O bacterie care provoacă boli infecțioase grave, descoperită în SUA
Autoritățile sanitare americane au anunțat miercuri că probele de sol și apă prelevate în Mississippi conțin o bacterie care provoacă o boală rară, dar gravă, numită melioidoză, potrivit AFP.
- Melioidoza este o patologie infecțioasă cauzată de bacteria saprofită gram-negativă Burkholderia pseudomallei, cel mai des întâlnită în sudul Asiei și în nordul Australiei.
- Aceasta poate apărea atât la oameni, cât și la animale și are potențial epidemic.
- Riscul mortalității în cadrul infecției este destul de ridicat, aproximativ 50%, generând în medie 89.000 de decese anual.
Autoritățile au avertizat medicii din întreaga țară să fie atenți la eventualele simptome ale bolii la pacienți.
Două persoane care locuiesc în sudul Statelor Unite, în regiunea Golfului Mexic, au contractat separat boala în 2020 și 2022, ceea ce a determinat Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) să preleveze aceste probe în casele lor și în jurul lor.
Trei probe, de sol și din bălți, au fost testate pozitiv pentru bacterie (Burkholderia pseudomallei).
În ciuda acestui fapt, CDC consideră că riscul pentru populația generală este „foarte scăzut”. În prezent, aceștia investighează cât de răspândită este bacteria în mediul înconjurător.
Simptomele melioidozei pot fi foarte variate, cum ar fi febră, dureri articulare sau dureri de cap. Aceasta poate provoca pneumonie, formarea de abcese sau infecții. La nivel mondial, melioidoza este fatală în 10 până la 50% din cazuri.
Se recomandă ca persoanele susceptibile care locuiesc în Mississippi să evite contactul cu apa noroioasă, să își protejeze rănile și să poarte cizme și mănuși impermeabile atunci când grădinăresc.
Aproximativ 12 cazuri de melioidoză sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, în special la persoanele care au călătorit în țări în care bacteria este endemică, în special în regiunile tropicale. Alte cazuri au fost, de asemenea, cauzate de contaminarea produselor din aceste țări.