5 români din Marea Britanie povestesc ce s-a schimbat în viața lor la o lună după Brexit
La 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană, după o perioadă de tranziție de un an. Cum se simt la fața locului schimbările după Brexit, s-au scumpit unele produse din UE, cum este atmosfera printre străini? Sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns cinci români stabiliți în Marea Britanie.
Ambasada României în Marea Britanie a explicat pentru HotNews.ro că noua legislație britanică în materie de imigrare introduce un sistem de vize unic, aplicabil indiferent de naționalitate, bazat pe puncte care vor fi acumulate în baza calificării profesionale, existenței unei oferte ferme de lucru, a unui nivel salarial (minim 25.600 GBP) și a nivelului de cunoaștere a limbii engleze.
Există un nou sistem și un nou tip de rezidență, la care cetățenii străini trebuie să aplice. Statutul de rezident „settled” se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, așa cum a spus într-un interviu ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. Mai multe informații despre acest proces puteți găsi aici.
„Măsurile propuse de Guvernul britanic afectează persoanele nou-sosite din statele UE în Regatul Unit (începând de la 1 ianuarie 2021), dar nu și pe cele care sunt protejate de Acordul de Retragere și de Sistemul de înregistrare a rezidenței – EU Settlement Scheme), reguli aplicate cetățenilor UE care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit la data de 31 decembrie 2020 și care au obținut rezidența (settled status sau pre-settled status)”, explică reprezentanții Ambasadei.
La începutul perioadei de implementare a noului tip de rezidență în UK (EU Settlement Scheme) destinat cetățenilor europeni, au fost înregistrate aproximativ 700 mii de aplicații din partea cetățenilor români.
Cetățenii români care se aflau pe teritoriul UK înainte de 1 ianuarie 2021 și nu au aplicat pentru rezidență în cadrul procedurii EU Settlement Scheme, dar vor să continue să locuiască și să beneficieze de același drepturi, mai au timp doar până la 30 iunie 2021 pentru a se înregistra, așa cum informează Ambasada României în Marea Britanie.
În ceea ce privește călătoriile, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate aflate în curs de valabilitate, după cum urmează:
Cetățenii europeni nerezidenți în UK până la 30 iunie 2021, mai pot călători în baza cărții de identitate valabile, fără a necesita pașaport, până la 30 septembrie 2021.
Cetățenii europeni care au sosit în UK până la 31 decembrie 2020 și au obținut până la 30 iunie 2021 noul statut de rezident settled sau pre-settled, mai pot călători în UK, în baza cărții de identitate naționale valabile, până la 31 decembrie 2025.
Lista mai continuă cu schimbarea tarifelor de roaming, având în vedere că operatorii telecom din România nu mai au obligația legală sa ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie.
Importul și exportul vor avea de suferit, deoarece vor fi necesare declarații vamale, iar unele produse vor avea nevoie de licențe și certificate speciale. Însă, având în vedere pandemia COVID 19, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe. Practic, noile reguli și schimbări vor fi introduse treptat în viața celor aflați aici.
La o lună după „startul oficial” Brexit, reprezentanții Ambasadei României în UK spun că, „au fost înregistrate cazuri izolate, individuale, de cetățeni români (și alte naționalități UE) cărora le-a fost refuzată intrarea în Regatul Unit pentru motive care țin de nerespectarea noilor reglementări în domeniul imigrării în UK, respectiv lipsa unei vize de muncă. Se înregistrează și refuzuri temporare pe fondul nerespectării regulilor de protecție sanitară pe teritoriul UK.”
Am stat de vorbă cu cinci români stabiliți în Marea Britanie, pentru a vedea dacă viața lor de zi cu zi a avut de suferit în vreun fel după Brexit. Aproape la unison, în contextul dat, aceștia au spus că „pandemia bate Brexitul”, motiv pentru care lucrurile par a fi în „stand-by.”
Dan, 35 de ani, general manager la un restaurant din Londra: „Viața o să fie mult mai bună pentru cetățeni și rezidenții UK. Cum e în țările scandinave acum”
„Momentan nu există o schimbare evidentă în ceea ce privește separarea de UE, mai mult se simt consecințele pandemiei. O lună este un timp prea scurt pentru a-ți da seama de impactul imediat al ieșirii din Europa”, spune Dan.
El crede că schimbările Brexitului se vor simți treptat, pe parcursul anului și până la finalul acestuia. Între timp, oamenii au nevoie să se obișnuiască. În prezent, din ce a observat, nu sunt produse europene care lipsesc din magazine.
„Există stoc pentru majoritatea produselor, asigurat de marile companii care importă din diferite țări, iar piața asta nu a fost afectată”, explică tânărul. Dan detaliază că prețurile au crescut foarte puțin, la anumite produse, dar a citit cum autoritățile britanice au un deal cu UE-ul, de a nu crește momentan taxele vamale pentru produsele importate.
Cu toate astea, tânărul mai spune că sunt mulți cei care și-au pierdut business-urile și au dat faliment, deoarece sectorul ospitalier este momentan închis. „Foarte multe companii care importau produse din Europa livrau un procent de 40% – 50% către restaurante, baruri etc., iar sectorul ospitalier fiind închis, unele afaceri au dat faliment.”
Dan crede că Brexitul va fi bun pentru viitorul UK, în ceea ce privește emigrarea și nivelul de trai. „O să fie mai dificil la început, dar după 1-2 ani, viața o să fie mult mai bună pentru cetățeni și rezidenții UK. Cum e în țările scandinave acum”, concluzionează el.
Crina Ene, 32 de ani, actriță: „Chiriile în Marea Britanie scad. Nu dramatic, dar scad”
Crina spune că este foarte interesant acest cocktail de Brexit și pandemie. „Te bagă într-un ritm din ăsta consumerist, fie că plătești pentru spiritualitate, rețete de mare chef la tine în bucătărie, lumânări parfumate sau tot felul de chestiuni online”, explică ea.
Mai mult, tânăra a observat că s-au scumpit timbrele: „Am eu această plăcere de a trimite cărți poștale și azi am aflat că din ianuarie timbrele pentru cărți poștale sunt aproape de două ori mai scumpe decât în decembrie. Ceea ce a fost ușor surprinzător.”
Tot la capitolul „scumpiri”, Crina povestește cum s-a văzut recent cu un prieten „mare mâncător de un macrou de prin Danemarca”, care se plângea că e de două ori mai scump. Pe de altă parte, chiriile scad. „Nu dramatic, dar scad”, spune ea.
Actrița a vrut să trimită și un pachet în țară, dar n-a avut noroc la acest capitol. Trebuia să îi trimită unui alt prieten, care e înapoi în România, un pick-up. „A rămas, evident, pe aici, pentru că celebrii Eastlines și-au întrerupt momentan serviciile de coletărie. Superb. A! Și ieri căutam niște bărbați vânjoși să ajute un prieten cu mutatul unor obiecte de mobilier mai mari. Liniște. Nu am găsit decât un englez. Deci poate că pentru unii funcționează chestia asta. Altfel, ca actriță super-mega-internațională, nu cred că m-am simțim vreodată mai fericită să am un pașaport românesc”, povestește Crina.
Nadia Barbu, 33 de ani, Communications/Social Media Coordinator în două departamente universitare: „Oamenii ca mine, care au avut tot ce le trebuie din punct de vedere financiar, legal, etc., la momentul potrivit, nu sunt cei mai afectați”
Nadia povestește despre cum Brexitul a fost „înghițit” de pandemie, din toate punctele de vedere. „Să fiu sinceră eu m-am cam depărtat de știrile despre Brexit de când am obținut cetățenie britanică în 2019, un noroc și-un lux de care sunt foarte conștientă, taxa pentru depunerea dosarului e foarte mare, procedura e destul de întortocheată și nu-ți garantează nimeni că reușești”, spune tânăra.
Ea povestește cum mulți dintre prietenii ei din Marea Britanie sunt și ei imigranți din spațiul UE și trec, la rândul lor, sau au trecut deja prin etapele „hârțogăraiei necesare” pentru cetățenie sau pentru „settled status”.
„Ne ajutăm între noi, ne încurajăm, etcetera. Chiar azi îi explicam cuiva care sunt criteriile când îți alegi cei doi oameni care trebuie să-ți dea referințe pentru naturalizare”, spune Nadia.
Tânăra își aduce aminte de când s-a votat Brexit la referendum, timpuri în care a avut zile în șir insomnie și panică, și a citit obsesiv despre toate consecințele posibile.
„Am avut enșpe discuții în contradictoriu cu diverși cunoscuți britanici care îmi spuneau c-au votat pentru ieșirea din UE (un coleg de apartament m-a blocat pe Facebook!), cred că mi-am epuizat energia psihică. Plus că trăiesc ca o pustnică acum. Când s-a înfăptuit Brexitul, oficial acum un an, am văzut la supermarketul din cartier (Sud-Vestul Londrei/Surrey) oameni care purtau ostentativ insigne, trăistuțe și alte chestii cu însemnele UE. Acum habar n-am ce se întâmplă, fac toate cumpărăturile online”, explică Nadia.
Și ea crede că schimbările semnificative după Brexit, și politice și de atmosferă („cearta pe vaccinuri Covid dintre UK și UE, de pildă, nu e un semn bun”) se vor face simțite treptat, deoarece perioada de tranziție s-a încheiat în urmă cu o lună, „ și e normal să nu se simtă încă mare lucru.”
Tânara este conștientă de beneficiile pe care le-a avut din punct de vedere legal și financiar: „oamenii ca mine, care au avut tot ce le trebuie din punct de vedere financiar, legal, etc., la momentul potrivit, nu sunt cei mai afectați; ca s-o zic p-a dreaptă, mă și simt prost să-mi mai dau cu părerea.”
Costel Panaite, designer și director de fabrică: „Pandemia de Covid a făcut astfel încât Brexitul să nu iasă în evidență”
Costel spune că nu a observat foarte mari schimbări din cauza Brexitului, deoarece nu a trecut atât de mult timp de când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană.
„Pandemia de Covid a făcut astfel încât Brexitul să nu iasă în evidență sau cel puțin să mascheze eventualele schimbări sau probleme”, spune el. Tânărul povestește că în acest context s-a schimbat modul în care face cumpărăturile – nu mai este o activitate de familie, ci doar unui membru al familiei i se permite accesul în magazine, iar multe achiziții se fac online.
În acest caz, așa cum crede Costel, „eventualele lipsuri de stocuri pot fi din cauza incapacității de producție sau transport.” El nu a avut timp să vadă nici cum a fost schimbat sistemul medical, deoarece, în pandemie, „programările la doctor, intervențiile medicale, chiar și analizele periodice, sunt amânate, deoarece se încearcă a fi evitat contactul și aglomerarea sistemului.”
Cât despre roaming, Costel spune că evită telefoanele pentru a-și suna apropiații, ci se folosește de aplicațiile online care-l ajută în acest sens. „În industria în care lucrez, având în vedere că procesăm produse și avem nevoie de forță de muncă din Europa, s-a pus întrebarea – „Cum vă pregătiți de Brexit?” -, dar nu s-a prezentat un plan sau vreun raport de risc, tot din cauza pandemiei.
În concluzie, perioada scurtă și suprapunerea cu criza COVID face schimbările Brexitului să nu iasă în evidență”, explică Costel.
Ioana, 33 de ani, Metadata Manager, Universal Music Group: „Se vorbește mai mult despre produsele artizanale sau micile afaceri locale care se bazau pe import din țările europene”
Ioana este de părere că Brexitul nu s-a întâmplat așa cum probabil ar fi trebui să se întâmple, din cauza COVID-ului care ține pe toată lumea în loc.
„Se vorbea, și încă se vorbește, despre cum vom plăti cu două lire mai mult pe o sticlă de vin, despre cum nu vom mai avea parte de roaming și despre cum unele produse vor lipsi din magazine. Aceste produse nu sunt cele de larg consum însă, se vorbește mai mult despre produsele artizanale sau micile afaceri locale care se bazau pe import din țările europene”, spune tânăra.
Ea crede că discuția trebuie reluată anul viitor, după ce pandemia se va termina (dacă) și oamenii vor avea posibilitatea să iasă din case și să dea nas în nas cu schimbările majore care momentan nu se pot vedea. „Toate sunt așa cum le-am găsit acum cinci ani, când m-am mutat în Londra”, concluzionează Ioana.