Sari direct la conținut

200.000 de romani cer 6% din PIB pentru sanatate

HotNews.ro

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de fonduri in valoare de cel putin 6% din PIB – este mesajul initiativei cetatenesti sustinute cu peste 200.000 de semnaturi si sprijinita de Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti. Initiatorii proiectului spun ca alocarea unui procent mai mic, respectiv de 3%-4%, ar putea transforma problemele din sanatate in probleme sociale majore, iar clasa politica trebuie sa accepte ca sanatatea este o prioritate individuala de prim rang.

Demersul asteapta sa fie aprobat de parlamentari.

„Am reusit sa punem problema sanatatii pe agenda politicienilor si sa cerem adoptarea unei legi care sa creasca bugetul alocat sanatatii de la sub 4% cat este in prezent pana la minimum 6% din PIB”, a spus dr. Dorin Gabor, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. „Sanatatea este in acest moment mult subfinantata iar efectele se simt acut de catre fiecare dintre noi, personal medical si pacienti deopotriva. Trebuie sa se actioneze inainte ca situatia sa se cronicizeze si sa devina o drama nationala”, a adaugat dr. Dorin Gabor.

Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti sustin ca in conditiile in care sanatatea primeste sub 4% din PIB (3,9% in 2007, 4,5% in 2008 si 3,2 % in 2009), majoritatea masurilor care se iau in prezent au ca efect supravietuirea de la o zi la alta, iar in curand nu vor mai fi deloc bani de medicamente si de instrumentar in spitale, nu se vor mai plati salariile, laboratoarele nu vor mai putea face analize iar in farmacii vor aparea crize de medicamente. Nici o tara europeana nu-si permite sa minimalizeze intr-atat nevoile medicale ale populatiei, majoritatea alocand in jur de 9-10% dintr-un PIB mai mare.

“Avem nevoie de stabilitatea finantarii sistemului medical pe termen mediu si lung, stabilitate care sa permita cresterea calitatii serviciilor medicale furnizate populatiei, demararea unor activitati de modernizare si dotare a unitatilor medicale, deblocarea si imbunatatirea serviciilor de asistenta medicala. Sanatatatea este unul din bunurile cele mai de pret, o prioritate individuala de prim rang care trebuie recunoscuta si faptic ca o prioritate nationala, si nu in ultimul rand un drept constitutional fundamental”, a adaugat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, membra a comitetului de initiativa cetateneasca.

Detalii despre initiativa cetateneasca 6% pentru sanatate

  • Comitetul de initiativa cetateneasca a strans peste 200.000 de semnaturi de la pacienti, prin intermediul medicilor de familie. Din comitetul de initiativa fac parte: medici, ingineri, pensionari, studenti, asistente medicale etc. “Am oprit procesul de strangere a semnaturilor cand am ajuns la 200.000, pentru ca de acum este o problema pe care trebuie sa o rezolve clasa politica”, a spus in continuare Dr. Rodica Tanasescu.
  • Propunerea legislativa inaintata spre dezbatere si adoptare Parlamentului este disponibila aici.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro