Condițiile Poliției București pentru contracte RCA la peste 4.400 de mașini: Prețuri care să nu crească timp de doi ani, aprobate de ASF / Reacția Autorității
Directia Generala de Politie a Municipiului București vrea să încheie un acord-cadru pe 2 ani pentru achiziția de asigurări auto obligatorii (RCA/Carte Verde) pentru un număr de minim 398 și maxim 4.430 de autovehicule și moto, contract estimat la peste 8,7 milioane de lei (fără TVA), arată un anunț de licitație. Poliția cere ca prețurile să nu fie majorate pe toată perioada acordului cadru și să fie aprobate de ASF. În replică, Autoritatea spune că nu aprobă prețurile RCA ofertate de asigurători, lucru interzis de legislația UE.
Anunțul de licitație a fost publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Directia Generala de Politie a Municipiului București impune ca cerință obligatorie, în caietul de sarcini, ca „prețurile pentru polițele RCA-Carte Verde să fie aprobate de ASF”.
O altă cerință obligatorie este ca „Nivelul primelor de asigurare, stabilite prin contractul ce se va încheia, nu trebuie să facă obiectul nici unei majorări pe toată perioada de valabilitate a acestuia, cu excepția situațiilor impuse de lege.”
La dispozițiile finale, Poliția precizează: „prețul asigurărilor RCA pentru toate tipurile/mărcile de autovehicule cuprinse în oferta (pe categorii, capacitate cilindrică) se vor menține la aceeași valoare pe toată perioada valabilității acordului cadru.”
În urmă cu 2 ani, Poliția a atribuit un contract similar, tot pe 2 ani, către Fast Brokers.
În acest caiet de sarcini nu s-a cerut însă ca prețurile să fie aprobate de ASF, ci doar ca: „nivelul primelor de asigurare, stabilite prin contractul ce se va încheia, nu trebuie să facă obiectul nici unei majorări pe toată perioada de valabilitate a acestuia, cu excepția situațiilor impuse de lege.”
Cum e posibil să nu fie majorat prețul RCA timp de 2 ani?
- „Contractele RCA se pot încheia pe maxim 1 an. Separat de contractele RCA, poate fi incheiată o înțelegere/ un contract/ un acord prin care se stabilesc și altele, cum ar fi: monitorizarea de către asigurat, prin sisteme de telemetrie a modului de utilizare a vehicolului; menținerea tarifului la prelungirea poliței, etc.”, a explicat pentru HotNews.ro o sursă din industria de asigurări.
ASF spune că i se interzice prin legislația UE să aprobe ori să intervină în prețurile operate de asigurători
HotNews.ro a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să precizeze dacă asigurătorii au vreo obligație de transmitere a tarifelor RCA practicate și dacă ASF are pârghii de a aproba sau respinge aceste tarife, așa cum solicită Poliția în caietul de sarcini.
- „Există, așa cum este normal, raportări periodice care au scop statistic și care sunt necesare în activitatea de supraveghere.
- ASF nu aprobă prețurile RCA ofertate de asigurători, conform Directivei 2009/138 (Solvency II).
- De altfel, o eventuală implicare a ASF, în acest sens, ar conduce la deschiderea procedurii de infringement”, au precizat oficialii ASF.
HotNews.ro a solicitat vineri un punct de vedere privind aceste cerințe din caietul de sarcini și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
Sursa foto: Vlad Ispas / Dreamstime.com