48 de ore pe Hotnews: Ambasadorul Iranului la Bucuresti: Scutul american antiracheta din Romania este indreptat impotriva Rusiei; Operatiunea banii inapoi. Plus un studiu de caz; Ghid rapid pentru a intelege criza din Grecia si efectul ei asupra Zonei Euro
Ambasadorul uneia dintre tarile “axei raului” (eticheta lipita pe Iran, in 2002, de presedintele G.W.Bush) locuieste la Bucuresti intr-o impunatoare casa boiereasca, aflata la 500 de metri de Piata Victoriei. In salonul de primire, unde predomina auriul fotoliilor si al serviciului de ceai, dr. Bahador Aminian Jazi ne saluta cu mainile impreunate in dreptul pieptului.
Operatiunea banii inapoi. Plus un studiu de caz
Din 6,4 milioane de euro, cate a primit Romania intre 2000-2005 in cadrul programelor pentru tineret, aproape jumatate vor trebui returnate. Comisia Europeana s-a pus pe recuperat banii furati sau prost gestionati. Un alt raport urmeaza sa fie dat publicitatii, mai multi sefi de Consilii Judetene fiind suspectati ca au deturnat fonduri in valoare de zeci de milioane de euro. Exista riscul ca Romaniei sa-i fie blocat accesul la alte cateva sute de milioane. Comisia a mai notificat guvernul de la Bucuresti sa dea inapoi vreo 75 de milioane de euro, bani cheltuiti incorect in cadrul Politicii Agricole Comune.
„Este o invitatie pentru infractori sa vina in Romania si sa faca afaceri, pentru ca risca cativa ani de puscarie dar pot sa ramana cu bunurile intacte”, a comentat secretarul general ANI, Horia Georgescu, decizia anuntata vineri de Curtea Constitutionala de a respinge, intre altele, eliminarea din legea fundamentala a articolului potrivit caruia „caracterul licit al dobandirii averii se prezuma”. Georgescu a mai spus ca pe rolul ANI exista in acest moment 12 cazuri in care se propune confiscarea unor sume sau bunuri, din care doua condamnari in prima instanta si nici o sentinta definitiva.
Europarlamentarul italian Francesco Enrico Speroni, raportor in cazul Severin a explicat pentru HotNews.ro de ce Comisia Juridica a hotarat sa propuna plenului Parlamentului european ridicarea imunitatii eurodeputatului roman. “Am considerat ca procurorii lucreaza in baza unor documente, a unor informatii”, a declarat Francesco Enrico Speroni. Europarlamentrul italian a explicat ca deputatii-juristi din PE au decis sa nu permita arestarea lui Severin deorece in opinia sa si jurnalistii de la Sunday Times sunt vinovati pentru ca au incerat sa il corupa.
Familia Ionescu, criza elena si studentul etern
Familia Ionescu si-a trimis baiatul la facultate. Absolvise cu chiu cu vai liceul si s-au gandit ca o diploma superioara nu i-ar strica. Si-au facut pentru asta si un fond de rezerva din care sa-l poata „tine” la studii; in fond, obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Ii trimiteau lunar bani, dar baiatul nu prea dadea pe la cursuri. Evident, la primele examene a picat cu brio. Parintii nu s-au impacientat. Ce student nu mai cade la examene? „Examinatorii au fost prea duri”, si-au zis in barba domnul si doamna Ionescu si i-au mai trimis niste bani. Numai ca junele tot nu dadea pe la scoala. Anii treceau, iar tanarul repeta an de an pe banii parintilor.
Din Ungaria, Tinutul Secuiesc si reorganizarea administrativa a Romaniei se vad ca niste planuri care nu vor fi definitivate. Declaratia a fost facuta de jurnalistul maghiar Istvan Pataky, senior editor la ziarul de dreapta Magyar Nemzet. „Cred ca lumea, 90%, habar nu are despre ce se intampla. […] Asta nu e o problema in Ungaria”, a spus Pataki intr-o intalnire cu ziaristi romani la Budapesta.
Ghid rapid pentru a intelege criza din Grecia si efectul ei asupra Zonei Euro
Criza datoriilor Zonei Euro, care cuprinde 17 tari, a intrat intr-o noua faza critica, pe baza temerilor ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea cauza astfel un dezastru financiar global precum cel care a urmat caderii bancii de investitii americane Lehman Brothers in 2008. Reuters a realizat un scurt ghid pentru a intelege situatia din Grecia: care sint actorii relevanti, mizele si ultimele evolutii.
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 16 iunie Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB 262/2006) prin care Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus a fost declarata de utilitate publica. Decizia de suspendare este data pana la judecarea procesului in care se cere anularea acestui act administrativ, respectiv aprilie 2012. Decizia este definitiva si irevocabila. Actiunea a fost depusa de Asociatia Salvati Bucurestiul la Tribunalul Bucuresti pe 29 octombrie 2010.
Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) -Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2, informeaza Mediafax.