„Aceasta este o catastrofă": Facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, până la 3.500 de lire pe an
Facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, ajungând la o medie de peste 3.500 de lire (4.200 de euro) pe an începând din octombrie, a anunțat vineri autoritatea de reglementare, ceea ce va arunca milioane de gospodării în sărăcie energetică și va pune în pericol afacerile dacă guvernul nu intervine, transmite Reuters.
Directorul general al Ofgem, Jonathan Brearley, a declarat că această creștere va avea un impact masiv asupra gospodăriilor din Marea Britanie și că este probabilă o altă creștere în ianuarie, deoarece decizia Rusiei de a limita aprovizionarea Europei duce prețurile en-gros la gaze la niveluri record.
„Aceasta este o catastrofă”
„Aceasta este o catastrofă”, a declarat Martin Lewis, principalul campion al drepturilor consumatorilor din Marea Britanie, avertizând că oamenii vor muri în această iarnă dacă vor înceta să gătească mâncare sau să își încălzească locuințele.
Brearley a declarat că răspunsul guvernului trebuie să fie pe măsura dimensiunii crizei.
O propunere a Partidului Laburist, aflat în opoziție, de înghețare a prețurilor la energie ar putea costa aproximativ 60 de miliarde de lire sterline pe an.
Presiunile sunt resimțite în toată Europa, dar în Marea Britanie, care depinde în special de gaz, creșterile de prețuri sunt amețitoare.
Facturile cresc de la 1.500 la 4.200 de euro pe an
O factură medie anuală de 1.277 de lire sterline (1.509 euro) anul trecut va ajunge la 3.549 de lire sterline (4.196 euro) în acest an, iar principala companie de prognoză Cornwall Insight a estimat că este posibil ca prețurile să explodeze din nou în 2023.
Acesta se așteaptă ca facturile să atingă un vârf în al doilea trimestru la 6.616 lire sterline, iar gospodăriile ar putea plăti aproximativ 500 de lire pe lună pentru energie anul viitor, o sumă mai mare decât chiria sau ipoteca pentru mulți.
Creșterea a împins inflația la un maxim al ultimilor 40 de ani, iar Banca Angliei a avertizat asupra unei recesiuni de lungă durată.
Truss: Mai bine scăderi de taxe decât „pomeni”
În ciuda perspectivelor sumbre, răspunsul Marii Britanii a fost îngreunat de cursa pentru înlocuirea premierului Boris Johnson, care se desfășoară până la 5 septembrie.
Cei doi candidați – ministrul de externe Liz Truss și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak – s-au confruntat cu privire la modul în care trebuie să răspundă, Truss, aflată pe primul loc, afirmând inițial că ar prefera să reducă taxele decât să dea „pomană”.
Ambele părți au recunoscut că cei mai săraci din societate vor avea nevoie de sprijin, iar guvernul a mers mai departe vineri, spunând că gospodăriile ar trebui să analizeze cât de multă energie consumă – după ce anterior spusese că oamenii vor ști ce trebuie să facă.
Volatilitatea din sector este atât de mare încât aproape 30 de firme ce oferă cu amănuntul energie au dat faliment, iar Ofgem a declarat că majoritatea furnizorilor casnici nu fac profit.
(foto articol © Jeewee | Dreamstime.com)