Sari direct la conținut

VIDEO Protestele masive din Iran continuă: Presa de stat spune că cel puțin 35 de oameni au murit / Măsura luată de SUA pentru a-i ajuta pe manifestanți

HotNews.ro
Proteste de amploare în Iran după moartea unei tinere arestate de poliția moralității, Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Proteste de amploare în Iran după moartea unei tinere arestate de poliția moralității, Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în protestele violente din Iran care au loc de mai bine de o săptămână, după moartea unei tinere arestate de poliția moralității, a anunțat sâmbătă presa de stat, preluată de AFP.

  • UPDATE 13:20 Președintele Ebrahim Raisi a spus sâmbătă că Iranul trebuie să-i „gestioneze în mod decisiv pe cei care se opun securității și liniștii țării”. Declarațiile lui Raisi au fost făcute în cadrul unui apel telefonic de condoleanțe către familia unui agent de securitate ce ar fi fost înjunghiat mortal de protestatari.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată la 13 septembrie la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția care aplică strictul cod vestimentar al Republicii Islamice.

Ea a murit trei zile mai târziu la spital, iar decesul ei a dus la proteste în Iran, mai ales noaptea, în marile orașe iraniene, inclusiv în capitala Teheran.

Armata iraniană a avertizat vineri că va „lupta cu dușmanii” pentru a asigura securitatea și pacea în țară.

„Televiziunea de stat a anunțat vineri seară că numărul persoanelor care au murit în recentele revolte din țară a crescut la 35″, a transmis Borna News, agenția de presă legată de Ministerul iranian al Sportului.

Protestele au continuat și vineri seară, inclusiv în Teheran:

Cel puțin 35 de oameni au murit în timpul protestelor din Iran

Joi, televiziunea de stat susținea că 17 persoane au murit în timpul protestelor, deși autoritățile neagă orice implicare în violențe.

În Republica Islamică, femeile trebuie să își acopere părul și nu au voie să poarte haine scurte sau strâmte sau blugi rupți.

Vineri seara, ministrul de interne Ahmad Vahidi a susținut din nou că Mahsa Amini nu a fost bătută de forțele de ordine.

„S-au primit rapoarte de la organismele de monitorizare, au fost intervievați martori, au fost examinate înregistrări video, au fost obținute avize medico-legale și s-a constatat că nu a existat nicio bătaie” asupra tinerei, a declarat Vahidi la televiziune.

Potrivit acestuia, guvernul iranian investighează „cauza morții lui Mahsa Amini (dar) trebuie să așteptăm avizul final al medicului legist, care necesită timp”.

De asemenea, Vahidi i-a criticat pe „cei care au luat poziții iresponsabile, (…) și au incitat la violență”, acuzându-i că „ascultă de SUA, de țările europene și de grupurile antirevoluționare”.

Măsura luată de SUA pentru a-i ajuta pe manifestanți

Departamentul Trezoreriei SUA a emis vineri un ghid care extinde gama de servicii de internet disponibile pentru iranieni, în ciuda sancțiunilor americane impuse țării, pe fondul protestelor din Iran.

Oficialii au declarat că această măsură îi va ajuta pe iranieni să aibă acces la instrumente care pot fi folosite pentru a ocoli monitorizarea și cenzura de stat, dar nu va împiedica în totalitate Teheranul să folosească mijloacele de comunicare pentru a înăbuși disidența, așa cum a făcut miercuri prin întreruperea accesului la internet pentru majoritatea cetățenilor.

„În timp ce iranienii curajoși ies în stradă pentru a protesta față de moartea lui Mahsa Amini, Statele Unite își intensifică sprijinul pentru libera circulație a informațiilor către poporul iranian”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.

„Prin aceste schimbări, ajutăm poporul iranian să fie mai bine pregătit pentru a contracara eforturile guvernului de a-l supraveghea și cenzura.”, a adăugat el.

Washingtonul acordă de mult timp unele excepții legate de internet la sancțiunile impuse Iranului, dar modificarea de vineri urmărește să le modernizeze, a precizat Trezoreria.

Noul ghid include platformele de socializare și videoconferințele și extinde accesul la serviciile bazate pe cloud utilizate pentru a furniza rețele private virtuale (VPN), care oferă utilizatorilor anonimitate online, plus alte instrumente antisupraveghere, potrivit unui alt oficial al Trezoreriei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro