Sari direct la conținut

Sunt psiholog în Finlanda, cea mai fericită țară din lume: 4 expresii pe care le folosim în fiecare zi

HotNews.ro
Locuinte lângă Helsinki, Finlanda, Foto: Jani-Markus Hs / Alamy / Alamy / Profimedia
Locuinte lângă Helsinki, Finlanda, Foto: Jani-Markus Hs / Alamy / Alamy / Profimedia

În ultimii 7 ani, Finlanda a fost clasată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, scrie Frank Martela, filosof și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii. Am trăit aici cea mai mare parte a vieții mele și, ca psiholog și cercetător al fericirii, sunt adesea întrebat: ce anume îi face pe oamenii din Finlanda atât de mulțumiți de viața lor?

S-ar putea să fii surprins să afli că finlandezii sunt adesea primii care se îndoiesc cu asta. Imaginea noastră de sine este că suntem tăcuți, introvertiți și oarecum melancolici. Iar asta nu se potrivește perfect cu ideea de a fi cei mai fericiți oameni de pe pământ, mai spune Martela pe site-ul CNBC Martela. Martela este profesor asistent la Universitatea Aalto din Finlanda și autorul cărții „A Wonderful Life: Insights on Finding a Meaningful Existence”.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că cei care caută cu disperare fericirea tind să fie mai puțin fericiți. Deci, dacă adevărata fericire o obții indirect, fără s-o cauți obsedat atunci da, la așa ceva excelăm.

O mare parte a satisfacției noastre provine din faptul că instituțiile țării au grijă de cetățenii ei. Cultura și valorile noastre joacă, de asemenea, un rol cheie în modul în care abordăm viața și ideea de fericire.

1. „Cine are fericire ar trebui să o țină ascunsă”

În Finlanda avem tendința să credem că, dacă ai găsit fericirea, nu ar trebui să o exhibi. Poate este o expresie ciudată. De ce ar trebui să-ți ascunzi zâmbetul când lumea te tratează bine?

Această zicală, inventată de poetul național finlandez Eino Leino, provine din modestie. La noi sunt evitate manifestările publice ale bogăției și succesului.

De exemplu, în capitala Helsinki rar vei vedea mașini elegante sau scumpe pe străzi. Chiar și directorii generali și rechinii financiari conduc niște Volvo și Volkswagen obișnuite. Orice mașină care să nu-i scoată în evidență.

Este în natura umană să ne comparăm cu ceilalți, iar asta are adesea un efect negativ asupra fericirii noastre.

2. „Pesimistul nu va fi niciodată dezamăgit”

Acesta este un vechi proverb finlandez fără vreo origine clară. A fost întotdeauna o constantă culturală.

Credem că eșecurile sunt o realitate a vieții. Vei experimenta durere, dezamăgire și chiar drame în viață. Iar asta nu este ceva de care trebuie să ne temem pentru că știm că avem instrumentele necesare pentru a face față emoțional acestor provocări.

Unul dintre filozofii mei preferați este Charles Peirce. Era american, dar filosofia lui de „meliorism” – în esență că lucrurile nu sunt nici cele mai rele și nici cele mai bune. Ele sunt întotdeauna „capabile de îmbunătățire”. Asta este o atitudine pe care mulți finlandezi, inclusiv eu, o împărtășesc.

Indiferent de situația în care te afli, întotdeauna există ceva ce poate fi îmbunătățit. Acceptarea acestui lucru te va menține activ și plin de energie chiar și în momentele grele.

3. „Fiecare este artizanul propriei fericiri”

Aceasta este o vorbă care are rădăcini în Roma antică – „Faber est suae quisque fortunae” (fiecare este creatorul propriului său destin-latină) și e de multă vreme populară în Finlanda. Ne amintește că toți trebuie să ne construim propria fericire. Nu ne va fi oferită pe un platou de argint.

În timp ce fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propriile decizii, cercetările arată că ceea ce suntem, ceea ce putem realiza și chiar și fericirea noastră este adesea suma oamenilor din jur. Sprijinul pe care îl primim determină unde ajungem în viață.

În hocheiul pe gheață, unul dintre cele mai populare sporturi din Finlanda, dacă pe joci centru, trebuie să încerci să marchezi. Cu toate acestea, dacă extremele sau fundașii nu îți pasează pucul, vei rămâne singur. Avem nevoie atât de propriul nostru efort, cât și de sprijinul comunității noastre pentru a reuși.

4. „Unii au parte de fericire, dar toată lumea are parte de vară”

Aceasta este o altă expresie finlandeză îndrăgită, care a fost transmisă de peste 100 de ani.

Deși există aspecte ale vieții noastre pe care le putem influența sau schimba, există foarte multe lucruri pe care pur și simplu nu le putem controla. Așa că nu are rost să-i invidiem pe cei care sunt fericiți în timp ce noi ne chinuim.

Uneori viața îți dă, alteori îți ia. Mâine altcineva ar putea fi cel care va trece printr-o perioadă grea, în timp ce ție îți oferă ceva încântător.

Noi, finlandezii, știm că, indiferent de situație, poți conta întotdeauna pe un singur lucru: mai devreme sau mai târziu, vara va veni pentru fiecare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro