5 hopuri de trecut pentru a beneficia de o pensie cand si cum iti doresti
Daca v-ati hotarat sa economisiti ca sa puteti renunta la munca atunci cand doriti, si nu doar in momentul in care veti avea acces la pensiile „oficiale”, sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atent pentru a va duce planul la bun sfarsit.
Un plan de economisire pentru perioada pensionarii ridica aceleasi provocari (si pune aceleasi „capcane”) ca orice alt plan financiar pe care l-ati urma pentru a va atinge un obiectiv pe termen lung. De fapt, in esenta, exact despre acest lucru este vorba: pensionarea anticipata este obiectivul, si oricine vrea sa poata sa se opreasca din munca atunci cand isi doreste, fara a suferi insa o diminuare a nivelul de trai, trebuie sa puna din timp, constant si cu perseverenta bani deoparte. In acest demers (sau in calea lui) sunt cateva „hopuri” ce trebuie depasite.
Prima bariera: Amani momentul in care incepi sa economisesti.
In primul rand, puneti-va intrebarea: de cate ori v-ati propus pana acum sa incepeti sa economisiti lunar o parte din venituri, dar ati tot amanat? Pentru a acumula suma de care veti avea nevoie la pensie, e bine sa incepeti sa puneti bani deoparte cat mai din vreme. In plus, este cu siguranta mai usor sa strangeti bani acum, cand sunteti in putere, decat o sa va fie pe masura ce va apropiati de vremea pensiei. Regula unei planificari financiare solide spune ca, in fiecare luna, cel putin un procent de 5-10% din veniturile obtinute ar trebui sa fie pus deoparte. Indiferent daca salariul este mic sau mare, cei mai multi dintre oameni isi rup cu greu acest procent; cel mai adesea ne obisnuim sa cheltuim tot ce avem, si amanam sa punem bani deoparte, iar pentru o schimbare de comportament e nevoie de vointa.
A doua bariera: Va opriti la jumatatea drumului.
La fel de greu – sau, pentru unii oameni, chiar mai greu – este sa isi urmeze planul cu consecventa. E evident ca, pentru a strange o suma de bani suficienta pentru a ne mentine nivelul actual de trai si in perioada pensiei, este nevoie de o perioada indelungata de economisire. Atunci cand decid sa economiseasca pentru a-si atinge un obiectiv, multi oameni sunt tentati sa renunte pe parcurs si sa foloseasca banii acumulati pentru consumul imediat. Cheltuind banii, va indepartati insa de realizarea obiectivului pe care vi l-ati propus la inceput.
A treia bariera: Consumati imediat veniturile neplanificate.
Este normal, si cat se poate de uman, ca atunci cand obtinem un venit neasteptat –un bonus, de exemplu – sa fim tentati sa alocam acesti bani unor lucruri care ne fac sa ne simtim mai bine. Este insa o diferenta, si trebuie sa fim constienti de ea, intre a consuma cat este necesar si a irosi banii. Este cu atat mai pertinent sa va ganditi sa economisesti o parte din acele venituri pe care nici nu le-ati planificat, ca de exemplu o prima, castigul pentru un proiect suplimentar sau, de ce nu, o mostenire. Sunt bani care pot fi cu usurinta „rupti” din bugetul de cheltuieli si adaugati economiilor pentru obiectivele pe termen lung.
A patra bariera: Lasati inflatia sa va erodeze economiile.
Una dintre temerile cele mai mari cand vine vorba de economii este ca, din cauza inflatiei, banii stransi isi vor pierde valoarea. Chiar daca azi nu ne mai confruntam cu ratele uriase de inflatie din anii ’90, problema continua sa existe – la noi, dar si peste tot in lume. Nu este bine sa va pastrati economiile „la saltea” – pentru ca, tinand banii in acest fel, cu siguranta pierdeti. Daca va propuneti sa economisiti pe termen mai lung, este recomandat ca, dimpotriva, sa va plasati banii in instrumente financiare ce pot sa genereze o aliniere cu inflatia sau sa acopere, prin randamentul oferit, erodarea produsa de inflatie.
A cincea bariera: Nu „calibrati” investitiile cu profilul dvs. de risc.
Daca alegeti sa va investiti banii trebuie sa stiti ca randamentul investitiilor depinde si de gradul de risc pe care sunteti dispus sa vi-l asumati. Daca alegeti plasamente cu grad mai ridicat de risc, cum sunt de exemplu actiunile, ati putea obtine un castig mai mare; dimpotriva, daca va plasati banii in titluri de stat sau depozite, castigul va fi mai mic, dar si riscul este mai redus.
Inainte de a alege un program de investitii, e bine sa va ganditi temeinic cat risc sunteti dispus sa va asumati – altfel spus, sa va analizati gradul de accepare a riscului. Pe de alta parte, indiferent de programele de investitii pentru care optati la un moment dat, este recomandat sa urmariti permanent evolutia investitiilor dvs. si, pe masura ce va apropiati de varsta de pensionare, sa redirectionati banii in plasamente cu grad scazut de risc, pentru a va proteja de eventualele scaderi neasteptate.
(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)