Sari direct la conținut

FOTO „Cadoul” de rămas-bun primit de unii recruți ruși trimiși să lupte împotriva Ucrainei

HotNews.ro
Recrutii rusi nu sunt trimisi la razboi cu mana goala, Foto: Vkontakte
Recrutii rusi nu sunt trimisi la razboi cu mana goala, Foto: Vkontakte

O fotografie distribuită pe VKontakte, cea mai populară rețea de socializare din Rusia, arată „cadoul” de rămas-bun primit de unii recruți ruși proaspăt mobilizați înainte de a fi trimiși la război în Ucraina: un salam de la fabrica locală.

Jurnalistul britanic Francis Scarr, cel care a descoperit fotografia distribuită pe echivalentul rusesc al Facebook, notează pe pagina sa de Twitter că fotografia a fost realizată în orașul Vladimir din vestul Rusiei, deși din punct de vedere administrativ regiunea cu același nume este încadrată de autoritățile de la Moscova în Rusia Centrală.

Jurnalistul de la BBC notează de asemenea că postarea de pe Vkontakte precizează că salamul a fost făcut cadou soldaților de o fabrică locală.

Numeroase fotografii și înregistrări video cu „cadourile” primite de bărbații ruși sau familiile lor înainte de a fi trimiși la centrele de instruire sau pe front s-au viralizat în ultima lună, după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în data de 21 septembrie.

O înregistrare video distribuită la începutul lunii octombrie chiar de către recruți ruși din regiunea Iacutia aflată în Siberia arată că aceștia au primit o ciocolată și o cutie de tampoane, dar și o trusă de război după ce s-au prezentat la centrele locale de înrolare.

O altă filmare distribuită de recruții ruși și filmată într-un centru de instruire la sfârșitul lunii septembrie a arătat de ce au nevoie soldații Moscovei de tampoane și absorbante, maiștrii militari explicându-le bărbaților mobilizați că vor avea nevoie de acestea pentru a opri eventualele sângerări, în cazul în care sunt răniți.

Cadourile primite de recruții ruși și familiile lor

Tot la sfârșitul lunii septembrie, autoritățile din Tuva, o altă regiune aflată în Siberia, au anunțat că vor distribui o oaie, doi saci de cartofi și varză familiilor bărbaților mobilizați pentru războiul din Ucraina.

Șeful Republicii Tuva, Vladislav Hovalîg, a precizat de asemenea că familiile recruților ar trebui să primească și 50 de kilograme de făină, subliniind însă că varza va fi dată numai „după nevoie”.

„Cu eforturile comune ale autorităților și ale rezidenților activi, rudele și prietenii militarilor și ei înșiși ar trebui să simtă că nu vor rămâne singuri cu problemele cotidiene”, nota la momentul respectiv portalul oficial al guvernului tuvan.

Anunțul autorităților din Tuva privind aceste ajutoare au venit la doar o zi după ce în Kîzîl, capitala regiunii, au izbucnit proteste împotriva mobilizării decretate de Moscova.

Revenind însă la Iacutia, una dintre cele mai izolate regiuni ale Rusiei, autoritățile locale au anunțat lunea trecută că vor distribui familiilor bărbaților mobilizați pentru război și o sacoșă cu legume în contextul în care iarna aspră din Siberia face mai dificilă aprovizionarea cu astfel de produse aici.

„Familiile rezidenților mobilizați în Iakutsk pot în octombrie să meargă la un centru de susținere pentru familiile celor care participă [la mobilizare] pentru un pachet ce se acordă o singură dată cu legume proaspete”, anunța pe 17 octombrie Evgheni Grigoriev, primarul orașului Iakutsk, capitala regiunii.

Nu este clar dacă oferta a fost ulterior extinsă și pentru familiile din restul Iacutiei.

Șeful comisariatului militar din Iacutia anunțase încă de pe 22 septembrie, la o zi după după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, că rușii care vor merge să lupte în Ucraina ar primi indemnizații lunare care pornesc de la 205.000 de ruble (aproximativ 3.400 de euro), în funcție de poziție și grad.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro