Schimbarea online a furnizorului de energie și gaze: Datele au început să fie introduse în platforma IT. Când va putea fi utilizată de consumatori
Platforma IT care ar trebui să permită schimbarea furnizorului de energie electrică şi gaze naturale în 24 de ore a fost finalizată și, din 10 octombrie, furnizorii au început să încarce metadatele aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum și a contractelor aferente de furnizare și de rețea, a anunțat marți ANRE.
După finalizarea acestei etape, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) spune că va verifica cu furnizorii și operatorii de rețea modul de funcționare a platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale (POSF) și fluxurile de schimbare a furnizorului atât de energie electrică, cât și de gaze naturale, de la accesarea ofertelor în comparator până la semnarea contractului.
- „Imediat după perioada de verificare și validare a bazei de date a POSF, ANRE va anunţa public data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali.
- Utilizatorii POSF sunt persoanele fizice sau juridice – clienți finali de energie electrică şi/sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici implicaţi în procedura de schimbare de către clientul final a furnizorului de energie electrică şi/sau de gaze naturale şi de contractare a furnizării de energie electrică şi/sau de gaze naturale, înregistraţi în POSF.”, se arată în comunnicatul transmis marți de ANRE.
Autoritatea spune că adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile pentru îndeplinirea noilor cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.
Proiectul, cu termen de finalizare la data de 02 decembrie 2022, este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de 19.223.269,45 lei din care:
- 98% cheltuieli nerambursabile: 18.838.804,07 lei
- 2% cheltuieli contribuție proprie ANRE: 384.465,38 lei
Ce firme au făcut platforma online de schimbare a furnizorului
ANRE a făcut anul trecut o licitație deschisă pentru implementarea acestei platforme online de schimbare a furnizorului, contract cu o valoare estimată la peste 12,05 milioane de lei (fără TVA). La licitație au fost depuse 3 oferte de la mai multe asocieri de firme.
În final, contractul a fost câștigat în data de 28 septembrie 2021 de asocierea dintre firmele: Metaminds (lider, reprezentată de Andrei Cruceru) și Connections Consult (terț și subcontractant cu 53,91% din contract, reprezentată de Bogdan Florea).
Valoarea finală a contractului a fost de peste 10,8 milioane de lei (fără TVA).
Andrei Cruceru, în prezent CEO Metaminds a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public, acesta neavând nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță, susține într-un drept la replică transmis de Metaminds către Edupedu.ro.
Andrei Cruceru are o vastă experiență profesională în companii de profil precum HP sau IBM unde acesta a fost angajat o perioadă semnificativ mai mare de timp decât cea petrecută la Asesoft, mai exact 12 ani, mai spune compania.
De cealaltă parte, Connections Consult este o firmă IT românească, listată la bursă, în care acționarul majoritar este Bogdan Florea cu peste 75%.
Bogdan Liviu Florea este din 2019 și până în prezent vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS). Vezi aici detalii despre firma Connections Consult și alti acționari.
Sursa foto: Dragonimages | Dreamstime.com