Sari direct la conținut

​Press report: „Facultatea de Teatru este o experiență psihică”. Din octombrie, rata la creditele cu IRCC creşte cu peste 200 lei. La Iași, consultantul primarului ia 200.000 de lei/an din bani publici. Ordonanța care arată cât de mare este „prăpastia” dintre realitate și guvern

HotNews.ro
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia
Press report, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Facultatea de Teatru este o experiență psihică” Primarul Iașiului plătește un consultant cu 200.000 de lei/an din bani publici O ordonanță care arată cât de mare este „prăpastia” dintre realitate și guvern Bugetari şi veterinari fac coadă la DNA De la 1 octombrie, rata la creditele cu IRCC creşte cu 200 – 250 de leiCazul ministrului Cîmpeanu: orice autor își poate ceda sau vinde opera cuiva care o semnează și devine noul autor „Piaţa energiei nu mai funcţionează. Economia României nu mai ştie preţul energiei“ Cât îi costă pe ruși să protesteze împotriva lui Putin și de ce e mai ușor să fugă? Economie de energie în comerţul cu amănuntul: Închideţi uşile, stingeţi lumina! 37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energie

“Facultatea de Teatru este o experiență psihică.” Cazul profesorului Puiu Șerban și efectele asupra studenților

La începutul acestei săptămâni, mai mulți studenți la UNATC au trimis pe adresa redacției noastre mailuri în care reclamau comportamentul abuziv al unui profesor și declarațiile acestuia la podcastul lui Cătălin Măruță.

“Nu credem că un astfel de comportament ar mai trebui tolerat în facultățile de teatru. Toată hărțuirea, abuzul de putere și sexismul pe care le oferă domnul profesor Puiu trebuie semnalate și făcute publice, tocmai pentru a opri un flux abuziv care se întâmplă de generații.

Domnul Puiu, care se află într-o poziție de putere și pe care nu se sfiește să o arate, continuă să abuzeze studente într-o facultate în care vulnerabilitatea este deja exploatată și statutul studentelor este unul redus doar la „bunăciune”, se arată într-unul dintre mailurile primite.

La momentul respectiv, filmulețul cu profesorul Puiu Șerban circula doar printre studenți, iar emisiunea completă, publicată pe youtube în urmă cu o lună sub titlul “Velniciuc, un cuplu de poveste” avea 287.000 de vizualizări, scrie Cultura la dubă.

Primarul Iașiului plătește un consultant cu 200.000 de lei/an din bani publici

Un singur om a încasat în ultimii patru ani 152.000 de euro. Nimeni nu știe ce servicii oferă sfătuitorul lui Mihai Chirica, fiind plătit din bani publici.

Contractele lui Micu nu apar pe SICAP, contrar legii! Acești bani sunt ținuți la secret, REPORTER aflând sumele dintr-o întâmplare.

Marius Țintă, partener cu Iulian Micu, încasează tot de la Primărie 135.000 de lei/an pentru „streaming video”.

Nici contractul său nu apare pe SICAP.

Bomboana pe colivă: amândoi au soțiile angajate tot la Primărie. Salariile soțiilor: 6.200 lei net/lună respectiv 5.300 lei.

Niciunul nu dezvăluie natura acestor contracte, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei ignoră întrebările ReporterIS.

O ordonanță care arată cât de mare este „prăpastia” dintre realitate și guvern

„A greși e omenește”. Este probabil cea mai concesivă expresie pe care o putem auzi. Lucrurile se complică atunci când greșeala nu este doar o întâmplare, ci rezultatul unei activități eronate. Concret, ieri, în Senat, parlamentarii au modificat Ordonanța 119 publicată în septembrie.

Să lăsăm la o parte lucrul evident că modificarea unui act legislativ de o asemenea importanță după numai 26 de zile este în sine un fapt anormal. S-ar putea spune că este doar o greșeală cât se poate de omenească. Dar, nu este deloc așa.

De fapt, este vorba despre o rupere de realitate. Adevărul este că redactarea ordonanței din septembrie arată că guvernul nu a știut ceea ce se întâmplă în economia și societatea românească. De exemplu, nimeni din guvern nu s-a gândit la consumatorii de energie care utilizează aparate, dispozitive sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Pare un amănunt, dar situația este relevantă pentru modul în care se documentează membrii Executivului pentru elaborarea unui act legislativ, scrie RFI.

Bugetari şi veterinari fac coadă la DNA

Angajaţi ai DSVSA şi veterinari sunt chemaţi în faţa procurorilor. Aceştia vor să elucideze delapidarea de milioane de lei de care e suspectat Mihai Țurcanu. Peste 20 de angajați din cadrul instituției, dar și medici veterinari din județ au fost chemați la sediul DNA – Serviciul teritorial Suceava pentru a fi audiați.

Totodată, au ascultat și redat înregistrările efectuate în baza autorizațiilor de supraveghere tehnică. Asta pentru a compara probele administrate în cauză și a stabili modul de comitere a faptelor.

A fost audiată inclusiv Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Au fost analizate datele rezultate în urma efectuării percheziției informatice asupra bunurilor ridicate de la aceasta, cu ocazia percheziției domiciliare efectuată de organul de urmărire penală la locuința sa. În plus, anchetatorii au înaintat mai multe adrese și solicitări către diverse instituții publice și private, scrie PressHub.

De la 1 octombrie, rata lunară la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC creşte cu 200 – 250 de lei, iar din ianuarie 2023 cu încă 250 de lei

Majoritatea băncilor au calculat o valoare a IRCC de 4,06%, pentru stabilirea dobânzilor pentru creditele ipotecare în derulare şi a celor noi, începând cu data de 1 octombrie 2022. Practic, dobânda creşte de la 5%-5,6%, în prezent, la 7%-7,8%. Dobânzile sunt valabile pentru creditele ipotecare cu dobânda legată de indicele IRCC, în timp ce rata lunară pentru acest credit creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei. Anul viitor se mai aşteaptă o nouă creştere de 250 de lei.

Atât simulările de calcul făcute de mai multe bănci comerciale, cât şi o simulare pe baza dobânzilor medii publicate de BNR, arată că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC creşte de la 5,6% la 7% sau chiar 7,8%. În acest context, rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei, în funcţie de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice, scrie Economica.net.

Cazul ministrului Cîmpeanu lansează o modă în cultura lumii: orice autor își poate ceda sau vinde opera cuiva care o semnează și devine noul autor

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut publică o scrisoare a profesorului său, Ioan Pleșa. Profesorul Pleșa susține că i-a permis colegului Cîmpeanu, cel mai tânăr dintre ei, să devină autorul unui curs pe care, până atunci, îl semnase el. Practic, ministrul pretinde că a devenit autor prin donație, un concept inovativ, care deschide perspective noi literaturii, științei și face cunoașterea umană transferabilă în moduri de nebănuit până la această descoperire.

Mihai Sadoveanu a lăsat „Hanul Ancuței” lui Mihail Sebastian, care l-a cedat, mai departe, societății comerciale care deține restaurantul cu același nume, de pe E85, pe stânga cum ieși din Nisiporești spre Fălticeni. Astfel, patronul cârciumii și hotelului „Hanul Ancuței” a devenit autorul oficial al romanului de 150 de pagini, corp 13, font Calibri. Acestea fiind posibile, multe lucruri magice s-au întâmplat mai apoi, pe tot globul. Mario Vargas Llosa a primit în dar dreptul de a semna el cărțile lui Gabriel García Márquez, care au fost retipărite cu numele noului autor, încheindu-se astfel o dezbatere care a încins vreme de decenii pasiunea cititorilor din toată lumea. Cel mai bun scriitor e cel care trăiește mai mult, scrie Libertatea.

Electrica Furnizare nu este singura salvată. „Piaţa nu mai funcţionează. Economia României nu mai ştie preţul energiei“

Vinerea trecută, statul român, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), nu al Ministerului Energiei, a făcut o perfuzie de urgenţă pentru a salva Electrica Furnizare ♦ Surse din piaţă vorbesc de sume cuprinse între 250 şi 500 de milioane de lei ♦ În aceeaşi vineri, conturile tuturor marilor furnizori au fost alimentate, dar pe cereri de decontare deja depuse.

În acest moment, piaţa pur şi simplu nu mai funcţionează, băncile şi-au închis porţile pentru companiile de profil, furnizorii nu au de unde cumpăra energie, producătorii nu vând, iar economia României nu ştie de fapt ce calcule să îşi facă pentru 2023 pri­vind costurile de producţie. Reglementările făcute peste noapte şi aruncate în piaţă fără nicio consultare de către statul român au dinamitat sectorul energetic şi riscă să blocheze investiţiile în contextul în care România se confruntă cu un deficit pro­nunţat de producţie, scrie ZF.

Câteva idei despre primul căpitan al navei Enterprise din Star Trek

Azi vom vorbi din nou despre Star Trek. Daaa! Am terminat de ceva vreme seria cu Picard, Worf și Data, și, în scop de somn rapid, am trecut la seria căpitanului Kirk. MI-NU-NĂ-ȚI-EEE!!! Numai primul episod l-am văzut în patru reprize, adică patru nopți. Dar bun episod. Taaare bun! Și uite cum ajungem la ce intenționam eu să vă spun. Știți cine a fost primul căpitan al navetei stelare Enterprise? Nu Kirk a fost. Colegul Claudiu Tănăselia a mai comentat el pe aici că nu ar fi Kirk dar, dacă nu scrie clar, cu articol, cu poză, lumea uită.

Primul căpitan a fost Știucă! Așa îl chema, „căpitanul Știucă”… sau Pike pe americănește. N-a jucat decât în episodul pilot, care episod pilot a fost respins de NBC în 1965 pe motiv că era o sărăcie de film. Pike, aka actorul Jeffrey Hunter, și-a băgat atunci picioarele și a renunțat la film, lăsând locul lui James Tiberius Kirk, adică actorul William Shatner, scrie Pictofapte.

Cât îi costă pe ruși să protesteze împotriva lui Putin și de ce e mai ușor să fugă?

Protestul este un cost mult prea mare pentru rușii care se opun războiului pornit de Vladimir Putin. Dacă sunt prinși la protest, bărbații pot fi recrutați pe loc și trimiși pe front. Mai ieftin pentru cei care se tem de recrutare, este să își facă bagajele și fugă din țară, o spune la RFI, Vladimir German, politolog și scriitor, profesor la Centrul de Studii Ruse al Universității din Helsinki. Potrivit acestuia, singurul lucru care poate pune capăt războiului este… asasinarea lui Vladimir Putin.

Prof. Vladimir Gelman: Protestele sunt foarte costisitoare pentru rușii de rând. Riscă cel puțin să fie bătuți de poliție sau amendați ori, în cel mai rău caz, să fie încarcerați. În plus, cei care participă la proteste, pot fi mobilizați imediat. Pentru mulți oameni, protestele sunt cel mai puțin atractiv mod să răspundă la criza recrutării, scrie RFI.

Economie de energie în comerţul cu amănuntul: Închideţi uşile, stingeţi lumina!

Costul energiei în comerţul cu amănuntul a crescut în Germania de la începutul anului cu 150 la sută. Potrivit unui sondaj realizat de asociaţia comercianţilor Handelsverband Deutschland (HDE), fiecare a doua întreprindere îşi vede existenţa ameninţată.

Comerţul cu amănuntul mizează acum pe măsuri de economisire a energiei, pentru a trece cu bine prin iarnă. De exemplu, magazinele sunt încălzite mai puţin. „Fiecare grad mai puţin poate scădea consumul cu până la şase la sută”, a declarat Patrick Schütz, reprezentant al Handelsverband Deutschland. Primele supermagazine se gândesc deja să-şi scurteze orarul de deschidere.

Măsurile luate de bună voie sunt una. Dar guvernul federal recurge şi la coerciţie. De la 1 septembrie este în vigoare un decret, care stipulează că în magazine temperatura maximă nu are voie să depăşească 19 grade Celsius. Reclamele luminoase trebuie scoase din prize între orele 22-6 şi uşile de intrare în magazine nu mai pot fi lăsate deschise în permanenţă, scrie DW.

37 de pagini de modificări, aduse în ultimul moment compensării facturilor la energie

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au modificat într-un mod netransparent și în mare viteză legea pentru aprobarea ordonanței Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor pentru populație, contestată deja de specialiști și de companiile din domeniu pentru ambiguitățile pe care le aduce în piață.

Nu mai puțin de 37 de pagini cu amendamente au fost prezentate chiar în ședința de plen, la Senat, senatorilor din opoziție fiindu-le practic imposibil să le analizeze și să ia o decizie pentru fiecare în timp util, scrie PressHub.

Av. Gabriel Zbârcea, despre domeniile pe care pariază în viitor casele mari de avocatură

Cea mai mare insatisfacție, dezamăgire, eșec din carieră, care apoi s-a transformat într-o uriașă bucurie, a fost cazul colegului nostru, avocatul Robert Roșu, condamnat la închisoare doar pentru exercitarea profesiei – a afirmat, într-un interviu pentru Justnews, Gabriel Zbârcea, managing partner al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii. El ne-a dezvăluit de unde vin în prezent cele mai importante onorarii în societățile mari de avocatură, ce calități trebuie să aibă un candidat pentru a ajunge să profeseze într-o mare casă de avocatură și cât preț pune, la interviurile de angajare, pe felul în care gândesc avocații “out of the box”. Gabriel Zbârcea ne-a mai spus părerea lui despre examenul de admitere în profesia de avocat și ne-a mărturisit că activitățile pro bono sunt des întâlnite în România, dar că această practică se face discret, fără prea mult tam-tam. În opinia lui Gabriel Zbârcea, războiul din Ucraina, deși absurd și nedorit, creează oportunități pe piața serviciilor avocațiale, iar protecția datelor sau criptomonedele sunt domenii care au devenit de mare interes pentru societățile mari de avocatură din România, scrie JustNews.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro