Sari direct la conținut

„Mi-e frică de el dar nu-l respect”: Cum a pierdut Vladimir Putin încrederea guvernului rus

HotNews.ro
Vladimir Putin intr-o intalnire online cu cabinetul sau, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin intr-o intalnire online cu cabinetul sau, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Încrederea în Vladimir Putin s-a deteriorat puternic în interiorul guvernului rus din cauza mai multor decizii luate de acesta atât înainte de declanșarea războiului din Ucraina, cât și din cauza modului în care a început să se comporte după invazie, scrie Meduza.

„Mi-e frică de el. Dar este o frică fără respect. Nu există respect [pentru Putin] de câțiva ani încoace”, le-a spus jurnaliștilor de la Meduza o sursă apropiată guvernului. Alți doi interlocutori apropiați de executivul de la Moscova și o sursă de la Kremlin au vorbit despre astfel de opinii în cabinetul de miniștri.

Potrivit acestora, atitudinea față de Putin, care vineri a împlinit 70 de ani, s-a deteriorat brusc după ce Kremlinul a impus guvernului creșterea vârstei de pensionare în 2018, o decizie care, potrivit sondajelor de opinie, nu a fost susținută de majoritatea rușilor.

Guvernul a fost remaniat în ianuarie 2020 când Mihail Mișustin a devenit prim-ministru în locul lui Dmitri Medvedev, dar mulți angajați de nivel mediu lucrează în administrația centrală de ani de zile și își amintesc cum executivul a fost acuzat de reformarea sistemului de pensii, deși măsura a fost agreată și aprobată de Putin.

În anii următori, situația nu a făcut decât să se agraveze.

Putin nu se mai consultă cu guvernul în privința deciziilor pe care le ia

Potrivit interlocutorilor jurnaliștilor de la Meduza, președintele rus a încetat treptat să-i avertizeze pe miniștri despre ce anume intenționează să facă în viitorul apropiat sau îndepărtat.

„Până de curând, vicepremierii și miniștrii au lucrat împreună cu președintele. El le spunea scenarii pe care le considera probabile și întreba: ‘Dacă facem asta, la ce consecințe ne putem aștepta? Și dacă o facem, ce se va întâmpla în continuare?’”, relatează una dintre sursele apropiate executivului rus.

„Acum nu mai este cazul”, subliniază această, relatând că după ce pandemia de COVID-19 a ajuns în Rusia, Putin, despre care se cunoaște că este ipohondru, a refuzat să se consulte cu guvernul și a început să ia el însuși toate deciziile cheie după o scurtă discuție cu cercul său interior.

„[După izbucnirea pandemiei], totul a început să îți cadă pe cap fără avertisment”, spune unul dintre interlocutorii lui Meduza, mai multe surse dând exeplu în acest sens „măsurile de sprijin” pentru populație în perioada pandemiei, pe care rușii le-au ridiculizat pe larg.

Sursele Meduza subliniază că înainte Putin proceda în sens invers: mai întâi, asculta ascultat propunerile de la ministere, apoi alegea care propunere i se părea optimă. Totodată, interlocutorii apropiați guvernului spun că, din cauza fricii, miniștrii nu au îndrăznit să se certe cu Putin nici în fața celor mai „neașteptate” decizii ale sale.

Aceștia afirmă de asemenea că refuzul lui Putin de a asculta rapoartele subalternilor săi despre probleme îi fac pe mulți oficiali să înfrumusețeze serios realitatea în documentele adresate președintelui.

De exemplu, ei nu raportează consecințele reale ale sancțiunilor asupra economiei.

„La fiecare 48 de ore se întâmplă niște tâmpenii, nimeni nu înțelege cu adevărat nimic”, a descris succint situația sursa apropiată de Kremlin.

FOTO: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Nemulțumiri în creștere după declanșarea războiului din Ucraina

Toate aceste probleme s-au agravat după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

După cum cei de la Meduza, un site de investigații interzis de autoritățile ruse la începutul lunii martie, majoritatea oficialilor de la Moscova, chiar și cei de la cele mai înalte niveluri ale puterii, nu au știut până în ultimul moment că a început o invazie la scară largă.

În plus, potrivit unor surse, de la declanșarea „operațiunii militare speciale” Vladimir Putin și-a pierdut interesul pentru problemele interne, distanțându-se tot mai mult de guvern și apropiindu-se în schimb de infamul său „cerc interior”.

Se pare că acum doar membrii Consiliului de Securitate Al Rusiei mai pot influența parțial deciziile liderului de la Kremlin și chiar și atunci, în niciun caz pe toate.

„Probabil că nu sunt aproape deloc mulțumiți de Putin. Mediul de afaceri și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor. ‘Șoimii‘ nu sunt mulțumiți de ritmul ‘operațiunii speciale’. Ei cred că pot acționa mai decisiv”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Meduza în luna mai.

Luni mai târziu, starea de spirit a oficialilor civili și a celor care militează pentru o escaladare a războiului s-a schimbat puțin.

În același timp, pe măsură ce eșecurile Rusiei pe front cresc, Putin se îndreaptă tot mai mult către opiniile partidei pro-război, cei care susțin încheierea unei păci negociate cu Ucraina, majoritatea membri ai guvernului, devenind și mai pesimiști.

FOTO: Kremlin.ru

Decretarea mobilizării, o altă problemă pentru guvernul rus

Oficialii din administrația centrală de la Moscova sunt nemulțumiți și de alte lucruri.

„S-a anunțat mobilizare dar, bineînțeles nu s-au planificat bani pentru ea în buget”, afirmă una dintre sursele apropiate guvernului. Aceasta spune de asemenea că înainte de decretarea mobilizării autoritățile nu au sesizat neliniști în diferitele regiuni ale Rusiei, chiar dacă războiul din Ucraina se prelungea și numărul de soldați pierduți era în creștere.

„Dar [acum] situația este foarte diferită: Rusia de dinaintea începerii mobilizării și cea de după sunt două țări diferite”, subliniază aceasta.

Surse apropiate Kremlinului, dar și o persoană ce familiarizată cu opiniile unor apropiați ai lui Putin, afirmă că acum președintele Rusiei „nu poate da o imagine a viitorului” nici măcar oficialilor de rang înalt și marilor oameni de afaceri.

„Acești oameni suferă din cauza sancțiunilor, ei pierd sume uriașe. Dar lor le este complet neclar dacă Kremlinul va putea compensa toate acestea”, spune una dintre surse.

Drept urmare, „ierarhia verticală a puterii” din Rusia începe „să plutească și să se destrame”, potrivit acesteia.

FOTO: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Guvernatorii ruși se plâng că nu au bani pentru măsurile promise de Vladimir Putin

Guvernatorii ruși au început să declare deschis că nu au bani pentru a-și îndeplini promisiunile făcute de Kremlin iar fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, critică deschis (și foarte aspru) conducerea armatei ruse.

„Acum, de exemplu, [primarul Moscovei] Serghei Sobianin anunță că familiile celor mobilizați vor fi sprijinite din bugetul orașului. Astfel de recomandări au fost primite de la Administrația Prezidențială și de alți guvernatori, astfel încât să reducă tensiunea socială. Dar majoritatea nu au bani pentru asta. Și colegii săi din alte regiuni percep acțiunile lui Sobianin destul de negativ: ‘Continuați, Serghei Semenovici’, cu acțiunile de PR”, a parafrazat starea de spirit sursa apropiată Kremlinului.

De asemenea, modul în care Putin va pune capăt războiului este neclar pentru membrii executivului de la Moscova și mai mulți interlocutori de rang înalt ai celor de la Meduza sunt îngrijorați de afirmațiile lui Putin despre o lovitură nucleară în contextul înfrângerilor suferite de armata rusă pe front.

„Nu știe să piardă”, spune una dintre surse, subliniind că „să recunoști că pierzi este și mai greu.”

Urmărește ultimele evoluții din a 226-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro