Marcel Ciolacu: Avem propuneri de comasări ale autorităților de reglementare. Voi face primul restructurări
Guvernul are o analiză în lucru legată de reorganizare prin comasarea agențiilor și autorităților statului, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu, la finalul unei întâlniri cu ministrul finanțelor Tánczos Barna. Ciolacu susține că va începe reorganizarea guvernamentală cu structurile din cadrul Secretariatului General al Guvernului, propunerile urmând să fie făcute în cursul acestei luni.
„Sunt anumite propuneri de comasări a acestor autorități de reglementare pe o practică europeană. Eu am făcut foarte multe comparații cu Germania, să vedem cum funcționează acolo și vom veni cu legi care vor modifica aceste lucruri. România are nevoie de o reformă structurală și ne-am asumat acest lucru toți trei co-președinții, împreună cu cei trei vicepremieri și veți vedea că o s-o ducem până la capăt”, a spus premierul.
Ciolacu spune că are deja o analiză asupra structurilor din subordinea sa și așteaptă propuneri de la partenerii de Coaliție.
„Primii pași îi va face prim-ministrul. Vom începe cu o reorganizare și o comasare a agențiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului și a aparatului propriu de funcționare a Guvernului. Eu voi face primul restructurări, cu care o să vin în cursul acestei luni, normal aștept ca și partenerii să facă propuneri și mai mult ca sigur săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru. O analiză proprie împreună cu șeful Cancelariei am făcut și știm ce avem de făcut”, a precizat Ciolacu.
Acesta spune că anul trecut a fost făcut cadrul legislativ care permite aceste comasări.
Aproape 40 de agenții și autorități, doar în subordinea Guvernului
Reamintim că Executivul va înființa, în perioada următoare, un departament pentru eficientizare guvernamentală, pe modelul inventat de Donald Trump, care va fi condus de premierul Marcel Ciolacu și de șeful Senatului, Ilie Bolojan, după cum a anunțat, recent, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
„Este o structură hibrid, în care coaliția și-a asumat această responsabilitate la cel mai înalt nivel, al conducătorilor de partide, să implementeze ceea ce au promis în programul de guvernare, să ofere un stat mai suplu”, a spus Tánczos Barna.
Ciolacu a anunțat că vrea înființarea acestui departament pe un model deja consacrat. Premierul se referea la anunțul președintelui ales al SUA, Donald Trump, că Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou departament al eficienței guvernamentale.
În aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului.
În subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit datelor transmise de către SGG anul trecut, la solicitarea HotNews.
Legat de faptul că în cazul unora dintre instituții activitatea se suprapune cu a altora, SGG susținea că „acest aspect face obiectul analizei Guvernului” în vederea comasării.
O parte din agenții trebuiau comasate până la sfârșitul lui iunie 2024
O eficientizare guvernamentală trebuia realizată până la data de 30 iunie 2024, prin comasarea a cel puţin 20% din numărul de agenții, potrivit Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, însă acest lucru nu a fost realizat.
„Institutele, institutele naţionale, agenţiile, autorităţile, comisiile de specialitate organizate ca structuri distincte, indiferent de denumirea acestora şi formele de organizare, departamentele organizate distinct în structura organizatorică a Secretariatului General al Guvernului, aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea Secretariatului General al Guvernului sau pentru care secretarul general al Guvernului îndeplineşte funcţia de ordonator principal de credite, se comasează cu cel puţin 20% din numărul acestora”, se arată în lege.