Recep Erdogan trântește ușa în nas Suediei și Finlandei: „Să nu se obosească să vină la Ankara”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Suedia și Finlanda nu ar trebui să se deranjeze să trimită delegații la Ankara pentru a convinge Turcia să nu se opună cererii lor de a adera la NATO, relatează Reuters.
Erdogan a afirmat din nou într-o conferință de presă că Turcia nu va aproba cererile lor de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, catalogând Suedia drept un „cuib” pentru organizații teroriste și adăugând că în parlamentul de la Stockholm există teroriști.
Turcia acuză Suedia și Finlanda că oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste ca de exemplu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și susținătorii clericului Fethullah Gulen care trăiește în Statele Unite.
Erdogan îl acuză pe Gulen că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva sa.
Recep Erdogan spune că Turcia nu are încredere în statele nordice
„Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară, deschisă, față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Mă scuzați, dar n-ar trebui să se obosească”, a declarat președintele Erdogan.
Declarațiile de luni seara ale președintelui turc vin după ce mai devreme în cursul zilei Finlanda și Suedia au anunțat că vor trimite delegații diplomatice la Ankara pentru a discuta despre obiecțiile Turciei față de acceptarea lor în NATO.
Aderarea oricărui nou membru la Alianța Nord-Atlantică trebuie aprobată prin unanimitate de voturi de către statele deja membre.
Ankara respinge aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Suedia anunțase luni în mod oficial că va depune cererea de aderare la NATO, la o zi după ce Finlanda anunțase același lucru.
Noile declarații ale lui Recep Erdogan vin după ce acesta anunțase încă de vinerea trecută că Turcia, stat membru al NATO încă din 1952, nu va susține aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.
El a catalogat și primirea Greciei în NATO ca fiind o greșeală, deși Atena și Ankara au fost primite în același timp în alianță.