Sari direct la conținut

5 greseli de evitat cand inchei o asigurare de viata

HotNews.ro

Daca ai inceput sa te gandesti la semnarea unei polite, asigura-te ca vei evita cele 5 capcane care iti pot pune in pericol alegerea si iti pot ingreuna drumul catre beneficiile asigurarii.

Prima greseala: Nu te informezi suficient sau refuzi sa ceri ajutor.

Solutie:

In orice demers financiar, este bine sa ceri sfatul unui expert, in cazul de fata al unui consultant de asigurari, dar in egala masura este important sa ai si feedback-ul celor din jur si in special al familiei. Sfatul nostru este sa vorbesti cu mai multi consultanti sau agenti de asigurari, sa-i lasi sa-si prezinte ofertele si sa le pui zeci de intrebari. Noteaza tot ce iti spun si compara informatiile primite.

Fiind vorba de un contract pe termen lung, este important sa te asiguri ca dedici suficient timp cercetarii pietei pentru a putea lua o decizie informata, care sa serveasca cel mai bine intereselor tale.

A doua greseala: Amani decizia de a-ti face o asigurare de viata.

Solutie:

Oricare ar fi motivul pentru care ai inceput sa te gandesti la alegerea unei astfel de asigurari – ai contractat un imprumut si nu vrei sa-l lasi pe umerii familiei in cazul unei tragedii, ai fost martorul unui eveniment tragic care te-a facut sa devii mai prevazator etc – cu cat semnezi mai din timp, cu atat mai bine pentru tine.

Amanarea deciziei de a achizitiona o asigurare de viata poate avea doua urmari semnificative: poti deveni neasigurabil sau este posibil sa fie nevoie de un efort financiar mai mare pentru a beneficia de aceleasi avantaje ale politei. Conditiile in care poti incheia o asigurare de viata se pot schimba odata cu trecerea timpului, pentru ca starea sanatatii, stilul de viata etc pot suferi modificari.

A treia greseala: Alegi o asigurare nepotrivita.

Solutie:

Trebuie sa te asiguri ca prioritatile financiare pe care le-ai identificat impreuna cu consultantul se regasesc in final in termenii solutiei oferite. E un lucru pe care e bine sa il ai in vedere fie ca este vorba de o solutie care se incadreaza in categoria planurilor financiare pentru copii, daca te gandesti la viitorul micutilor tai, fie ca e menita sa ofere o protectie suficienta pentru tine si cei dragi.

Totodata este foarte important ca nivelul primei sa fie accesibil pe termen lung, adica sa nu reprezinte un efort financiar prea mare pentru tine si familia ta.

Trebuie sa mai tii cont si de faptul ca, in timp, nevoile tale se pot schimba, de aceea este indicat sa intrebi de la bun inceput cat de flexibil este produsul si cum ai putea sa-l ajustezi in timp.

Greseala numarul 4 – Ai semnat, ai uitat.

Solutie:

Odata ce ai incheiat o astfel de asigurare, este important sa nu uiti de ea. Nevoile acoperite de polita trebuie reevaluate cel putin o data la trei ani (ideal ar fi anual), pentru ca situatia ta si a familiei tale se poate schimba in timp (aparitia unui copil, schimbarea veniturilor familiei, contractarea unui credit etc), iar conditiile asigurarii trebuie si ele adaptate. Daca viata te pune in fata a tot felul de schimbari, asigura-te ca iti ajustezi si tu solutiile financiare odata cu ele, pentru ca tu si familia ta sa fiti protejati adecvat.

Nu in ultimul rand, dupa ce ai semnat contractul, nu renunta la primul semn de greutati financiare, nu intarzia cu platile si intretine in timp relatia cu consultantul.

Greseala numarul 5 – Nu ai declarat in totalitate problemele medicale.

Solutie:

Pentru o evaluare cat mai corecta a riscului asigurabil, in calitate de persoana asigurata, trebuie sa oferi informaţii complete privind istoricul medical şi starea de sanatate prezenta. Aceste informatii includ declaratiile tale din cadrul cererii de asigurare, chestionare medicale, examinari si alte documente medicale.

Odata descoperit acest fals, exista riscul ca familia ta sa nu mai beneficieze de indemnizatia de asigurare.

Comenteaza pe forum, pe topicul dedicat educatiei financiare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro