Sari direct la conținut

Armele pe care Occidentul se teme să le trimită Ucrainei (presă)

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Patriot, Foto: DVIDS
Lansarea unei rachete Patriot, Foto: DVIDS

Occidentul nu va furniza Ucrainei sisteme americane de rachete antiaeriene (SAM) Patriot și o serie de alte arme pentru a nu provoca Rusia, scrie miercuri ziarul spaniol La Vanguardia, citat de TASS.

La Vanguardia notează că țările occidentale sunt hotărâte să ajute Ucraina, dar nu într-o asemenea măsură încât să apară în ochii Moscovei ca participante la conflict și să provoace o escaladare a războiului.

Informații similare privind reticența Statelor Unite de a nu provoca Rusia au apărut și înainte ca președintele Joe Biden să anunțe că va trimite sisteme lansatoare multiple de rachete HIMARS ucrainenilor.

După numeroase speculații în acest sens, Washingtonul a trimis în cele din urmă Ucrainei sisteme HIMARS însă a furnizat Kievului pentru ele doar rachete cu o rază maximă de 80 de kilometri, semnificativ sub raza totală a sistemelor ce pot lovi ținte aflate până la 480 de kilometri, în funcție de rachetele cu care sunt înarmate.

Administrația președintelui Joe Biden a cerut de asemenea garanții din partea oficialilor de la Kiev că armele furnizate de SUA nu vor fi folosite pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei, motivul principalelor îngrijorări ale Washington-ului. Acest lucru a fost subliniat de însuși președintele Joe Biden.

Sisteme Patriot (FOTO: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images)

Occidentul nu dorește să trimită sisteme Patriot Ucrainei

Jurnaliștii spanioli afirmă că sisteme americane Patriot nu vor fi transferate niciodată în Ucraina, un alt motiv decât temerile privind escaladarea războiului ținând de faptul că SAM-urile necesită specialiști cu înaltă pregătire iar în circumstanțele actuale asta ar însemna desfășurarea de personal american pe teritoriul Ucrainei, ceea ce nu este fezabil.

În plus, desfășurarea ipotetică a unor sisteme Patriot în Ucraina ar fi percepută de Moscova ca o implicare directă a SUA în conflict.

Potrivit publicației spaniole, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea fără succes, Israelului să furnizeze Kievului sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome. Anterior și ambasadorul Ucrainei în Israel a făcut o solicitare în acest sens.

Dar poziția israeliană în acest moment este de a spori ajutorul umanitar acordat Ucrainei, fără a interveni însă în conflict.

La sfârșitul lunii iunie un general american în retragere și fost comandant al Armatei Statelor Unite ale Americii „Europa” explica însă că aceste două sisteme antiaeriene nu ar ajuta foarte mult Ucraina.

Dronă MQ-1 Predator (FOTO: US Air Force)

Îngrijorări că dronele avansate ar putea cădea în mâinile rușilor

La Vanguardia notează că statele occidentale sunt nevoite să caute constant un echilibru între nevoia de a ajuta Kievul și temerile de a nu înfuria Moscova prea tare, lucru care ar putea să-l convingă pe președintele Vladimir Putin să folosească alte arme neconvenționale în Ucraina și să intensifice atacurile asupra civililor.

Publicația spaniolă mai notează că Occidentul nu va furniza Ucrainei nici drone americane Predator sau Global Hawk după ce luna trecută Pentagonul a ridicat obiecții față de vânzarea către Kiev a dronelor înarmate MQ-1C Gray Eagle.

Obiecția tehnică la vânzare a fost ridicată în timpul unei analize mai profunde de către o comisie specializată a Pentagonului care este însărcinată cu păstrarea tehnologiilor avansate în siguranța și departe de mâinile inamicului.

Anterior, planul de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire pentru utilizare pe câmpul de luptă împotriva Rusiei fusese aprobat de Casa Albă, potrivit mai multor surse citate de agenția Reuters.

Obiecția față de exportul de drone a apărut din cauza îngrijorărilor că radarul și echipamentele de supraveghere de pe drone ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 133-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro