Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani: Dunărea a scăzut cu 7 centimetri într-o zi / Trei județe, fără apă pentru irigații / „Este o situație extrem de complicată”
Trei județe – Teleorman, Olt şi Dolj – au rămas fără apă pentru irigații din cauza nivelului scăzut al Dunării, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea. Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Dolj, Veta Păsculescu, spune că nivelul fluviului a ajuns la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.
- „Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune și nu mai avem apă la prize. La Zimnicea, o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”, a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, iar culturile nu sunt afectate.
De altfel, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) și valabilă până la 30 iulie, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se de aproape trei ori sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s).
Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani
În judeţul Dolj, debitul Dunării, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat pentru Agerpres că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.
- „În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore.
- Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, astfel că navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu, nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face.
- Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre. În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni.
De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore”, a spus directorul ANIF Dolj.
Ministrul Mediului: „Este o situație extrem de complicată”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, la Digi24, că debitul scăzut este înregistrat chiar de la intrarea în țară din cauza situației din Europa, dar că momentan nu există niciun risc pentru funcționarea centralei de la Cernavodă.
- „Este o situație extrem de complicată.
- Nivelul Dunării este afectat și de seceta din Europa, nu doar din România. Ne concentram pe menținerea rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare administrate de Apele Române sau Hidroelectrica, pentru a asigura continuitate. Chiar și în aceste condiții, nivelul apei e mult sub media anuală.
- Momentan avem debitul care să asigure funcționarea centralei de la Cernavodă. Monitorizăm zilnic situația. Nu e niciun risc acum pentru Cernavodă”, a asigurat Tanczos Barna.
El a făcut un nou apel pentru „consumul rațional al apei potabile”: „Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigații”.
Ministrul Mediului a făcut referire la o situație din Brașov, unde un fermier a vrut să ude suprafețele agricole și a blocat cursul unui râu.
- „Este interzis să scoți toată cantitatea de apă din orice curs de apă.
- Recomand fermierilor ca, dacă folosesc apa din râuri și pâraie, lacuri, să ia legătura cu Apele Române din județ”, a subliniat ministrul.
Întrebat despre situația din teritoriu, Tanczos Barna a declarat că în următoarele zile probabil vor fi și mai multe autorități locale care să fie nevoite să impună anumite restricții. „De aceea, apelul la un consum rațional e mai important ca oricând”, a conchis ministrul Mediului.
(Sursa foto: dreamstime.com)