Sari direct la conținut

2 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului de la Primăria Sectorului 1. George Tuță spune că a fost ideea lui Clotilde Armand

HotNews.ro
Catedrala Mantuirii Neamului, Foto: Inquam Photos / Raul Stef
Catedrala Mantuirii Neamului, Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Consiliul Local al Sectorului 1 al Capitalei a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar de zece milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) Patriarhiei Române pentru finanţarea lucrărilor de la Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul George Tuță a invocat „construcția bugetară” inițiată de fostul primar Clotilde Armand și o „solicitare de sprijin” din partea reprezentanților Patriarhiei.

Clotilde Armand a reacționat pe Facebook și a spus că, de fapt, amendamentul pentru acordarea sprijinului de zece milioane de lei către Catedrala Mântuirii Neamului a fost făcut de consilierii PSD și PNL.

„Pun aici dovada să vadă toată lumea cum grupurile de consilieri PSD PNL au inițiat un amendament pentru alocarea sumei în momentul în care primăria avea nevoie de bani pentru funcționarea serviciilor publice”, a scris fostul primar din Sectorul 1 pe Facebook.

Actul normativ a fost adoptat cu 16 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri, informează Agerpres.

„Noi suntem într-o construcţie bugetară iniţiată de fostul primar Clotilde Armand. (…) În proiectul iniţiat de Clotilde Armand pentru capitolul Culte s-au alocat 20 de milioane de lei. Consiliul Local a depus un amendament în care din cele 20 de milioane de lei a rezervat zece milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului”, a explicat primarul Sectorului 1, George Tuţă.

„Avem un buget proiectat pentru anul acesta de 20 de milioane, din care zece milioane erau rezervaţi pentru lucrările Catedralei Mântuirii Neamului, fostul primar a propus Consiliului şi Consiliul a fost de acord să continue parteneriatul cu Patriarhia Română. Avem o solicitare de sprijin din partea acestora. Avem banii alocaţi, aşa că eu am venit în faţa dumneavoastră cu un protocol subsecvent”, a mai spus edilul.

Proiectul de hotărâre în acest sens a intrat pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Consiliu Local de joi, 12 decembrie, deși ordinea de zi a fost publicată online abia miercuri seara, notează Buletin de București (BdB).

Conform proiectului de hotărâre, banii ar urma să fie folosiţi: pentru executarea lucrărilor de finisaje la suprastructura obiectivului (tencuieli, placare cu piatră, învelitoare), lucrări de structură la accesul principal în incintă şi finisaje mozaic la interior, respectiv lucrări de instalaţii. Patriarhia Română a solicitat, printr-o adresă înregistrată la Registratura Generală a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti pe data de 9 decembrie 2024, acordarea de sprijin financiar motivată de lipsa fondurilor, mai scria în proiect, potrivit BdB, publicația remarcând rapiditatea cu care autorităţile locale au dat curs solicitării făcute de către Patriarhie cu doar trei zile în urmă.

În septembrie 2025, se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, iar finalizarea Catedralei ar fi un simbol pentru clerici şi enoriaşi deopotrivă. Drept urmare, cei însărcinaţi cu încheierea lucrărilor caută fonduri şi urgentează lucrările, pentru a avea totul gata la timp, remarcă BdB.

„Finalizarea acesteia este esenţială pentru consolidarea identităţii naţionale şi pentru a oferi un loc de rugăciune şi reflecţie pentru credincioşi. Catedrala va include una dintre cele mai mari suprafeţe de mozaic din lume, cu scene biblice impresionante, ceea ce o face un proiect de referinţă în arhitectura religioasă. Scopul urmărit prin reglementarea respectivă este de a asigura finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, astfel încât aceasta să poată îndeplini rolul său spiritual, cultural şi economic în societatea românească, se arată în proiect”, mai scria în proiectul de hotărâre adoptat.

Tot în proiect au fost subliniate şi argumente sociale şi economice: „Odată finalizată, catedrala poate atrage un număr mare de turişti, atât din ţară, cât şi din străinătate. Pe lângă rolul său religios, catedrala va include şi facilităţi pentru activităţi sociale, filantropice, cum ar fi centre de ajutor pentru persoane defavorizate, bătrâni şi bolnavi”.

Primăria Sectorului 1 nu este singura instituţie la nivel local care a dat sume de ordinul milioanelor pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, notează Buletin de București.

INTERVIURILE HotNews.ro