Sari direct la conținut

VIDEO Cum ar scădea prețul RCA dacă asiguratul își asumă o parte din risc. Șef ASF: Ar putea fi reduceri între 5 și 10%, în funcție de franșiză

HotNews.ro
Plati daune RCA, Foto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com
Plati daune RCA, Foto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com

Șoferii vor putea opta pentru plata unei sume fixe – franșiză, negociată cu asigurătorul, atunci când își fac asigurarea obligatorie auto pentru a beneficia de un preț mai mic la RCA, arată una dintre propunerile ASF de modificare a legii RCA. Dacă nu fac accident, se bucură de reducerea de preț, însă dacă produc o daună vor achita către asigurător suma negociată în polița RCA pentru plata despăgubirii.

Schimbarea întregului sistem bonus-malus, care în prezent nu mai face nicio diferențiere semnificativă între șoferii cu daune și cei fără, dar și introducerea franșizei în contractul RCA sunt principalele modificări propuse de ASF la legea RCA care să ducă la reducerea prețurilor asigurărilor auto, susține Sorin Mititelu, noul vicepreședinte pe asigurări din ASF într-un interviu HotNews.ro.

Cum am putea ajunge la prețuri RCA mai mici?

  • „Franșiza este una dintre metode, respectiv cea în care expunerea, riscul la care asigurătorul este expus să fie mai mic, pentru că asiguratul își asumă o parte din acel risc la o valoare care să-i permită acoperirea unei eventuale daune din resurse proprii, dacă el este vinovat de producere acelei daune. Așadar, la risc mai mic și prima este automat mai mică”.

Ce reduceri de preț RCA ar aduce introducerea franșizei?

  • „Nu este de așteptat să avem reduceri de 50% de 70%. Sunt reduceri probabil undeva între 5 și 10%, în funcție de valoarea franșizei. Valoarea franșizei, evident, este stabilită împreună cu asiguratorul, deci asigurătorul este obligat să evalueze situația asiguratului astfel încât să stabilească care este capacitatea lui de a plăti partea lui de despăgubire, dacă se întâmplă ceva din vina lui”, spune Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurărilor.

Franșiza va fi ofertată obligatoriu de asigurătorii RCA, la solicitarea asiguratului, iar suma stabilită cu asigurătorul la momentul încheierii contractului se va plăti asigurătorului numai după apariția unei daune și după ce asigurătorul a despăgubit persoana prejudiciată, potrivit motivării ASF.

Cum va funcționa franșiza: Exemplu la o poliță RCA de 1.000 de lei

La solicitarea HotNews.ro, vicepreședintele ASF a dat un exemplu privind modul cum ar funcționa acest mecanism al introducerii franșizei în contractul RCA.

  • „Întâi se pleacă de la cumpărarea, de la achiziția asigurării. Practic, dacă n-ar avea franșiză, să spunem că ar costa 1.000 lei. Bun, în cazul în care optați pentru o franșiză și asiguratorul vă oferă o franșiză, să spunem, de 500 lei, asta înseamnă că prima, de la 1.000 lei, în mod normal trebuie să fie mai mică, probabil că o să fie 950 lei sau 900 lei, ceea ce înseamnă că aveți un câștig la primă și acel câștig practic îl materializați în principal în situația în care nu veți avea niciun eveniment, în sensul că ați plătit mai puțin pentru că ați asumat o parte din risc, n-ați avut niciun eveniment, nu ați avut niciun cost suplimentar.
  • În cazul în care ați avut un eveniment și să spunem că dauna este de 2.000 lei, ei bine, prima parte – cei 500 lei care sunt dați de franșiză – trebuie să fie acoperiți de către dumneavoastră”, spune vicepreședintele ASF.

Păgubitul va primi despăgubirea solicitată în continuare de la asigurător, după care firma de asigurări se va îndrepta către șoferul vinovat pentru a colecta suma negociată cu acesta ca franșiză în contractul RCA.

  • „Acesta este și motivul pentru care este nevoie de o analiză minimală pe care trebuie să o facă asigurătorul atunci când va face oferta către dumneavoastră în privința valorii franșizei pe care o acceptă. Păgubitul își ia despăgubirea direct de la asigurător”, a precizat Sorin Mititelu.

Proiectul de lege privind modificarea legii RCA se află în prezent la Senat în proces decizional, iar estimarea ASF este că legea va fi aprobată și va deveni operațională până la finalul lunii septembrie a anului acesta.

Alte articole din interviul HotNews.ro:

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro