Sari direct la conținut

Cum a încercat trimisul premierului Ciolacu să convingă investitorii străini să vină în România: „Hidroelectrica e cel mai mare producător de energie din lume”

HotNews.ro
Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului. Foto: Dan Popa / Hotnews
Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului. Foto: Dan Popa / Hotnews

„România are fundamente foarte puternice, și am să vă dau câteva cifre: 5% dintre companii generează 75% din PIB. În ceea ce privește întreprinderile de stat, avem 216 companii care generează 7% din PIB. Hidroelectrica, probabil cel mai mare furnizor din lume, cel mai mare producător de energie din lume, furnizează energie direct clienților”, a spus miercuri Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, la Viena, în fața unei săli pline de investitori străini.

Cele mai mari companii energetice din lume sunt însă cu totul altele- de la Aramco, ExxonMobil, Chevron șamd.

Nici informația că 5% din companiile din România generează 75% din PIB-ul țării nu e clar de unde a obținut-o.

Ascultă mai jos intervenția secretarului de stat Mihai Precup:

Precup a mai spus, miercuri, că țara noastră a atras investitori de „nivel foarte înalt, precum BlackRock, Goldman Sachs sau chiar fonduri suverane”, ceea ce este corect. Doar că investițiile BlackRock sunt de doar 280 de milioane de lei, în 9 companii listate pe piața de capital.

De asemenea, Precup a spus că ar trebui ca agențiile de rating să facă un upgrade al ratingului țării, deși Fitch tocmai ce a înrăutățit perspectiva la negativă, lucru pe care secretarul de stat nu l-a menționat.

„Ratingul țării a fost confirmat de toate agențiile de rating ca fiind recomandat investițiilor. Eu personal cred că asta nu se va schimba. Cred că acum, când România se află în era Schengen, când avem eliminate vizele pentru SUA și când suntem foarte aproape de a face parte din OCDE, eu cred că ratingul României va fi reconfirmat. Ba chiar este momentul să facem un upgrade (al ratingului-n.red)!”, a afirmat Precup.

„Ai creștere în orașele mari unde se concentrează activitatea economică, dar ai și zona rurală unde activitatea economică lipsește”

El a mai vorbit despre legislația PPP (Parteneriatului Public Privat) și despre investițiile care „vor îmbunătăți viața cetățenilor de rând, investiții care vor putea distribui bogăția și prosperitatea pentru cetățeni”.

Întrebat de către moderatorul panelului de ce, dacă situația e atât de bună, pleacă atât de mulți români din țară și ce face Guvernul pentru a-i readuce acasă, Precup a admis că, desi creșterile economice anterioare au fost impresionante, România este o țară foarte polarizată.

„Există un raport foarte bun al Băncii Mondiale, se numește Povestea celor două Românii, care arată că problema este că această creștere este foarte polarizată. Ai creștere în orașele mari, unde se concentrează activitatea economică, dar ai și zona rurală unde activitatea economică lipsește. Aceasta este principala provocare: cum reușim să-i aducem mai mult sau mai puțin la același nivel pe oamenii din urban și rural. Dar vedem în toată Europa de Est, nu doar în România cum majoritatea zonelor rurale devin pustii. Oamenii încep să plece”, a mai precizat secretarul de stat, care a locuit 12 ani în străinătate, la Paris și Luxemburg.

„Am condus organizațiile studenților români din străinătate, iar majoritatea colegilor mei lucrează acum în diferite sectoare din afară. O parte din ei se întorc. Vin și lucrează aici fie în sectorul de stat fie în mediul privat. Sper ca acești români care se întorc să nu rămână o nișă îngustă ci să putem discuta de comunități mai mari care revin în România”, a încheiat Precup.

În aceste zile, are loc la Viena conferința Euromoney, care reunește 1.700 de bancheri (comerciali și centrali), oficialități guvernamentale și paneuropene, pentru discuții despre economiile din regiune. Discuțiile centrate pe România se poartă nu doar în sălile de conferințe de la Hilton, ci și pe holuri și în cadrul întâlnirilor private.

INTERVIURILE HotNews.ro