4 din 7 Cum sunt decimati primarii Bucurestiului
Din cei sapte primari ai Capitalei, alesi in 2012, Bucurestiul a ramas doar cu trei: primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, primarul sectorului 3, Robert Negoita si Primarul sectorului 6, Rares Manescu. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman si primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, sunt suspendati din functie avand dosare de coruptie. Cristian Popescu Piedone a demisionat miercuri, dupa ce 25.000 de oameni i-au cerut acest lucru in strada, ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, unde si-au piedut viata 32 de persoane. In plus, Neculai Ontanu – primarul Sectorului 2, este sub suspiciunea unui plagiat la lucrarea de doctorat in stiintele securitatii (Ontanu este la baza fierar betonist).
Sorin Oprescu
Primarul Capitalei a fost arestat preventiv pe 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, pe 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, incepand din 15 septembrie.
Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis „Grenada”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.
Curtea de Apel Bucuresti pe 29 octombrie ca Oprescu sa fie plasat in arest la domiciliu. Decizia a fost luata de judecatoarea Viorica Costiniu, sotia magistratului Florin Costiniu, condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fostului senator PSD, Catalin Voicu, au declarat pentru Hotnews surse judiciare.
Viorica Costiniu l-a eliberat pe Sorin Ovidiu Vantu din arest si a refuzat sa-l aresteze pe omul de afaceri Puiu PopoviciuFostul edil are interdictie sa ia legatura cu martorii si inculpatii din dosar si trebuie sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, adica o bratara electronica de urmarire.
Andrei Chiliman
Primarul liberal al Sectorului 1 a fost retinut de procurorii DNA pe 18 iunie, fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata. Procurorii au dispus urmarirea penala si fata de Vlad Moisescu, un apropiat al lui Chiliman, Ioana Costescu, consilier personal al edilului, si Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti.
DNA sustine ca inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.
DNA mai arata ca banii primiti de la companiile care castigau contracte cu Primaria Sectorului 1 au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si PNL Sectorul 1 in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.
Chiliman este cercetat acum in libertate, sub control judiciar, iar instanta a decis sa puna sechestru pe averea sa.
Pe 6 octombrie 2015, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in legatura cu eliberarea unei autorizatii de functionare pentru o terasa, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, la data de 16 octombrie 2014, Andrei Chiliman, Petrica Marius Ionescu si Georgiana Constantina Derdene, in exercitarea atributiilor de serviciu, au emis o autorizatie de functionare pentru o terasa amplasata pe teren proprietate privata, prin care s-a autorizat ca o societate comerciala sa desfasoare activitate de alimentatie publica in unitatea tip terasa, cu incalcarea Hotararii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 181/28.11.2013, care stabileste regulamentul de functionare al unitatilor de alimentatie publica. Procurorii sustin ca autorizatia a fost eliberata de Chiliman fara acordul unora dintre vecinii perimetrali direct afectati, desi cunostea opozitia ferma si explicita a acestora.
In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Petrica Marius Ionescu, director executiv al Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Sector 1, si Georgiana Constantina Derdene, sef serviciu in cadrul Serviciului Utilitati Publice din cadrul Primariei Sector 1 Bucuresti.
Dosarul se va judeca la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Marian Vanghelie
Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost retinut pe 12 martie de procurorii DNA intr-un privind atribuirea ilegala de lucrari publice. Procurorii DNA il suspecteaza pe Marian Vanghelie ca ar fi perceput un comision de 20% pentru contractele pe care Primaria Sectorului 5 i ar fi acordat firmelor controlate de Dumitru Marin.
Potrivit surselor citate, din 2007 si pana in prezent Marian Vanghelie l-ar fi ajutat pe Dumitru Marin sa obtina, pentru societatile pe care acesta controleaza, numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei.
In schimbul atribuirii acestor contracte si a platii contractelor de executie de lucrari publice Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate.
Acest „comision” era platit de catre Dumitru Marian catre Vanghelie Marian-Daniel prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinut Daniel-Nicolae si Niculae Mircea-Sorin, au precizat sursele citate.
Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre PREMIER PALACE S.R.L. (societate controlata, prin intermediul unor societati tip off-shore, de catre Dumitru Marin) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie Marian-Daniel, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.
Printre firmele care au beneficiat de astfel de contracte sunt societatile Bucuresti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin, cea din urma fiind administrata in fapt de catre Oana Niculescu-Mizil-Stefanescu, partenera lui Vanghelie), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlata de catre Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) si Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoana apropiata lui Vanghelie Marian-Daniel).
Pentru garantarea platii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societatii comerciale SPLAI S.A. (societate are in proprietate numeroase imobile cladiri si terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel. Din datele existente in cauza a reiesit ca partile sociale ale societatii comerciale Eurowest S.R.L. (care detine majoritatea actiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate in favoarea lui Murgoci Adrian (soferul lui Vanghelie Marian-Daniel).
In acest moment, Vanghelie este cercetat sub control judiciar.
Cristian Popescu Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a anuntat miercuri ca isi da demisia, dupa ce peste 25.000 de oameni au cerut in strada acest lucru ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv. Piedone spune ca isi asuma vina morala, cat despre cea legala, si va lasa Justitia sa isi spuna cuvantul. Piedone semneaza demisia: „Cristian Popescu – Piedone, de profesie om”.
„Dupa toate reactiile din ultimele zile, dupa emotia si furia total justificate si exprimate in spatiul public in cautarea vinovatilor, dupa miting-ul de ieri din Capitala in care mii de bucuresteni mi-au cerut demisia, am avut timp sa reflectez si am ajuns la urmatoarea concluzie: Imi prezint astazi demisia de Primar al Sectorului 4, in semn de respect fata de victimele tragediei si sper ca vidul legislativ si carentele administrative sa traga un semnal de alarma, de la cel mai simplu functionar, pana la cel mai inalt for legislativ. Poate ca atunci cand mii de oameni ies in strada sa-ti ceara sa pleci si alte mii cer acelasi lucru pe retelele de socializare, e bine uneori sa asculti”, a declarat Piedone.
Piedone spune ca a prezentat autorizatia de functionare si acordul de functionare, emise de Primaria sectorului 4 pentru clubul Colectiv, in incercarea de a lamuri situatia, nu pentru a-si salva pielea.
„In primul rand, as vrea sa imi exprim din nou regretul pentru tragedia din Clubul Colectiv. Sunt si eu tata si ma doare sufletul cand ma gandesc la durerea celor care sunt nevoiti acum sa si ingroape copiii sau sa tremure langa patul de spital, sperand ca ei sa se faca bine. Condoleante familiilor indoliate si multa putere si sanatate celor care se lupta in aceste clipe pentru viata. De asemenea, vreau sa imi exprim parerea de rau pentru reactiile din primele clipe de dupa tragedie. Imi dau seama acum ca nu era momentul cel mai potrivit sa vorbesc despre acte. Marturisesc insa ca motivul pentru care am facut-o nu a fost pentru ca sa imi salvez pielea, ci dorinta de a clarifica lucrurile cat mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care detinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competentelor Primariei Sectorului 4”, spune Piedone.