducea celebra ‘taxa de inmatriculare’ si atentia s-a concentrat pe aceasta.

    Inainte sa fie modificat, Codul fiscal mentiona ca microintreprinderea era obligata sa pastreze regimul fiscal in cursul unui an fiscal, indiferent daca depasea sau nu unul din plafonele mentionate (cifra de afaceri 100.000 sau 50% incasari din consultanta si management) – art. 109 (3).

    [V. OUG 110/2007 in prezentarea sintetica Wolters KluwerCodul fiscal in prezentarea sintetica Wolters Kluwer(LG 571/2003)]

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro