Armata ucraineană are o problemă majoră, iar rușii știu. Kievul va rămâne, în curând, fără rachete pentru apărarea aeriană
Forțele armate ucrainene ar putea epuiza stocurile de proiectile pentru sistemele de apărare aeriană până la sfârșitul lunii martie, au declarat mai mulți oficiali ucraineni pentru The Washington Post, citat de The Moscow Times, publicație rusă independetă, declarată „agent străin” de Moscova.
Conform surselor citate, din acest motiv Ucraina va trebui în curând să își limiteze apărarea aeriană astfel încât să poată doborî doar una din cinci rachete rusești.
Acest lucru ar avea un „impact semnificativ asupra centrelor urbane ale țării” pe care armata rusă le lovește, au declarat sursele de la Kiev ale Washington Post.
În același timp, Rusia știe că Ucraina rămâne fără obuze de apărare aeriană și se pregătește pentru mai multe lovituri, a scris The Telegraph, citând surse din rândul oficialilor ruși.
Armata rusă a lansat un atac dublu cu rachete asupra orașului Odesa, care a ucis 21 de persoane, inclusiv pompieri care încercau să stingă incendiul prvocat de lovitură.
Acesta este cel mai mare număr de morți înregistrat într-o singură zi în principalul oraș-port al Ucrainei de la începutul războiului, notează The Telegraph.
Oficialii ucraineni care au participat la Conferința de Securitate de la Munchen au informat omologii europeni și occidentali despre epuizarea stocului de proiectile destinate apărării Ucrainei.
Rusia este în avantaj
Până în prezent, raportul general al resurselor oferă un avantaj Rusiei, dar situația ar putea fi influențată de un pachet de ajutor american de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care este blocat în Congres din cauza republicanilor, care îl susţin pe fostul preşedinte Donald Trump.
„Lucrurile nu merg bine, dar depinde de ceea ce se întâmplă. Dacă ajutorul se reia – și începe să curgă rapid, încă nu este totul pierdut”, a precizat o sursă europeană pentru CNN.
La începutul lunii martie, aliații Kievului au strâns fondurile necesare pentru a cumpăra 800.000 de obuze pentru forțele armate ucrainene.
Aceste muniții ar putea ajunge în Ucraina încă din martie-aprilie, potrivt Bloomberg. Cehia a propus inițial achiziționarea de muniție din afara țărilor UE.
Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Danemarca, Canada, Franța, Letonia, Lituania și Polonia au fost de acord să ia parte la această inițiativă.
Se estimează că Ucraina are nevoie de cel puțin 200.000 de obuze pe lună pentru a contracara cu succes trupele rusești.
Lipsa de muniție a fost principalul motiv pentru pierderea Avdeevka, pe care unitățile ucrainene au fost nevoite să o abandoneze la mijlocul lunii februarie, după mai mult de patru luni de lupte istovitoare, mai scrie The Moscow Times.
„Ucrainenilor nu le lipseşte curajul, le lipsesc muniţiile”
Ţările NATO nu oferă Ucrainei „suficiente muniţii”, iar acest lucru are „consecinţe în fiecare zi pe câmpul de luptă”, a avertizat joi secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia prezentării raportului său anual pentru 2023, relatează AFP, preluată de News.ro.
„Ucrainenilor nu le lipseşte curajul, le lipsesc muniţiile”, în timp ce statele membre ale Alianţei nu duc lipsă de capacităţi industriale, ci de „voinţa politică” necesară pentru „a lua decizii şi pentru a stabili priorităţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina”, a arătat secretarul general al NATO.
După mai mult de doi ani de război, armata ucraineană este în criză de efective şi solicită muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a limita o armată rusă aflată în plină ofensivă.
„Aceasta este o provocare uriaşă şi unul dintre motivele pentru care ruşii au reuşit să facă unele progrese pe câmpul de luptă”, a spus Jens Stoltenberg.
„Statele Unite, Canada şi Europa trebuie să facă mai mult şi avem nevoie de angajamente pe termen lung”, a pledat cel care îi îndeamnă constant pe aliaţi să facă mai mult pentru Ucraina.
Zelenski cere constat ajutor militar
Temerile că Ucraina ar putea fi învinsă de Rusia din cauza lipsei de arme au crescut în ultimele săptămâni, după ce forţele ruse au făcut progrese pe câmpul de luptă.
La sfârşitul lunii februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii săi occidentali să livreze „la timp” ajutorul militar către ţara sa.
Totuşi, marţi, Casa Albă a anunţat un pachet de 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro) pentru Ucraina. Pachetul include rachete antiaeriene, muniţii şi proiectile de artilerie.
Miercuri, europenii au ajuns la un acord pentru a adăuga cinci miliarde de euro la un fond de ajutor militar pentru Ucraina.