37 de ONG-uri cer parlamentarilor sa opreasca proiectul de modificare a Legii vanatorii
37 de oranizatii neguvernamentele au trimis, marti, parlamentarilor din Camera Deputatilor o scrisoare descisa in care solicita alesilor sa opreasca proiectul de modificare a Legii Vanatorii. ONG-urile sustin ca acesta aduce prejudicii grave dreptului de proprietate si dreptului la un mediu sanatos si va atrage automat avizul de Infringement al Comisiei Europene pentru incalcarea Directivei privind Conservarea Pasarilor Salbatice.
Principalele probleme pe care societatea civila le semnaleaza in scrisoare sunt:
1. Incalcarea dreptului de proprietate – prin excluderea proprietarilor si a asociatiilor de proprietari de terenuri de la atribuirea directa in gestiune a fondurilor cinegetice si introducerea dreptului de servitute pentru vanatorii romani si straini pentru toate proprietatile din fondurile de vanatoare.
2. Incalcarea dreptului la un mediu sanatos – prin prelungirea perioadei de vanatoare la 18 specii de pasari si dublarea cotelor de vanatoare, ceea ce va produce un dezechilibru in cadrul populatiilor acestor specii in Romania si va da liber braconajului.
3. Incalcarea articolului 7 alin. (4) din Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind Conservarea Pasarilor Salbatice transpus in legislatia nationala prin Ordonanta de urgenta nr. 102/2010 pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 care a avut ca scop reglementarea perioadelor de vanatoare pentru a raspunde avizului de Infringement al Comisiei Europene pentru Romania – prin prelungirea perioadei legale de vanatoare la 5 specii de pasari
„In numele societatii civile si al iubitorilor de natura din Romania, va solicitam sa votati pentru reexaminarea Legii vanatorii si pentru eliminarea din acest proiect a prevederilor care contravin Constitutiei si legilor europene. Nu dorim o tara in care barbaria este singura atitudine fata de natura”, se arata in scrisoarea trimisa deputatilor.
Ce inseamna braconajul vanatorilor straini in Romania, potrivit ONG-urilor semnatare:
2001: politia italiana a capturat nu mai putin de 12 tone de pasari cantatoare
2009: in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu peste 2.000 de ciocarlani
2010: in Braila, 15 braconieri italieni au fost prinsi cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite
2011: vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000! de ciocarlii vanate in Romania
2013: un italian a fost prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate
Pe 22 aprilie, chiar in ziua in care societatea civila a lansat o campanie impotriva Legii Vanatorii, Senatul a adoptat cu 58 de voturi pentru si 27 impotriva raportul Comisiei de agricultura, silvicultura si dezvoltare urbana din Senat, care respinge cererea de reexaminare a Legii Vanatorii. Votul a fost favorabil adoptarii raportului, adica legea ramane asa cum este, cu toate prevederile nocive din ea, semnalate de Presedintele Klaus Iohannis care a retrimis-o in Parlament pentru reexaminare la inceputul lunii aprilie. Responsabilitatea revine acum Comisiilor pentru mediu si pentru agricultura din Camera Deputatilor, care poot face rapoarte favorabile reexaminarii catre plenul Camerei.