Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu aprobă „în principiu” un acord de încetare a focului în Liban

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu aprobă „în principiu” un acord de încetare a focului în Liban
Premierul israelian Benjamin Netanyahu Foto: Julia Nikhinson / AP / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat „în principiu” un acord de încetare a focului cu Hezbollah, în timpul unei consultări de securitate cu oficiali israelieni, a declarat o sursă familiarizată cu problema, pentru CNN.

Israelul are încă rezerve cu privire la unele detalii ale acordului, care ar urma să fie transmise guvernului libanez luni, a declarat sursa.

Acestea și alte detalii sunt încă în curs de negociere și mai multe surse au subliniat că acordul nu va fi final până când nu vor fi rezolvate toate problemele.

Un acord de încetare a focului va trebui, de asemenea, să fie aprobat de cabinetul israelian, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

Surse familiare cu negocierile au declarat că discuțiile par să se îndrepte în mod pozitiv către un acord, dar au recunoscut, de asemenea, că Israelul și Hezbollah continuă să schimbe focuri de armă, adăugând că un pas greșit ar putea da peste cap discuțiile.

Trimisul Statelor Unite, Amos Hochstein, a declarat săptămâna trecută la Beirut că un acord de încetare a focului între Israel și Liban este „la îndemâna noastră”, dar că, în cele din urmă, acesta este „decizia părților”.

El s-a întâlnit cu prim-ministrul libanez Najib Mikati și cu președintele parlamentului Nabih Berri, interlocutorul Hezbollah în cadrul discuțiilor și a declarat că au avut loc discuții „constructive” și „foarte bune pentru a reduce diferențele”.

„Avem o oportunitate reală de a pune capăt conflictului”, a adăugat el săptămâna trecută. „Fereastra este acum”. El a plecat miercuri din Liban spre Israel pentru a încerca să ducă negocierile „la bun sfârșit”.

Propunerea susținută de SUA vizează o încetare a ostilităților pe o perioadă de 60 de zile, care, speră unii, ar putea constitui baza unei încetări a focului de durată.

Duminică, analistul CNN Barak Ravid a citat o sursă potrivit căreia Hochstein i-ar fi spus sâmbătă ambasadorului israelian la Washington că, dacă Israelul nu răspunde pozitiv în zilele următoare la propunerea de încetare a focului, el se va retrage din eforturile de mediere.

Călătoria lui Hochstein în regiune a urmat după ce Beirutul a răspuns „pozitiv” la o propunere susținută de SUA de a opri războiul, a declarat Mikati săptămâna trecută, adăugând că au fost rezolvate părți importante ale proiectului de acord.

Israelul a lansat o ofensivă militară majoră în Liban la jumătatea lunii septembrie, în urma unor luni de atacuri la frontieră, care au început la 8 octombrie anul trecut, când Hezbollah a atacat teritoriul controlat de Israel în semn de solidaritate cu Hamas și palestinienii din Gaza.

De atunci, Israelul a lansat o invazie terestră, a ucis o serie de lideri ai Hezbollah – inclusiv pe unul dintre fondatorii săi, Hassan Nasrallah – și a rănit mii de oameni într-un atac cu pagere explozive.

INTERVIURILE HotNews.ro