Ce este „bomba murdară” despre care Rusia spune că Ucraina vrea să o folosească
„Bomba murdară” despre care Moscova susține că Ucraina vrea să o detoneze în Rusia nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul exploziei, notează AFP.
„Dacă Rusia spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzând Moscova că ar căuta să justifice o escaladare în acest mod a conflictului.
Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă, în general, orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC – nuclear, radiologic, biologic sau chimic).
Acest tip de bombă nu este considerată o armă atomică, a cărei explozie rezultă din fisiunea (bombă A) sau fuziunea nucleară (bombă H) și provoacă distrugeri imense pe o rază mare. Fabricarea unei bombe atomice necesită utilizarea unor tehnologii complexe de îmbogățire a uraniului.
Mult mai puțin complexă de realizat, „bomba murdară” folosește un exploziv convențional și principalul său scop este contaminarea unei zone prin radiații directe și a oamenilor prin ingestia sau inhalarea de materiale radioactive.
„O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă”, ci o „armă de perturbare în masă” care urmărește în principal să contamineze și să sperie”, rezumă Comisia Americană de Reglementare Nucleară.
Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie și nu din radiații. Doar oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficiente pentru a provoca o boală gravă imediată.
Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv se pot deplasa și pot prezenta un pericol pentru sănătate dacă praful este inhalat sau dacă sunt ingerate alimente sau apă contaminate.
Materialele radioactive necesare pentru fabricarea unui astfel de dispozitiv exploziv sunt utilizate în spitale, unități de cercetare, situri industriale sau militare.