Insecuritatea alimentară generată de războiul din Ucraina: UE vrea să evite o criză a migrației
Uniunea Europeană se pregătește pentru un posibil val de sosiri de refugiați din cauza insecurității alimentare agravate de războiul din Ucraina și dorește să evite o „criză la frontierele sale”, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP.
„Tensiunile create de criza alimentară și energetică (…) pot duce la situații de insecuritate” care îi determină pe oameni să își părăsească țara, a declarat comisarul suedez în cadrul unei conferințe de presă după o reuniune a miniștrilor de interne din UE la Praga.
„Bineînțeles că este o provocare uriașă”, a recunoscut ea, adăugând că „nimeni nu poate prezice” numărul de sosiri.
Dar „nu ar trebui să așteptăm până când vom avea o criză la frontierele noastre”, a spus ea.
Comisia și statele membre lucrează la „planuri de urgență” pentru a face față sosirilor.
„Dar bineînțeles că încercăm să evităm acest lucru, punându-ne în contact cu țările partenere”, a continuat comisarul, care urmează să semneze vineri la Bruxelles cu ministrul de interne din Niger, Hamadou Adamou Souley, un „parteneriat pentru combaterea traficului” de migranți.
Directorul interimar al agenției europene de pază de coastă și de frontieră Frontex, Aija Kalnaja, subliniase în cursul dimineții că UE este bine pregătită pentru refugiații din Ucraina, dar că trebuie să se pregătească pentru valuri de migranți din alte părți ale lumii din cauza insecurității alimentare.
Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a văzut producția blocată de ofensiva militară a Moscovei. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Situația a exacerbat creșterea prețurilor pe piețele mondiale și o criză alimentară care amenință principalii clienți ai Ucrainei, inclusiv țările din Africa și Orientul Mijlociu.