Sari direct la conținut

900 de hectare de padure din Arges au fost rase de pe fata pamantului. Peste 60% dintre defrisari s-au facut ilegal

HotNews.ro
Despaduriri Arges 1, Foto: Hotnews
Despaduriri Arges 1, Foto: Hotnews

Circa 900 de hectare de padure din judetul Arges, in principal proprietate privata, au fost rase de pe fata pamantului si pe inca 1100 de hectare au avut loc taieri necontrolate, potrivit departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Minnisterul Mediului. Din cele 915 de hectare despadurite, circa 60% au fost taiate ilegal, cauzand un prejudiciu de circa 63 milioane lei. Taierile au fost depistate inepand cu luna octombrie a anului trecut, in urma unor controale. Potrivit ministerului, costurile de impadurire a acestei suprafete sunt estimate la circa doua milioane de euro.

Dezastrul din Arges in cifre

Potrivit departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului pagubele sunt urmatoarele:

– suprafete de pe care arborii au fost taiati in totalitate(despadurite) – 915 ha.

– volumul total de lemn: 368.000 mc, din care transportat pe baza unor ccte de punere in valoare 162.000 mc, majoritatea de produse accidentale (exista suspiciunea ca aceste acte de punere in valoare sunt intocmite si autorizate la taiere in afara prevederilor legale), potrivit institutiei.

– volum taiat si transportat ilegal – 206.000 mc, in valoare de 63 milioane lei.

– suprafetele despadurite sunt brazdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legala fiind de 25 grade). Aceste cai au fost construite fara respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare si buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versantilor de pe care a fost taiata si padurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora impotriva eroziunii si avalanselor.

Dezastrul din Arges in imagini

Pe langa aceste pagube din fondul forestier proprietate privata a mai fost constatata taierea a 4,5 ha din padurea statului aflata in administrare de Romsilva prin Ocolul Silvic Domnesti din Directia Silvica Pitesti.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri sii Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, in cadrul unei vizite efectuate joi in Arges, ca taierile au cauzat un dezastru ecologic.

„Executarea exploatarilor a urmarit doar extragerea arborilor care prezinta valoare economica, suprafetele exploatate fiind in majoritate necuratate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrari de impadurire. Toate aspectele din teren sunt un real pericol si pentru siguranta barajelor din zona si a tuturor lucrarilor de corectare a torentilor, prin colmatare si prin acumulari necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare si arbori”, a explicat aceasta.

„Toate acestea au fost depistate incepand cu luna octombrie 2012, cand s-au efectuat controale in nordul județului Argeș, pentru descoperirea defrișarilor ilegale. in luna iunie 2013 la solicitarea Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Departamenul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a facut controale alaturi de politisti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, politisti criminalisti, jandarmi, cu asistenta personalului silvic din cadrul OSP Valea Oltului. Aceste actiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin taieri ilegale si prin neconstituirea fondului de conservare si regenerare a padurilor. Avand in vedere amploarea dezastrului, a fost nevoie de un efort urias pentru cuantificarea pagubelor deoarece in afara de munca din teren a trebuit sa fie cercetate și actele de punere in valoare si amenajamentelor”, se arata intr-un comunicat emis de departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului.

Dezastrul din Arges in imagini

Intrucat suprafata despadurita era foarte mare, pagubele s-au determinat cu ajutorul imaginilor satelitare. „Singura solutie practica a constituit-o determinarea suprafetelor afectate prin utilizarea imaginilor satelitare si ortofotoplanurilor satelitare create pe baza acestora, suprapuse pe planurile silvice executate in sistem de proiectie Stereografic 1970, pe care sa se faca identificarea suprafetelor de pe care vegetatia forestiera a fost taiata si din care sa reiasa cu certitudine legalitatea sau ilegalitatea exploatarilor. Sistemul de raportare SUMAL (n.r. un sistem electronic de monitorizare a lemnului) a scos in evidenta prin comparare volume de materiale lemnoase ce au fost introduse in circuitul economic fara acoperire legala, ceea ce dovedește utilitatea acestui sistem”, explica reprezentantii ministerului.

Potrivit institutiei, aceste prejudicii au fost posibile prin neindeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, in primul rand din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, dar si de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva si de la ITRSV Ploiesti.

„Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploiesti, personalului silvic din administratie de la Ocoalele Silvice Domnesti, Vidraru si Musetesti din Directia Silvica Pitesti, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.Toate aceste abateri si pagube sunt instrumentate in cadrul unor cercetari penale in desfasurare”, se mai arata in comunicatul ministerului.

Valoarea de reimpadurire a acestor suprafete este de aproximativ 2500 euro/ha, adica un total de circa 2,28 milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a declarat ca solutia pentru a stopa aceste dezastre este noul Cod Silvic. „Prioritarea zero a mandatului meu este sa stopam furtul din paduri. De aceea continuam sa facem astfel de actiuni de control, pentru a opri toate aceste defrisari ilegale care pun in pericol sanatatea noastra. Solutia in acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este in Parlament si care este contestat de toti cei care au profitat de pe urma jafului din paduri. Le transmit ca sunt hotarata sa ma bat pentru acesta lege, sa ma bat pentru toti cei care in tacere se imbolnavesc de boli de plamani, de cei vad neputinciosi cum o mana de baieti destepti se imbogatesc pe sanatatea noastra”, a declarat Lucia Varga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro