Sari direct la conținut

Documentul pe care premierul Ciucă nu-l semnează de un an / Orban: „Guvernul comite o infracţiune clară de abuz în funcţie”

HotNews.ro
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES

Guvernul ignoră în continuare declanșarea alegerilor parțiale în cele 50 de localități din România. După ce în urmă cu o lună, președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, invoca vidul legislativ, acum cere Guvernului să-i comunice când intenționează să organizeze alegerile parțiale. Guvernul transmite că a luat act de solicitarea AEP.

Ca să fie organizate alegerile partiale, guvernul trebuie să aprobe o hotărâre de guvern în acest sens. Deocamdată, nu se știe când își va pune premierul Ciucă semnătura pe un astfel de act.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis Guvernului o informare cu faptul că în prezent există 50 de localități în România care nu au primar. În informare, AEP îi cere Guvernului să-i comunice când intenționează să organizeze alegerile parțiale pentru cele 50 de posturi rămase vacante.

  • „În completare la informarea 1 transmisă Guvernului în data de 15 iunie 2022, arătăm că, în perioada care a trecut de la data menţionată, instituţiile prefectului au transmis informaţii suplimentare privind localităţile în care mandatul de primar a devenit vacant (…) Sunt întrunite condiţiile pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de primar în 50 de circumscripţii electorale, cu 14 în plus faţă de informarea iniţială (…)
  • Ținând cont de prevederile art. 10 alin. (1) 3 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, corelate cu dispozițiile alin. (2) 4 al aceluiași articol, vă adresăm rugămintea de a ne comunica data la care Guvernul intenționează să organizeze alegerile locale parțiale”, se arată în informarea către Guvern.

„Guvernul a luat act de informarea AEP”, a răspuns scurt purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, întrebat de HotNews.ro.

Fostul premier, Ludovic Orban a cerut miercuri, Executivului să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din cele 50 de localităţi fără primar ales și îl acuză „de abuz în funcţie”.

  • Ludovic Orban: „Guvernul comite o infracţiune clară de abuz în funcţie, exact în litera infracţiunii. Nu am sesizat până în momentul de faţă Parchetul General, pentru că am preferat calea contenciosului administrativ pentru a obţine o decizie de instanţă. Le spun în ceasul al 12-lea: ‘Treziţi-vă, organizaţi alegeri!’. Aici nu este o problemă de cine câştigă alegerile, este o problemă de legitimitate a celor care conduc destinele celor 50 de comunităţi locale”.

Din 2021, Guvernul a primit din partea Autorității Electorale Permanente cel puțin trei informări în privința localităților în care administrația locală a rămas fără edili și în toate preciza că „sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale” și chiar propunea ca perioadă de organizare a alegerilor parțiale al doilea semestru al anului 2022.

Toate cele trei informări au fost ignorate de către Guvern.

De altfel, HotNews.ro a relatat în urmă cu o lună despre faptul că deși legea e clară când vine vorba de organizarea alegerilor parțiale, Guvernul împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă au tras de timp în ceea ce privește declanșarea procedurii.

Președintele AEP susținea că din cauza unor modificări la Codul administrativ nu se putea identifica instituția care „poate face propunerea clară către Guvern și un calendar clar pe care să-l urmeze AEP când declanșează procesul electoral”.

  • Florin Mitulețu-Buică :„Este un vid legislativ cine declanșează alegerile parțiale. Dacă la alegerile la termen situația este clară, la alegerile parțiale pentru că au fost reglementări separate pe codul administrativ și din cauza contestărilor în instanță a deciziilor prefecților de vacantare a mandatelor, nu există o autoritate care se declașeze efectiv această procedură”, susținea Mitulețu-Buică.

De ce ignoră Guvernul procesul democratic

Adevarata miză a Coaliției PSD-PNL ar fi să-și conserve influența în teritoriu și să-și mențină controlul politic fără a mai trece la consultarea cetățenilor printr-un nou scrutin electoral.

USR și fostul premier Ludovic Orban au dat în judecată Guvernul, MAI şi Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-i obliga să respecte legea şi să organizeze alegerile parțiale.

Președintele USR, Cătălin Drulă susține că PSD și PNL nu vor să organzieze alegeri parțiale pentru că nu ar mai câștiga funcțiile deținute acum prin derogări administrative.

Cătălin Drulă, USR: Pentru că le este frica de electorat, le este frică de votul oamenilor și le este frică că se va afla care este realitatea dincolo de sondaje măsluite.

Fostul premier, președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva Guvernului și îl acuză că săvârșește o infracțiune prin nerespectarea dreptului fundamental al românilor de a-și alege edilii.

  • Ludovic Orban: „Guvernul nu dă doi bani pe lege și pe democrație care înseamnă drepturi pe care le au oamenii și probabil nu au candidați pregătiți și, în general, le este frică să facă alegeri ca să nu se vadă adevărul. Sondajele picurate ca picătura chinezească în mass media nu au nicio legătură cu realitatea”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro