Siria: Kurzii îndeamnă Rusia și Iranul să împiedice un atac turcesc
Liderul Forțelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi și susținute de Washington, a îndemnat vineri Moscova și Teheranul să împiedice Ankara să lanseze un nou atac în nordul Siriei, cu câteva zile înainte de un summit turco-rus-iranian pe tema acestei țări devastate de război, potrivit AFP.
Armata turcă este desfășurată din 2016 în nordul Siriei, în jurul orașului Afrin și în regiunea Idleb, una dintre ultimele zone care scapă de sub controlul regimului lui Bashar al-Assad.
Între 2016 și 2019, Turcia a lansat, cu ajutorul unor auxiliari sirieni, trei operațiuni de amploare în aceste regiuni limitrofe frontierei sale, cu scopul de a-i alunga pe luptătorii kurzi pe care îi califică drept „teroriști”.
Iar de la sfârșitul lunii mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat în repetate rânduri cu o nouă operațiune militară în nordul Siriei, vizându-i pe kurzi.
„Sperăm că (aceste atacuri) nu se vor mai repeta și că kurzii (…) nu vor fi lăsați în afara negocierilor dintre marile puteri”, a declarat comandantul șef al SDF, Mazloum Abdi, într-o conferință de presă la Hassakeh, o zonă din nord-estul Siriei aflată în mâinile kurzilor.
„După discuții recente cu Rusia pentru a proteja aceste zone, am convenit să lăsăm mai mulți soldați sirieni să intre în Kobani și Manbij (orașe cu majoritate kurdă din nord, n.r.), în plus față de trupele aflate deja la graniță”, a adăugat Abdi, fără a da detalii.
„Suntem convinși că Rusia și Iranul nu vor accepta cererile Turciei” la summitul programat pentru marți la Teheran, a spus el.
Summitul îi va reuni pe președintele rus Vladimir Putin, pe omologul său iranian Ebrahim Raissi și pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Cei trei lideri vor discuta problema siriană și vor include discuții bilaterale ruso-turce.
Rusia, Turcia și Iranul sunt trei actori majori în conflictul care devastează Siria din 2011. Aceștia au lansat așa-numitul proces Astana în 2017, care avea ca scop oficial să aducă pacea în țară.