Sari direct la conținut

5 miliarde euro – castigul net al Romaniei de la intrarea in UE. Ce se va intampla in anii viitori?

Businessday.ro

S-a scris mult despre faptul ca, in anii trecuti, Romania a fost contributor net la bugetul Uniunii Europene, insa datele prezentate de Ministerul de Finante arata ca lucrurile nu stau chiar asa.

Astfel, intre 2007 si august 2011, Romania a incasat cu aproximativ 5 miliarde de euro mai mult decat a platit, iar proiectiile pentru perioada 2012-2015 arata un plus net de 21 miliarde euro. Vezi grafic.

In ce priveste contributiile Romaniei la bugetul UE, in urmatorii 4 ani acestea vor insuma 5,7 miliarde euro sau 1,43 miliarde euro pe an, in timp ce suma pe care o putem primi ajunge la 27,2 miliarde euro, cu un varf de 8,4 miliarde euro in 2013. Din suma totala pusa la dispozitia noastra, putin peste 17 miliarde reprezinta Fondurile structurale si de coeziune, iar restul de 10 miliarde euro reprezinta Fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Exista insa o problema: anul trecut, Guvernul prognoza un beneficiu net de 4,1 miliarde euro pentru 2011, rezultat al unei contributii de 1,37 miliarde euro, si al unor intrari in valoare de 5,5 miliarde euro, insa tot ceea ce s-a reusit in primele 8 luni din acest an a fost un beneficiu net de 0,66 miliarde euro, iar pe intreg anul 2011 cu greu se poate imagina un castig mai mare de 1 miliard, respectiv de 4 ori mai redus decat cel prognozat initial. Suma finala va depinde insa in mare masura de intrarile de fonduri pe segmentul „agricultura si dezvoltare rurala” in T4.11.

Cu alte cuvinte, daca suma de 5,7 miliarde euro cat reprezinta contributia Romaniei la bugetul UE intre 2012 si 2015 este o cheltuiala sigura, veniturile in valoare de 27,2 miliarde euro reprezinta o suma nesigura care depinde de capacitatea autoritatilor si a economiei de a o absorbi. Vezi grafic.

Judecand lucrurile strict prin prisma performantelor anterioare, guvernul pare extrem de optimist cand isi propune pentru anul viitor cresterea 4 ori a beneficiilor nete fata de 2011.

Nota: primul link – informatia se afla la pagina 66; al doilea link – informatia se afla la pagina 74.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro